Ο γάμος, είναι μια τελετουργία μετάβασης από μια προηγούμενη ζωή σε μια νέα, με συνέχειες αλλά και σημαντικές αλλαγές.
Κι αυτό που καταρχήν αλλάζει είναι οι ρόλοι. Από εραστές, «ζευγάρι», «σχέση», «αρραβωνιασμένοι», γινόμαστε σύζυγοι. Αυτοί οι ρόλοι επηρεάζουν ιδιαίτερα την ταυτότητα και την προσωπικότητα των ανθρώπων.
Ανάλογα με τον πυρήνα της ταυτότητας και πόσο καλά οργανωμένος είναι, αυτές οι αλλαγές ενσωματώνονται σταδιακά και διαμορφώνουν νέες συμπεριφορές.
Πόσο αλλάζει ο άνθρωπος και οι ισορροπίες μιας σχέσης μετά το γάμο;
Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο γάμος όντως αλλάζει την σχέση ενός ζευγαριού, κάνοντας σας πιο υποχωρητικούς και επιεικείς απέναντι στο σύντροφό σας και δίνοντας στον καθένα ξεχωριστά περισσότερη αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχο.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tilburg στην Ολλανδία.
Για την ακρίβεια, «εξέτασαν» 199 νιόπαντρα ζευγάρια και μελέτησαν πόσο εύκολα συγχωρούσε κάθε μέλος από τα ζευγάρια ρωτώντας τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν φράσεις όπως «Όταν ο σύντροφός μου με αδικεί, προσπαθώ να συγχωρώ τα λάθη του».
Επιπλέον, εξέτασαν τον αυτοέλεγχο και την εγκράτεια κάθε μέλους από τα ζευγάρια ζητώντας τους να αξιολογήσουν φράσεις όπως «Είμαι καλός στο να αντιστέκομαι σε πειρασμούς».
Οι ερωτήσεις της έρευνας επαναλαμβάνονταν στα ίδια ζευγάρια κάθε χρόνο επί 4 συναπτά έτη.
Τα αποτέλεσματα έδειξαν ότι με την πάροδο των χρόνων η δύναμη του να συγχωρούν τον σύντροφό τους και τα επίπεδα αυτοσυγκράτησης τους αυξάνονταν.
Ίσως αυτά τα χαρακτηριστικά να εντείνονται από το αίσθημα της διατήρησης της σχέσης. Από την άλλη, μπορεί απλώς όσο «μεγαλώνει» μια σχέση τα άτομα που την αποτελούν όντως να ωριμάζουν ψυχολογικά.
Ο γάμος σίγουρα δεν σκοτώνει τον έρωτα, η έλλειψη όμως συναισθηματικής επαφής και η απομυθοποίηση του συντρόφου μας μπορούν σίγουρα, και πολύ άμεσα, να τον διαλύσουν!
Δείτε μία συγκινητική εξομολόγηση αναγνώστριας:
«Με το μεγάλο μου έρωτα δεν παντρευτήκαμε ποτέ – Ο γάμος είναι στις ψυχές μας!»