Ερωτεύτηκα τον καλύτερο μου φίλο. Να του το πω;

Πολλές φορές η οικειότητα που δημιουργείται με έναν πολύ στενό μας φίλο μάς φέρνει χωρίς να το καταλάβουμε κοντά, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Λίγο του ότι μιλάμε πολύ και εκμυστηρευόμαστε τα εσώψυχα μας, λίγο του ότι κουρνιάσαμε στον καναπέ κάτω από την ίδια κουβέρτα βλέποντας ταινίες στο dvd, λίγο του ότι σφιχταγκαλιαστήκαμε γιατί μας παρέσυρε το ρομάντζο της ταινίας… το “ατύχημα” αργά ή γρήγορα γίνεται.

Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν συναισθήματα μεταξύ φίλων του αντίθετου φύλου. Γιατί; Γιατί οι φίλοι φαίνονται πάντα ιδανικοί στα μάτια μας: μάς κάνουν να γελάμε, είναι πάντα δίπλα μας όταν τους χρειαζόμαστε, τους έχουμε εμπιστοσύνη, έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ο εαυτός μας και οι άμυνες μας να είναι μηδενικές. Το περίεργο όμως είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις που φτάνουμε να έχουμε συναισθήματα για ένα φιλικό μας πρόσωπο του αντίθετου φίλου, τα συναισθήματα αυτά,εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις, δεν είναι ιδιαίτερα δυνατά!
Πώς οδηγούμαστε σε τέτοιου είδους καταστάσεις; Όταν δύο άνθρωποι γνωρίζονται και παραμένουν στο στάδιο της γνωριμίας και της φιλίας για πολύ μεγάλο διάστημα, χωρίς να ξεκαθαρίζουν ότι ο λόγος που περνούν χρόνο μαζί είναι η μελλοντική δημιουργία μιας σχέσης και όχι η φιλία, τότε οι ρόλοι τους καθορίζονται ως φιλικοί! Πολλές φορές, η καθυστέρηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκλαμβάνεται ως αδιαφορία από τα δύο άτομα και η σχέση τους αυτομάτως χάνει κάθε πιθανότητα εξέλιξης σε αισθηματική και παραμένει φιλική. Για αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις πίσω από κάθε φιλική σχέση αντρών και γυναικών κάποιος από τους δύο πιθανό να κρύβει ή να έκρυβε κάποια αισθήματα μη φιλικά τα οποία λόγω μη εύρεσης ανταπόκρισης ατόνησαν και χάθηκαν. Έτσι παρέμεινε η φιλία!

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε για να μην μετατρέπονται όλες οι πιθανές σχέσεις σας με το αντίθετο φύλο σε φιλίες; Αρχικά, μην παραμένετε στο φιλικό στάδιο για μεγάλο χρονικό διάστημα! Αν το άλλο άτομο σας ενδιαφέρει αισθηματικά, τότε φροντίστε να το εκφράσετε με κάποιο τρόπο. Διαλέξτε την σωστή στιγμή να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Εάν βλέπετε ότι το άλλο άτομο ήδη σας μιλάει για τρέχοντα ραντεβού του ή κάποιο άλλο άτομο που το ενδιαφέρει, τότε είναι πλέον αργά για σας!

Ξεκαθαρίζετε τις καταστάσεις. Με αυτό τον τρόπο δεν έχετε και αμφιβολίες για το που οδηγείται αυτή η σχέση σας με ένα άλλο άτομο, ή αν υπάρχουν προοπτικές στο μέλλον. Καλύτερα να ξέρετε από την αρχή παρά να εκπλαγείτε και να πληγωθείτε αργότερα.
Το να μετατραπεί μια φιλική σχέση σε ερωτική σχέση δεν είναι πάντα εύκολο, ούτε και καλό.  Περιλαμβάνει πάντα τον κίνδυνο του να χάσετε το φιλικό σας πρόσωπο εάν αυτό δεν συμμερίζεται τα συναισθήματά σας ή εσείς τα δικά του. Αν όμως η φιλία είναι πραγματική τότε δεν κινδυνεύει να καταστραφεί. Αν πραγματικά αισθάνεστε κάτι για τον/την φίλη σας τότε εκφράστε το και απαλλάξτε τον εαυτό σας από το σύνδρομο του αδελφού/της αδελφής που εύχεται τα πράγματα να ήταν διαφορετικά! Όπως και να έχει μιλήστε! Είναι προτιμότερο από το να κάνετε σενάρια στο μυαλό σας και να βασανίζεστε από φρούδες ελπίδες! Να θυμάστε πως αν είναι Ρόδο θα ανθίσει. Δηλαδή αν είναι γραφτό η φιλία να γίνει σχέση θα γίνει αβίαστα χωρίς καν να το καταλάβετε.

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!