Σε όλους μας αρέσει η πίτσα. Είναι ένα εύκολο πιάτο που αρέσει σε όλη την οικογένεια. Παρά τη φήμη που τη συνοδεύει ως το πιο παχυντικό και γεμάτο λιπαρά φαγητό με κάποιες μικρές βελτιώσεις ως προς την παρασκευή μπορεί να μετατραπεί σε ένα χορταστικό υγιεινό γεύμα.
Αν λοιπόν προσθέσεις τα κατάλληλα υλικά τότε όντως θα σε βοηθήσει στο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που έχεις βάλει μπρος. Πάρε ιδέες και φτιάξε χωρίς ενοχές για την οικογένεια και τους φίλους μια ζουμερή γεμάτη ενέργεια πίτσα.
- Ζαμπόν ή γαλοπούλα : Αντικατέστησε το πεπερόνι ή το μπέικον με άπαχο ζαμπόν, κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Κερδίζεις σε πρωτεΐνη και γεύση.
- Τυρί: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φρέσκια μοτσαρέλα ή κίτρινα τυριά χαμηλών λιπαρών.
- Ανανάς: Μπορείς να προσθέσεις μικρά κομμάτια διάσπαρτα στην πίτσα. Αποτελείται από βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη C), ανόργανα άλατα, φυτικές ίνες, αλλά και από ένζυμα που βελτιώνουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ταιριάζει γευστικά πολύ με το κοτόπουλο.
- Σάλτσα ντομάτας: Για να προσθέσεις περισσότερο άρωμα στην πίτσα σου, πρόσθεσε περισσότερη sauce ντομάτας. Η ντομάτα είναι το λαχανικό που είναι το πλουσιότερο σε λυκοπένιο, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων και του προστάτη.
- Σκόρδο: Λίγο τριμμένο σκόρδο θα προσθέσει μια γερή δόση έντονου αρώματος στην πίτσα σου, χωρίς να επιβαρύνει τις θερμίδες σου. Θα σε βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και στη μείωση των καρδιακών παθήσεων αλλά θα έχεις και πολύ πικάντικη γεύση.
- Μανιτάρια: Άλλο ένα συστατικό που μπορεί να δώσει ωραία γεύση και φυσικά να τονώσει την υγεία σου είναι τα μανιτάρια. 150γρ. μανιτάρια ( δηλαδή 8 μανιτάρια) δίνουν μόνο 32 θερμίδες. Αυτό τα κάνει κατάλληλα για υγιεινά γεύματα. Η χαμηλή θερμιδική τους αξία οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φτωχά σε λίπος και υδατάνθρακες. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι ψηλής βιολογικής αξίας γι΄ αυτό και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας. Τα μανιτάρια περιέχουν σελήνιο, το οποίο είναι αντιοξειδωτικό και βοηθά στη μείωση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, μιας διαδικασίας που φθείρει τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά μειώνουν και τον κίνδυνο για τον καρκίνο του προστάτη.
- Μπρόκολο: Ταιριάζει πολύ με τη φρέσκια μοτσαρέλα. Είναι ένα από τα κορυφαία λαχανικά ως προς την θρεπτική αξία του και ως προς τις ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Με το να εμπλουτίσεις την πίτσα σου με μπρόκολα καταφέρνεις δραστικά να γεμίσεις τον οργανισμό σου με βιταμίνη C, Κ, Α και φολικό οξύ.
- Σπανάκι: Είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σε τι κάνει καλό; Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αρκεί να αναφέρουμε την αντικαρκινική του προστασία και το ότι ενδυναμώνει το μυαλό.
- Αυγά: Μπορείς να σπάσεις ένα αβγό πάνω στην πίτσα όταν είναι σχεδόν έτοιμη και να είναι ελαφρά μελάτο. Το συνηθίζουν πολύ στην Ιταλία. Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους. Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλακτος, του κρέατος, των φασολιών ή του σολομού και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων. Το ασπράδι του αυγού αποτελείται 45% από πρωτεΐνες, ενώ ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.
- Αλεύρι: Χρησιμοποιείσαι ολικής αλέσεως. Για έξτρα γεύση βάλτε ό,τι μυρωδικό επιθυμείτε (θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, βασιλικό κ.λπ.). Τα τελευταία δίνουν νοστιμιά χωρίς να βάζουν τρικλοποδιά στην προσπάθειά σας για ιδανικές αναλογίες. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες καθώς περιέχει ολόκληρο το φύτρο του σταριού χαρίζοντας έτσι όλα τα ωφέλιμα συστατικά του όπως: βιταμίνες Ε, Β1, Β2 φυτικά λιπαρά οξέα Ω6, Ω3 και φυτικές στερόλες.