Με το πέρασμα του χρόνου νιώθουμε ότι δεν θυμόμαστε κάθε λεπτομέρεια και ότι η μνήμη μας αρχίζει κάπου να εξασθενεί. Η μνήμη όμως είναι μία σημαντική λειτουργία γιατί μέσω αυτής φέρνουμε εις πέρας τις ποικίλες δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι διατροφικές επιλογές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την νοητική απόδοση καθώς η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε κακή μνήμη , αδυναμία συγκέντρωσης ακόμη και πνευματική κόπωση. Ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής βοηθά στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.
Ποιες είναι λοιπόν οι κατάλληλες τροφές για να τονώσουμε τη διαύγεια μας και ν’ αποκτήσουμε μνήμη ελέφαντα;
1.Λιπαρά ψάρια (όπως σαρδέλα, σολομός και σκουμπρί) γιατί είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που βελτιώνουν την μακροπρόθεσμη μνήμη. Η απουσία τους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων είναι και τα καρύδια.
TIP: Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για να μη σας προδώσει το μνημονικό σας!
2.Τα δημητριακά ολικής άλεσης που περιέχουν βιταμίνες συμπλέγματος Β συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αποδεδειγμένα η ανεπάρκεια των συγκεκριμένων βιταμινών έχει συνδεθεί με μειωμένη μνήμη και συγκέντρωση. Άλλα τρόφιμα πλούσια σ΄ αυτές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
ΤΙP: Ξεκινήστε τη μέρα σας με γάλα και δημητριακά ολικής αλέσεως για ν’ ανακτήσετε την χαμένη ενέργεια.
3.Κόκκινο κρέας και συκώτι που είναι οι καλύτερες πηγές σιδήρου. O σίδηρος αποτελεί βασικό ‘’σύμμαχο’’ για να έχουμε γερή μνήμη αφού η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με την εξασθένηση της μνήμης και την αδυναμία συγκέντρωσης.
4.Ξηροί καρποί γιατί αποτελούν καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε που ενισχύει την διαύγεια. Βιταμίνη Ε εμπεριέχουν και οι σπόροι(ειδικά κολοκυθόσποροι), τα αυγά και τα πράσινα λαχανικά.
5. Το μέλι και γενικά η ζάχαρη παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης αλλά πρέπει να καταλανώνονται με φειδώ! Ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα που είναι το κύριο καύσιμο, η βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου. Ο οργανισμός προμηθεύεται την γλυκόζη όχι μόνο από τα σάκχαρα(μέλι, ζάχαρη, φρούτα) αλλά και από τους υδατάνθρακες(ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά ).