Φιλία σημαίνει γενναιοδωρία, πάρε – δώσε, πιστότητα και διαθεσιμότητα. Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι προσελκύουν φίλους και φίλες και άλλοι όχι; Τι φταίει άραγε; Πρόσφατα μια φίλη μου αναφέρθηκε στην 15χρονη κόρη της που καθημερινά παραπονιέται πως ενώ είναι πρόσχαρη και ευγενική δεν μπορεί να κάνει φιλίες με διάρκεια.
Κλαίει και νιώθει παραμελημένη διότι βλέπει άλλα παιδιά να αδημονούν να βρεθούν στα διαλείμματα και να κανονίσουν την έξοδο του Σαββάτου. Παρακολουθεί συνεχώς ταινίες που οι κολλητοί είναι συνεχώς μαζί και όταν ατυχώς δεν είναι μιλούν συνεχώς στο τηλέφωνο και στα social media.
Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ συνηθισμένο. Στην πραγματικότητα οι φιλίες κάνουν τον κύκλο τους και λίγες κρατούν για πάντα. Μας συνδέουν ένα γεγονός, μια κοινή δραστηριότητα ή και μια κοινή κατάσταση που μας φέρνουν κοντά. Αν η σχέση δεν εξελιχθεί εις βάθος τότε με το πέρας του χρόνου η σχέση φθίνει.
Αν και δεν υπάρχει ο χρυσούς κανόνας της φιλίας μερικές οδηγίες – συμβουλές προς «ναυτιλλομένους κάθε ηλικίας», ίσως φανούν πολύ βοηθητικές.
-
Να είσαι θετικός άνθρωπος
Κανένας δε θέλει να κάνει παρέα με μίζερους και γκρινιάρηδες. Δε λέμε να μην εκφράζεσαι ή να μην μοιράζεσαι το πρόβλημά σου! Όμως ένα χαμόγελο και πολύ θετική σκέψη τόσο σε σένα όσο και στους γύρω σου είναι πολύ βοηθητικά.
-
Να προσφέρεις βοήθεια με γενναιοδωρία
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν νιώθουμε άνετα να ζητήσουμε βοήθεια. Δεν θέλουμε να φαίνονται οι αδυναμίες μας ή να ταλαιπωρούμε τους άλλους. Ωστόσο έρχεται κάποια στιγμή που ο καθένας από εμάς θα χρειαστεί κάτι. Θα σε φέρει κοντά με τους άλλους. Επιπλέον θα καταλάβεις πως το δικό σου πρόβλημα μπορεί να έχει και κοινά στοιχεία με άλλων ανθρώπων. Τέλος θα καταλάβεις πως το να μοιράζεσαι ανακουφίζει!
- Να είναι αληθινός άνθρωποςΜην προσποιείσαι κάτι που δεν είσαι. Θα φανεί γρήγορα και θα εκτεθείς ανεπανόρθωτα. Οι σχέσεις που κτίζεις πρέπει να βασίζονται πάντα μόνο στην αλήθεια.
4. Να είσαι ψύχραιμο πλάσμα
Ίσως το ότι δεν μπορεί να συγκρατηθείς και με το παραμικρό χάνεις την ψυχραιμία σου, απομακρύνει ανθρώπους. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος μην το ξεχνάς!
5. Να ακούς χωρίς να κρίνεις
Θεωρείς τον εαυτό σου ικανό στο να δίνει συμβουλές και να κρίνει καταστάσεις ενώ έχεις την τάση να συγκρίνεις το οτιδήποτε με τις προσωπικές σου εμπειρίες. Θυμήσου ότι η γη δεν περιστρέφεται γύρω από εσένα. Όταν κάποιος θέλει να σου μιλήσει για τα προβλήματά του να τον ακούς χωρίς να διακόπτεις ή να κρίνεις τη στάση του.