Tα πασχαλινά φουρνίσματα θα μας δώσουν τους πιο γλυκούς συνοδούς για τον καφέ και τα ροφήματα μας. Για σίγουρη επιτυχία, δείτε τα 7 tips για τραγανά και μυρωδάτα πασχαλινά κουλουράκια και μπισκότα.
1. Τα καλά υλικά είναι το ήμισυ του παντός. Για νόστιμα κουλουράκια, μπισκότα και cookies, επιλέγετε πάντα καλά υλικά που εξασφαλίζουν ιδανικό γευστικό αποτέλεσμα. Από το αλεύρι, τη φαρίνα, το μπέικιν πάουντερ και την κρυσταλλική ή την Καστανή Ζάχαρη, μέχρι το βούτυρο, την κουβερτούρα και τις σταγόνες σοκολάτας.
2. Μην προσπερνάτε το ζύγισμα. Στη ζαχαροπλαστική οι σωστές αναλογίες είναι αυτό που εγγυάται ότι θα έχετε ένα επιτυχημένο γλυκό. Οπότε ζυγίζετε ή μετράτε όλα τα υλικά της συνταγής πριν ξεκινήσετε την ανάμειξη και κοσκινίζετε το αλεύρι, για να αφρατέψει. Επίσης, όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
3. Προσοχή στο ανακάτεμα και το ζύμωμα. Για τραγανά κουλουράκια, χτυπάτε για αρκετή ώρα στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και συνεχίζετε προσθέτοντας τα αβγά και τα υπόλοιπα υλικά. Στο ζύμωμα από την άλλη πρέπει να είσαστε φειδωλοί, μιας και τα κουλουράκια, όπως και όλες οι ζύμες που θέλετε να είναι τριφτές και αφράτες, θέλουν ελάχιστο ζύμωμα και το αλεύρι πρέπει να προστίθεται σταδιακά, προκειμένου να μπει τόσο όσο χρειάζεται για να ενωθεί με το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Αν βάλετε όλη τη συνιστώμενη ποσότητα αλευριού, αλλά η ζύμη σας φαίνεται ότι δεν πλάθεται, μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι, απλά αφήστε τη για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί.
4. Μην ξεχνάτε τα αρώματα. Όλα τα μπισκοτάκια αγαπούν τα αρώματα της βανίλιας και των μπαχαρικών, όπως η κανέλα και το γαρίφαλο. Τα πασχαλινά κουλουράκια πάλι, ζητούν τα αρώματα των εσπεριδοειδών, γι’ αυτό μην παραλείψετε να προσθέσετε στο μίγμα ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
5. Κουπ πατ ή χέρι; Ανάλογα με το σχήμα που θέλετε να δώσετε στα κουλουράκια και τα μπισκοτάκια σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο κουπ πατ. Για να δώσετε το κλασικό σχήμα στα πασχαλινά κουλουράκια, βέβαια, την πλεξούδα δηλαδή, θα χρειαστείτε να βάλετε χέρι. Παίρνετε λοιπόν μικρές ποσότητες από τη ζύμη -φροντίζοντας να παίρνετε όσο γίνεται ίδια ποσότητα κάθε φορά για να ψηθούν ομοιόμορφα- και πλάθετε τη ζύμη σε κορδονάκια και κατόπιν τους δίνετε σχήμα πλεξούδας.
6. Προσοχή στο ψήσιμο. Μόλις τελειώσετε με το πλάσιμο, αραδιάζετε τα μπισκοτάκια και τα κουλούρια σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, και τα αλείφετε με χτυπημένο κρόκο αβγού. Για καλύτερο αποτέλεσμα ψήνετε ένα – ένα τα ταψιά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν τα κουλουράκια.
7. Η σωστή αποθήκευση τα κρατάει τραγανά περισσότερο. Αφήνετε τα κουλουράκια να κρυώσουν καλά και τα φυλάτε σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι.