Πρόκειται για μια πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή με πολλές παραλλαγές. Μπορείτε να προσθέσετε φρούτα φρέσκα ή σοκολάτα. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως στα βόρεια συνηθίζουν να παίρνουν για πρωινό τα pankakes δηλαδή ελληνιστί τις λαλαγγίτες, λίγο πιο εμπλουτισμένες, με την προσθήκη λίγης μαγιάς και ζάχαρης!
Υλικά
Υλικά για 2 pancakes
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξίδι
λίγο αλάτι
1 ποτήρι κρασιού νερό
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
Για τη γέμιση
λίγο αλάτι
1 τέταρτο ανθότυρο
1 τέταρτο φέτα
λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
μέλι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη ανακατεύετε το λάδι, το αλάτι, το ξίδι και το νερό. Προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να αποκτήσετε μία μαλακή ζύμη.
Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε. Κατόπιν ανοίγετε με λεπτό πλάστη (βέργα) 4 στρογγυλά φύλλα όχι πολύ παχιά περίπου 1 εκ.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης και στη συνέχεια απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του ενός φύλου τη μισή απ’ αυτή. Τοποθετείτε το δεύτερο φύλλο από πάνω και με ελαφρά βρεγμένα χέρια κολλάτε καλά το pancake περιμετρικά για να μην ανοίξει στο τηγάνι. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα άλλα δύο φύλλα.
Ρίχνετε λίγο βούτυρο στο τηγάνι-δεν το αφήνετε να κάψει πολύ- και τηγανίζετε τα pancakes και από τις δύο πλευρές μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τα σερβίρετε ζεστά και αν θέλετε τα περιχύνετε με λίγο μέλι.