Την Κυριακή 26 Μαρτίου γυρνάμε μία ώρα τα ρολόγια μας μπροστά

Την ερχόμενη Κυριακή 26 Μαρτίου υποδεχόμαστε τη θερινή ώρα και γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Η αλλαγή της ώρας μας φέρνει πιο κοντά στο καλοκαιράκι!!!

Αυτό σημαίνει λιγότερος πρωινός ύπνος αλλά μεγαλύτερη ημέρα και περισσότερο φως στα απογεύματά μας. Κάθε αρχή είναι και δύσκολη αλλά που θα πάει θα συνηθίσουμε!Μέσα σε μια με δύο ημέρες ο οργανισμός μας θα έχει βρει τους νέους ρυθμούς του.

Ας δούμε όμως γιατί αλλάζει η ώρα δυο φορές ετησίως:

Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες η ώρα αλλάζει δύο φορές κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου. Ο κύριος λόγος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.  Εκμεταλλευόμενοι το ηλιακό φως ο κόσμος εργάζεται πιο ευχάριστα και αποδοτικά και συνδυαστικά με την μείωση της ενέργειας υπάρχει κέρδος σε χρήμα.

Η πρώτη αλλαγή ώρας έγινε το 1784 από το Βενιαμίν Φραγκλίνο.  Ο ίδιος πρότεινε, μέσω μιας δημοσίευσης σε γαλλική εφημερίδα,την εν λόγω αλλαγή.

Πρώτη φόρα η ώρα αλλάζει για κακό σκοπό στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι αλλά και για να συντονίζονται καλύτερα οι πολεμικές επιχειρήσεις στα διάφορα σημεία του πλανήτη. Η αλλαγή της ώρας δεν ξαναεφαρμόζεται και ενεργοποιείται πάλι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αλλαγή της ώρας στην χώρα μας καθιερώθηκε το 1973 και έκτοτε εφαρμόζεται ανελλιπώς.

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!