Παραιτούμαι! Πόσες φορές δεν έχουμε επαναλάβει αυτή την φράση; Για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Είτε γιατί η δουλειά μας δεν μας καλύπτει πια, είτε γιατί δεν έχει τίποτα άλλο να μας προσφέρει, είτε γιατί ο μισθός μας δεν είναι ικανοποιητικός είτε γιατί οι προοπτικές εξέλιξης μας είναι περιορισμένες. Όποιοι και να είναι οι λόγοι μας, υπάρχει πάντα ο σωστός τρόπος.
1. Ποτέ μην φύγετε επειδή έχετε εκνευριστεί ή τσακωθεί με κάποιον συνάδελφο. Πριν να δηλώσετε την παραίτησή σας σκεφτείτε τις επιλογές που έχετε για να βρείτε μια καινούργια δουλειά, σκεφτείτε εάν η παρούσα εργασία μπορεί να γίνει προς όφελος σας εάν αλλάζατε τμήμα ή αν ζητούσατε μια αύξηση. Μιλήστε με τους εργοδότες σας πριν να πάρετε την τελική σας απόφαση να παραιτηθείτε. Μπορεί να σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη εάν είναι διατεθειμένοι να καλύψουν αυτά που ζητάτε.
2. Εάν πραγματικά έχετε πάρει την απόφασή σας, ετοιμάστε μια επιστολή παραίτησης υπογεγραμμένη από εσάς. Εάν παραιτείστε λόγω δυσαρέσκειας η επιστολή αυτή θα πρέπει να αναφέρει απλά από πότε η παραίτηση σας τίθεται σε ισχύ, χωρίς περιττά σχόλια. Εάν φεύγετε, όχι γιατί είσαστε δυσαρεστημένοι αλλά γιατί βρήκατε κάτι καλύτερο, ευχαριστείστε για την συνεργασία που είχατε.
3. Καλό θα ήταν να μην κοινοποιείτε τους λόγους της παραίτησης σας, ποια είναι η επόμενη σας δουλειά ή ο καινούργιος σας μισθός. Αντιθέτως, προθυμοποιηθείτε να βοηθήσετε το καινούργιο άτομο που θα αναλάβει τα καθήκοντα σας. Δείχνει επαγγελματισμό από μέρους σας.
4. Πριν να παραδώσετε την επιστολή, ζητήστε μια συνάντηση με τον άμεσα προϊστάμενο σας και κοινοποιείστε του τις προθέσεις σας. Κατά την διάρκεια της συζήτησης αποφύγετε να δώσετε πολλές πληροφορίες για τους λόγους της παραίτησης σας καθώς και για την καινούργια σας δουλειά. Περιοριστείτε στα τυπικά ή συμπεριφερθείτε ανάλογα με την σχέση που έχετε με τον προϊστάμενό σας. Μετά είσαστε ελεύθεροι να του παραδώσετε και την επιστολή παραίτησης σας.
5. Μην φεύγετε από μια εταιρεία δημιουργώντας καυγάδες και κακό προηγούμενο. Μπορεί η εταιρεία αυτή να χρειαστεί να δώσει συστάσεις στον επόμενο εργοδότη σας!
6. Εάν ο επόμενος εργοδότης σας χρειάζεται συστατική επιστολή φροντίστε να την ζητήσετε γραπτώς.
7. Φροντίστε να δίνετε αρκετό χρόνο προειδοποίησης της παραίτησης σας, από δεκαπέντε μέρες μέχρι και ένα μήνα όπου είναι απαραίτητο.
8. Τέλος, προσπαθήστε να κατανοήσετε ότι ο εργοδότης σας πολύ πιθανό να δυσαρεστηθεί με την αποχώρηση σας. Μην το πάρετε προσωπικά και μην αναμειχθείτε σε οποιαδήποτε διαφωνία.