Έρχεται καύσωνας αλλά ήδη τη ζέστη από την Κυριακή αρχίσαμε να τη νιώθουμε στο πετσί μας.
Οι παραθαλάσσιες περιοχές είχαν την τιμητική τους και ο κόσμος προτίμησε να περάσει όσο γίνεται περισσότερο χρόνο κολυμπώντας.
Ήταν, άλλωστε, και επιθυμία πολλών γυναικών που ήθελαν διακαώς να μαυρίσουν και να βγάλουν επιτέλους τα μακρυμάνικα.
Μην υποτιμάτε τη ζέστη. Καταπονεί το σώμα που κάνει υπέρμετρη προσπάθεια να κρατηθεί δροσερό μέσω της εφίδρωσης. Η ηλίαση, οι μυϊκοί σπασμοί, η εξάντληση είναι λίγες μόνο από τις απειλές που θέτει ο καύσωνας.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, το θερμόμετρο θα ανεβαίνει αισθητά. Συγκεκριμένα την Τετάρτη (28/06/2017) θα αγγίξει τους 39 βαθμούς Κελσίου, την Πέμπτη (29/06) τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, την Παρασκευή (30/06) και το Σάββατο (01/07) τους 42 και πιθανώς τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή (02/07) στα δυτικά τους 37 έως 39 και στα υπόλοιπα τους 40 και 42 βαθμούς Κελσίου.
Στις παραθαλάσσιες δε και νησιωτικές περιοχές, την Τετάρτη (28/06) και την Πέμπτη (29/06) τους 35 βαθμούς Κελσίου, την Παρασκευή (30/06) και το Σάββατο (01/07) τους 36 έως 38 βαθμούς Κελσίου, την Κυριακή (02/07) στα δυτικά τους 33 – 35 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 37-39 βαθμούς Κελσίου.
Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τον εν λόγω καύσωνα πιο ανώδυνα;
-Όλοι οι ζώντες οργανισμοί (άνθρωποι και ζώα) πρέπει τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας να βρίσκονται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Άσκοπες μετακινήσεις κάτω από τον ήλιο και την πυρακτωμένη γη είναι προς αποφυγή.
-Προσπαθήστε να βρίσκεστε σε κλιματιζόμενους χώρους. Αν δε διάθετε κλιματισμό τουλάχιστον αγοράστε έναν ανεμιστήρα και κλείστε όλα τα κουφώματα ώστε να είναι δροσερό το σπίτι σας ή το γραφείο σας. Ο αερισμός πρέπει να γίνεται έως τις 8 το πρωί δηλαδή πριν ανεβεί ο ήλιος και το βράδυ με τη δύση του. Μεγάλης ηλικίας άνθρωποι, μωρά, μικρά παιδιά αλλά και άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα καλό είναι να είναι σε κλιματιζόμενους χώρους υπό την παρακολούθησή σας.
– Μην εκτίθεστε στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες ούτε καν με αντηλιακό ή με εναλλαγές βουτιάς και ξαπλώστρας.
-Μην μένετε ούτε εσείς, ούτε τα κατοικίδια σας μέσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Είναι σα να βρίσκεστε μέσα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων. Ο πυρακτωμένος ήλιος κάνει τις λαμαρίνες φούρνο.
-Τρώτε σαλάτες, φρούτα και λαχανικά. Επίσης πολλά υγρά όπως νερό και χυμοί φρούτων. Μην αποφεύγετε επίσης και το αλάτι, γιατί λόγω της έντονης εφίδρωσης χάνετε πολύτιμο νάτριο.
-Αποφύγετε τις πολύ βαριές εργασίες. Αν μπορείτε προσπαθήστε να τις μεταθέτεσε για λιγότερο θερμές ημέρες.
– Ντυθείτε με ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Προτιμήστε δροσερά υφάσματα, όπως αυτά που καταπολεμούν την εφίδρωση, και όχι στενά ρούχα που σας προκαλούν αίσθημα ασφυξίας.
Προστατευθείτε, επίσης, με αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και καπέλο.
Τι κάνουμε για τα κατοικίδιά μας:
-Η άσφαλτος μπορεί να γίνει καυτή και να βλάψει τις πατούσες του κατοικίδιού σας, οπότε καλό θα ήταν το ζώο να περπατά πάνω σε γρασίδι.
-Τα κατοικίδια ανταποκρίνονται διαφορετικά στη ζέστη από εμάς. Για παράδειγμα, οι σκύλοι ιδρώνουν από τα πόδια τους. Οι ανεμιστήρες δε δροσίζουν τα κατοικίδια όσο αποτελεσματικά δροσίζουν εμάς.
– Όταν το κατοικίδιό σας βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, σιγουρευτείτε ότι έχει προστασία από τον ήλιο και άφθονο, κρύο νερό. Κατά τον καύσωνα, προσθέστε πάγο στο νερό, αν είναι εφικτό. Η σκιά των δέντρων είναι ιδανική επειδή δεν εμποδίζει τον αέρα να περνά.
-Για να διατηρείτε το κατοικίδιό σας δροσισμένο, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικές γρανίτες από κάποιο μη-γλυκό φαγητό, όπως το ζωικό βούτυρο για παράδειγμα.
– Οι ακραίες θερμοκρασίες ίσως προκαλέσουν θερμοπληξία. Οι ενδείξεις θερμοπληξίας είναι βαρύ λαχάνιασμα, ταχυπαλμία, δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολική δίψα, λήθαργοι, πυρετός, ζαλάδες, απώλεια συγκέντρωσης, ακατάσχετη έκκριση σάλιου, εμετοί, σκούρα κόκκινη ή μοβ γλώσσα και απώλεια αισθήσεων. Τα ζώα που είναι πολύ μεγάλα σε ηλικία, πολύ νεαρά, υπέρβαρα, καρδιοπαθή ή με δυσκολία στην αναπνοή, είναι πιο ευάλωτα στη θερμοπληξία.