2 ώρες περπάτημα την εβδομάδα αποτελούν την καλύτερη άσκηση!

perpathma

Όλοι οι γιατροί λένε πως η άσκηση θωρακίζει την υγεία μας, τόσο τη ψυχική όσο και τη σωματική. Δε χρειάζεται να προβούμε σε υπερβολές και να εξαντλούμε τον οργανισμό μας, ειδικά αν είμαστε κάποιας ηλικίας και η φυσική μας κατάσταση δεν είναι ιδιαιτέρως καλή.

Το περπάτημα  όπως συνιστούν οι επιστήμονες για 2 ,ε 2,5 ώρες την εβδομάδα  αποτελούν την καλύτερη άσκηση για τη θωράκιση της υγείας μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα ‘Αλπα Πατέλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό προληπτικής ιατρικής “American Journal of Preventive Medicine”, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 140.000 ανθρώπους. Απ’αυτούς, το 95% περπατούσαν λιγότερο ή περισσότερο (το 5% σχεδόν καθόλου), ενώ σχεδόν οι μισοί χρησιμοποιούσαν το περπάτημα ως τη μόνη τους άσκηση.

Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, παχυσαρκία κ.α.), η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και λιγότερες από δύο ώρες περπάτημα μέσα στην εβδομάδα σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με καθόλου περπάτημα.

Το όφελος για όσους μόνο περπατούν ως άσκηση είναι μεγαλύτερο, όσον αφορά την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από παθήσεις των πνευμόνων. Ο κίνδυνος αυτός είναι μειωμένος κατά 35% για όσους περπατούν πάνω από έξι ώρες την εβδομάδα (χωρίς άλλη άσκηση).

Ο κίνδυνος είναι επίσης μειωμένος κατά περίπου 20% για τον πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια και κατά 9% από καρκίνο.

Μήπως και εσείς να εντάξετε στο πρόγραμμά σας λίγο περπάτημα καθημερινά ή μια οικογενειακή απόδραση για περπάτημα το Σαββατοκύριακο σε ένα πάρκο, στην Πεντέλη, στη Βαρυμπόμπη ή δίπλα στη θάλασσα;

Πρόκειται για μια ανέξοδη έξοδο που συμβάλει στο προσδόκιμο γης ζωής μας, στην καλή μας διάθεση και βέβαια στη σύσφιξη των δεσμών της οικογένειας.

Comments

comments