Αν σας αρέσουν τα αφράτα και ζουμερά cakes δοκιμάστε τη συνταγή που ακολουθεί. Νόστιμο, γευστικό και ιδιαιτέρως εντυπωσιακό λόγω του κόκκινου χρώματος θα καταναλωθεί αμέσως, από μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
120 γραμμάρια μαλακωμένο βούτυρο
1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά
60 ml κόκκινη χρωστική για χρωματισμό τροφίμων
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κακάο
1 φλιτζάνι ξινόγαλα (αριάνι)
2 και 1/4 του φλιτζανιού αλεύρι για κέικ
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
Για το γλάσο:
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι βούτυρο
Οδηγίες
1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάς μαζί το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα
2. Προσθέτεις τα αυγά, ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύεις την κόκκινη χρωστική με το κακάο μέχρι το κακάο να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτεις το και αυτό στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύεις.
4. Προσθέτεις στο μείγμα εναλλάξ το αλεύρι και το ξινόγαλα στο μείγμα, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι, χτυπώντας αργά και καλά.
5. Προσθέτεις το εκχύλισμα βανίλιας και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύεις πολύ καλά
6. Βουτυρώνεις και αλευρώνεις μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 23 εκατοστών.
7. Χύνεις το κέικ στη φόρμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
8. Αφήνεις το κέικ να κρυώσει και ετοιμάζεις το γλάσο. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ανακατεύεις το αλεύρι με το γάλα προσθέτοντας το γάλα αργά για να μην δημιουργηθούν θρόμβοι.
9. Μαγειρεύεις σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με κόλλα.
10. Το αφήνεις να κρυώσει τελείως.
11. Χτυπάς μαζί το βούτυρο, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας να αφρατέψουν.
12. Προσθέτεις τα στο κρύο μείγμα αλευριού-γάλακτος και χτυπάς σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει πολύ αφράτο.
13. Απλώνεις το πάνω από το κρύο κέικ.