Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη όταν φοράμε αντηλιακό στο πρόσωπο!

Το αντηλιακό είναι το κυριότερο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε το δέρμα μας τόσο στο σώμα όσο και στο πρόσωπο. Εχθρός είναι η βλαβερή υπεριώδης ακτινοβολία.

Για να δημιουργήσουμε όμως μια αποτελεσματική «ασπίδα προστασίας» ενάντια στον ήλιο βασική προϋπόθεση είναι να το εφαρμόζουμε σωστά.

Ένα πείραμα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ αποδεικνύει ότι πολύ συχνά ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 57 εθελοντές να εφαρμόσουν αντηλιακό στο πρόσωπό τους, χωρίς να τους δώσουν ειδικές οδηγίες για τα σημεία που πρέπει να προσέξουν.

Στη συνέχεια τράβηξαν φωτογραφίες χρησιμοποιώντας ειδική φωτογραφική μηχανή ευαίσθητη στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Στις φωτογραφίες φαίνεται ποια σημεία του προσώπου είναι καλυμμένα με αντηλιακό και ποια όχι.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κατά μέσο όρο αφήνουμε ακάλυπτο το 10% του προσώπου όταν χρησιμοποιούμε αντηλιακό και τα σημεία που ξεχνάμε συχνότερα είναι η περιοχή μεταξύ της εσωτερικής γωνίας του ματιού και της μύτης (77%) αλλά και τα βλέφαρα (13,5%).

Δεδομένου ότι πάνω από το 90% των περιστατικών βασικοκυτταρικού καρκινώματος, ενός πολύ συνηθισμένου τύπου καρκίνου του δέρματος, αναπτύσσονται στο πρόσωπο ή στον λαιμό και το 5-10% όλων των μορφών καρκίνου του δέρματος εμφανίζονται στα βλέφαρα, η σωστή εφαρμογή αντηλιακού στο πρόσωπο αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας, επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Είναι ανησυχητικό που οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να εφαρμόσουν επαρκώς αντηλιακό στο πρόσωπό τους, μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στον καρκίνο του δέρματος λόγω της μεγάλης έκθεσής της στον ήλιο» αναφέρει ο Δρ Κέβιν Χάμιλ, ένας εκ των ερευνητών που πραγματοποίησαν το πείραμα.

Τα πιο σημαντικά λάθη που σίγουρα κάνετε με την χρήση του αντηλιακού:

Περιμένετε να βγείτε έξω για να βάλετε αντηλιακό:

Πρέπει να βάζετε αντηλιακό τουλάχιστον 30 λεπτά προτού βγείτε έξω από το σπίτι και να επαναλάβετε την εφαρμογή του σε τακτά διαστήματα.

Βάζετε αντηλιακό μόνο στα σημεία που δεν καλύπτονται από τα ρούχα σας:

Το σωστό είναι να βάζετε αντηλιακό σε όλο το σώμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και πάντα (μα πάντα) να βάζετε αντηλιακό στο πρόσωπό σας πολλές φορές όταν είστε έξω.

Αμελείτε τα χείλη σας:

Υπάρχουν ειδικά “κραγιόν” για τα χείλη (lip balms) που έχουν υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) από την ηλιακή ακτινοβολία.

Δε βάζετε αντηλιακό αφότου ιδρώσετε ή κάνετε μπάνιο:

Επιλέξτε ένα “αδιάβροχο” αντηλιακό για να έχετε το κεφάλι σας (πιο) ήσυχο.

Χρησιμοποιείτε αντηλιακό σώματος στο πρόσωπό σας:

Αν έχετε τάση ακμής ή ευαίσθητο δέρμα, αποφύγετε τα αντηλιακά σώματος για το πρόσωπό σας, ιδίως εκείνα που είναι σε μορφή σπρέι, καθώς είναι γεμάτα αλκοόλ, το οποίο προκαλεί αφυδάτωση και ερεθισμό στο δέρμα του προσώπου.

Comments

comments