10 tips για ενεργοποίηση μεταβολισμού

afwe
Πράγματι η καλή λειτουργία του μεταβολισμού είναι θέμα γονιδίων και διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά και από φύλο σε φύλο. Δυστυχώς όμως ο μεταβολισμός μας αλλάζει και με την πάροδο των χρόνων. Κάθε χρόνο ο μεταβολικός ρυθμός επιβραδύνεται κατά 1%, μετά τα 40 κατά 5%.Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να δώσετε ένα γερό boost στον μεταβολισμό σας.

 

 1. Πείτε ναι στα καυτερά. Η κόκκινη πιπεριά, το τσίλι και γενικά όλα τα καυτερά τρόφιμα επιταχύνουν το μεταβολισμό μέχρι και κατά 25% εξαιτίας της καψαϊκίνης. Η καψαϊκίνη είναι μία ουσία που αυξάνει τη θερμογόνο δράση των τροφών και βοηθάει στις καύσεις .IMG_0565
 2.  Got Milk? Αν καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο ξεγελάτε τον μεταβολισμό σας και τον κάνετε να δουλεύει… υπερωρίες καίγοντας περισσότερες θερμίδες.hayden-got-milk
 3. Aντικαταστήστε τον καφέ σας με πράσινο τσάι. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο ενισχύει το μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καθημερινές καύσεις του οργανισμού (θερμογονική δράση) χάρη στις κατεχίνες που περιέχει. Μεταβάλλουν την κατανομή του λίπους και μειώνουν τον λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς. Για καλύτερα αποτελέσματα καταναλώστε 3-4 φλιτζάνια την ημέρα.
  Fotolia_53071624_Subscription_Monthly_M-620x400
 4.  Ένα σωστό πρωϊνό. Αν θέλετε να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας, πρέπει να φροντίζετε να τρώτε το πρωί ένα γερό πρωινό (π.χ δημητριακά ολικής αλέσεως). Στη διάρκεια του ύπνου, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και για να τον «ξυπνήσετε» πρέπει να του προσφέρεται πολλές φυτικές ίνες .
  breakfast_cereals_hd_widescreen_wallpapers_1440x900
 5.  Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας γιατί αναπτύσσοντας τους μυς αυξάνουμε τον βασικό μεταβολικό μας ρυθμό . Ένας άνθρωπος που ασκείται συστηματικά “καίει” περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν δεν κινείται, σε σύγκριση με κάποιον που δεν γυμνάζεται καθόλου. Σημαντικό ρόλο παίζει και το ποσοστό της μυϊκής μάζας. Όσο πιο μεγάλη μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο πιο αυξημένος είναι ο μεταβολισμός. Γι’ αυτό δώστε βαρύτητα και στη μυϊκή ενδυνάμωση πέρα από την αερόβια γυμναστική.
  woman-workout-run-gym
 6.  Εat (M)eat! Βασικό συστατικό των μυών είναι η πρωτεΐνη γι΄ αυτό καλό είναι το καθημερινό μας διαιτολόγιο να περιέχει άπαχη πρωτεΐνη ( ψάρι, φιλέτο κοτόπουλο, γαλοπούλα). Περισσότερες θερμίδες δαπανώνται για την αφομοίωση της πρωτεΐνης παρά για τους υδατάνθρακες και τα λίπη.eat_chicken
 7. Μην παραλείπετε γεύματα , αντιθέτως να τρώτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας στο maximum. Αν δεν τρώτε , ο οργανισμός παίρνει το μήνυμα ότι υπάρχει έλλειψη τροφής και μπαίνει σε αμυντική κατάσταση. Προσπαθώντας να αντισταθμίσει τη μειωμένη λήψη τροφής ελαττώνει το ρυθμό με τον οποίο την καίει. Έτσι ο μεταβολικός ρυθμός πέφτει κατά 15-20% και ουσιαστικά παχαίνουμε χωρίς να το καταλάβουμε.
  ab754ab0064e25fb5e9d06d1198f52d4_M
 8. Να έχετε ποιοτικό ύπνο. Φροντίστε να κοιμάστε 7 με 8 ώρες το βράδυ γιατί όσο λιγότερο κοιμάστε τόσο λιγότερο κινείστε την επόμενη μέρα καίγοντας λιγότερες θερμίδες. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, όταν κοιμάστε λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα το σώμα σας παράγει πολλή ινσουλίνη , η οποία ενθαρρύνει καταλυτικά την αποθήκευση του λίπους.
  Sleep-Well
 9. Προτιμήστε να τρώτε το φαγητό σας σε στερεή μορφή παρά σε πολτοποιημένη ή υγρή . Παραδείγματος χάριν τα φρούτα αυτούσια και όχι σε χυμό ,τις πατάτες βραστές ή ψητές και όχι σε μορφή πουρέ, τα ζυμαρικά al dente και όχι λασπωμένα.
  57528
 10. Στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής περιορίστε και το αλκοόλ γιατί εξασθενίζει το συκώτι, το βασικό όργανο για το μεταβολισμό του λίπους.

Comments

comments