Ψηφιακοί κίνδυνοι στις καλοκαιρινές σας διακοπές

internet

Όσα πρέπει να προσέξετε για να μην χάσετε τα χρήματα σας ή πολύτιμα δεδομένα από τις ψηφιακές συσκευές σας .

 

 

Ο σχεδιασμός των καλοκαιρινών διακοπών πάντα προκαλεί στις περισσότερες από εμάς εκτός από ενθουσιασμό , ένα μεγάλος άγχος. Ειδικά όταν πρόκειται να κλείσουμε εισιτήρια ή ξενοδοχείο με ηλεκτρονικό τρόπο , πολλές φορές φοβόμαστε ότι μπορεί από πίσω να κρύβεται μια απάτη . Όσο εξοικειωμένες και αν είμαστε με την τεχνολογία , ποτέ δεν είμαστε απολύτως σίγουρες για το τι κινδύνους ελλοχεύουν αυτά τα διαδικτυακά συστήματα αγοράς ή για το πόσο έμπιστη είναι η κάθε ιστοσελίδα .  Με αφορμή λοιπόν την έρευνα της KasperskyLab τον Ιούνιο, για τον αριθμό των ‘’πλαστών’’ και κακόβουλων μηνυμάτων επιβεβαίωσης που δέχτηκαν οι χρήστες για τις ηλεκτρονικές τους αγορές , σας παραθέτουμε τι θα πρέπει να προσέξετε ως χρήστης του διαδικτύου και όχι μόνο.

Η Kaspersky Lab κατέγραψε αύξηση των κακόβουλων μηνυμάτων που υποτίθεται ότι αποστέλλονται εκ μέρους online τουριστικών υπηρεσιών. Πρόκειται για πλαστές ειδοποιήσεις που μιμούνται τα email επιβεβαίωσης για online κρατήσεις ξενοδοχείων ή αεροπορικών εισιτηρίων και συνήθως περιέχουν προγράμματα τα οποία χρησιμοποιούν ως κάλυψη φόρμες αποδείξεων γι’ αυτές τις συναλλαγές. Συγκεκριμένα, τα κακόβουλα μηνύματα που υποτίθεται ότι προέρχονται από υπηρεσίες κράτησης, περιέχουν συνήθως το Trojan Ursnif, το οποίο υποκλέπτει εμπιστευτικά δεδομένα και τα στέλνει σε έναν απομακρυσμένο server. Το Trojan μπορεί να παρακολουθήσει την κίνηση στο δίκτυο, να «κατεβάσει» και να «τρέξει» άλλα κακόβουλα προγράμματα, καθώς και να απενεργοποιήσει ορισμένες εφαρμογές του συστήματος, όπως το firewall (τείχος προστασίας).

 

 

Επομένως, όσοι σχεδιάζουν τις διακοπές τους ή ταξιδεύουν σε διάφορους προορισμούς το καλοκαίρι, μπορεί να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα των ψηφιακών εγκληματιών.  Με αυτό το δεδομένο, η Kaspersky Lab παραθέτει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για (ηλεκτρονικά) ασφαλείς διακοπές.

 

 

Σχεδιάζοντας τις διακοπές
Αφού λοιπόν βρείτε ένα αξιόπιστο site για να ”κλείσετε” τη διαμονή σας , πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία της ηλεκτρονικής πληρωμής. Πριν πραγματοποιηθεί η συναλλαγή, πρέπει να γίνει έλεγχος της συσκευής σας και του λογισμικού, ώστε να βεβαιωθείτε  ότι είναι οι λειτουργίες ασφάλειας είναι πλήρως ενημερωμένες. Οι υπηρεσίες πληρωμών πρέπει να ελέγχονται για λόγους ασφάλειας, ενώ μια ισχυρή λύση anti-virus με ενσωματωμένη λειτουργία προστασίας των χρηματικών συναλλαγών πρέπει να «τρέχει» συνεχώς.  Η τεχνολογία Safe Money της Kaspersky Lab ελέγχει αν μία ιστοσελίδα είναι ασφαλής, διασφαλίζει ότι οι χρήστες δεν έχουν εξαπατηθεί από μια πλαστή ή κακόβουλη ιστοσελίδα και στη συνέχεια «ανοίγει» το site σε ειδική, προστατευμένη λειτουργία.

 

 

Συσκευές
Φυσικά, οι περισσότερες από εμάς  θα πάρουμε μαζί στις διακοπές το κινητό τηλέφωνο, το tablet ή το laptop μας. Ωστόσο, αν στη συσκευή μας είναι αποθηκευμένα πολύτιμα δεδομένα,  πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε κάνει back-up σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα μας  θα είναι ασφαλή, ακόμη και σε περίπτωση που μια συσκευή χαθεί, κλαπεί ή χαλάσει.

 

Κατά τη διάρκεια των διακοπών
Όταν βρισκόμαστε σε οικογενειακές διακοπές, είναι σημαντικό να έχουμε  μαζί μας μερικά τηλέφωνα επικοινωνίας, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης – ιδιαίτερα όταν το ταξίδι γίνεται στο εξωτερικό, οπότε και η σύνδεση στο Διαδίκτυο μπορεί να μην είναι πάντα διαθέσιμη. Πρέπει, λοιπόν, οι αριθμοί αυτοί να βρίσκονται στο τηλέφωνό ή σε ένα laptop, ενώ καλό θα ήταν να υπάρχουν κάπου και γραπτώς.  Επίσης, ειδικά αν το ταξίδι γίνεται στο εξωτερικό, πρέπει να είναι σίγουροι ότι γνωρίζουμε πώς να πραγματοποιούμε κλήσεις προς τη χώρα μας.

 

 

Wi-Fi Hotspots
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα hotspots, όπως το δωρεάν wi-fi σε ξενοδοχεία ή καφετέριες, καθώς ενδέχεται παρουσιαστούν διάφοροι κίνδυνοι. Εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο για εσάς να αποφύγετε τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές,  τις online αγορές ή οποιαδήποτε άλλη ευαίσθητη χρηματική συναλλαγή από τα hotspots, εκτός αν αυτά τα δίκτυα διαθέτουν ασφαλή σύνδεση VPN. Σε αντίθετη περίπτωση , μπορεί να αντιγραφούν εύκολα οι προσωπικοί μας κωδικοί , χωρίς να το υποψιαστούμε , οπότε μόνο από αξιόπιστα σημεία κάνουμε συναλλαγές.

 

 

Πιστωτικές Κάρτες
Καλό είναι όταν ταξιδεύουμε  να έχουμε μαζί μας τουλάχιστον δυο πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι υπάρχουν εναλλακτικές σε περίπτωση που μια κάρτα χαθεί ή – για κάποιο λόγο – ακυρωθεί.

 

Καλό είναι, λοιπόν, όλες σας να λάβετε όλα τα παραπάνω μέτρα, ώστε να εξασφαλίσετε ότι είστε επαρκώς προστατευμένες από κάθε ψηφιακή εγκληματική απειλή ή απάτη που θα μπορούσε να διαταράξει την ηρεμία και τη διασκέδασή σας στις διακοπές.

 

ΠΗΓΗ: Fortunegreece.com

Comments

comments