Υγρό κέικ σοκολάτας

Η σοκολάτα αποτελεί ένα ιδιαίτερα αγαπημένο τρόφιμο για μικρούς και μεγάλους. Στις μέρες μας, η σοκολάτα αποτελεί το δημοφιλέστερο τρόφιμο στις γυναίκες και το δεύτερο δημοφιλές στους άνδρες. Η σοκολάτα έχει ξεχωριστές διατροφικές ιδιότητες καθώς περιέχει υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, μεγάλες ποσότητες καλίου και μαγνησίου, αξιοσημείωτες ποσότητες ασβεστίου, νατρίου και χαλκού, μικρές ποσότητες βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, σιδήρου, αλκαλοειδή, πολυφαινόλες κ.α. Όταν η σοκολάτα καταναλώνεται με μέτρο, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία των παιδιών και των ενηλίκων και μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Υλικά
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. κακάο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
2 πορτοκαλιών το χυμό (ή 150 ml νερό)
1 ζαχαρούχο γάλα
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
Για το σοκολατένιο γλάσο:
60 γρ. βούτυρο
25 γρ. κακάο
25 ml γάλα
100 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις και βουτυρώνετε ένα ταψί με διάμετρο βάσης 23 εκ.
Για το υγρό κέικ: Ρίχνετε σε μπολ το βούτυρο και το ζαχαρούχο γάλα και το χτυπάτε με το μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα για λίγη ώρα. Προσθέτετε τη βανίλια και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγη ώρα ακόμα.
Σε άλλο μπολ αναμιγνύετε καλά το αλεύρι μαζί με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και σιγά-σιγά προσθέτετε τα στερεά υλικά στα υγρά, ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι που μπορεί να υπάρχουν.
Αδειάζετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε το κέικ για 50 λ περίπου. Το αφήνετε να κρυώσει καλά και στη συνέχεια το ξεφορμάρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Για το σοκολατένιο γλάσο: Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία, λιώνετε το βούτυρο με το γάλα και το κακάο. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε την άχνη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα λείο και ομοιόμορφο γλάσο. Περιχύνετε το κέικ με το γλάσο, το αφήνετε λίγη ώρα να ποτίσει και μετά σερβίρετε.

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!