Τάρτα με κρέμα τυριού, μπανάνες και σάλτσα καραμέλας

tarta

Μια εύκολη συνταγή για μια υπέροχη τάρτα με φανταστική κρέμα τυριού, με φρέσκες μπανάνες περιχυμένες με λαχταριστή σάλτσα καραμέλας. Ένα γλύκισμα, που θα σας γίνει γλυκιά συνήθεια και θα εντυπωσιάσει με την γεύση του, εσάς και τους καλεσμένους σας.

Η αγαπημένη γεύση των παιδικών μας χρόνιων (και όχι μόνο) είναι η καραμέλα! Πολλές φορές την χρησιμοποιούμε στα γλυκά μας. Για να φτιάξουμε καραμέλα υπάρχουν δυο τρόποι:
Η «ξηρή» μέθοδος είναι να βάλουμε την ζάχαρη στο τηγάνι (με όσο το δυνατόν πιο βαρύ πάτο) και να το ζεστάνουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και να περιμένουμε να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Δεν ανακατεύουμε την καραμέλα πριν να λιώσει εντελώς. Αν χρειαστεί μπορούμε να κουνήσουμε το τηγάνι. Αυτή η μέθοδος χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί, η ζάχαρη μπορεί να λιώσει διαφορετικά μέσα στο τηγάνι και να αρχίσει να καίγεται σε κάποια μεριά και να χαλάσει, να γίνει πικρή!

ingredient136_karamela

Υλικά συνταγής

1 φύλλο ζύμης για τάρτα (σε διαστάσεις 29 x 29 εκ.)
300 γρ. τυρί ρικότα (ή ανθότυρο)
110 γρ. τυρί μασκαρπόνε
60 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. βούτυρο
55 γρ. ζάχαρη καστανή
60 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών
3 μπανάνες, κομμένες σε λεπτές και διαγώνιες φέτες
50 γρ. φουντούκια, χοντροκομμένα και καβουρδισμένα

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ξεπαγώνετε για 20-25′ το φύλλο ζύμη για τάρτες και το στρώνετε στη βάση και τα τοιχώματα σε μιας μακρόστενης ταρτιέρας διαστάσεων 11 Χ 34 εκ. και βάθους 2,5 εκ.
Για τη βάση τάρτας: Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι τρυπάτε σε αρκετά σημεία τη βάση της σφολιάτας και βάζετε τη ταρτιέρα με τη ζύμη στη κατάψυξη για 5′. Μετά, την ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15′ ή μέχρι να έχετε μια ζύμη τραγανή και ροδοκόκκινη. Την αφαιρείτε από το φούρνο και την αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
Για τη κρέμα τυριού: Εν τω μεταξύ, βάζετε σε μέτριο μπολ το τυρί ρικότα, το μασκαρπόνε μαζί με τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε ένα λείο, ομογενοποιημένο μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη.
Για την καραμέλα: Πέραν της πρώτης πρότασής μας για την παρασκευή υπάρχει ένα tip που χρησιμοποιούν πολλές αρχάριες νοικοκυρές.  Επιλέξτε όποια από τις δύο  μεθόδους σας βολεύει. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.  Διαλύουμε την ζάχαρη σε κάποιο υγρό, όπως νερό ή λεμόνι ή γάλα. Αλλά η αναλογία υγρού στο διάλυμα πρέπει να είναι πολύ μικρή. Ανακατεύουμε ελαφρά και απλώνουμε την ζάχαρη στο τηγάνι. Βάζουμε σε ένα βαρύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σταματάμε να ανακατεύουμε. Το υγρό, σταδιακά εξατμίζεται και η ζάχαρη γίνεται καραμέλα πιο εύκολα. Μην ανακατώστε αφότου αρχίσει να βράζει. Για να δείτε αν η καραμέλα είναι εντάξει ή για να ελέγξετε την θερμοκρασία βγάλτε το τηγάνι από την φωτιά και γυρίστε γύρω- γύρω. Μόλις αρχίσει η καραμέλα να παίρνει χρώμα χαμηλώνουμε την φωτιά. Η καραμέλα είναι έτοιμη, όταν το χρώμα της είναι χρυσό καφετί. Μη ρίξετε ποτέ νερό μέσα στην καραμέλα την ώρα που λιώνει. Θα την καταστρέψετε. Προσοχή, επειδή η θερμοκρασία στην οποία λιώνει η ζάχαρη είναι πάνω από 180ο C, καίει υπερβολικά και εύκολα μπορείτε να πάθετε έγκαυμα!

Για τη συναρμολόγηση: Με ένα μεγάλο κουτάλι, ρίχνετε το μείγμα των 2 τυριών-ζάχαρης άχνης, στη ταρτιέρα, πάνω στη ψημένη τάρτα και με την ανάποδη του κουταλιού, ισιώνετε την επιφάνεια. Βυθίζετε τις μπανάνες στη κρέμα τυριού, αφήνοντας να προεξέχουν ισομερώς πάνω από τη κρέμα τυριού και τις περιχύνετε με τη σάλτσα καραμέλας. Αν θέλετε, προσθέστε τα φουντούκια.  Η συνταγή είναι έτοιμη!

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!