Γιατί απιστούμε; Τι μπορούμε να κάνουμε όταν σκάσει σα βόμβα η απιστία στο σπίτι μας; Μπορούμε και πρέπει να τη συγχωρήσουμε; Η ζωή προχωρά για το ζευγάρι μετά την απιστία;
Η απιστία είναι ένα αρκετά αμφιλεγόμενο θέμα με πολλές παραμέτρους. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε απλές συνθήκες-που ναι μεν το γεγονός πονά αλλά είναι ελεγχόμενη- και σε άλλες οι καταστάσεις περιπλέκονται και τότε ξεκινάνε τα δύσκολα.
Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπολογιστούν οι παράμετροι ξεχωριστά. Υπάρχουν όμως κοινοί παρανομαστές που θα οδηγήσουν τον άπιστο να μπει αρχικά στη λογική και μετά στην πράξη της απιστίας.
Πάντα υπάρχει η σχετικότητα συνθηκών και καταστάσεων. Η απιστία θα αξιολογηθεί με βάση τις περιστάσεις, την κατάσταση και βέβαια τη συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων.
Πώς θα παραχθεί το έδαφος για την απιστία; Γιατί οδηγούμαστε στον εύκολο δρόμο της απιστίας και όχι στην ανασυγκρότηση του εαυτού μας και βέβαια της σχέσης μας;
Ως θεραπευτής, έχω αντιμετωπίσει ποικίλες περιπτώσεις και ενώ έχουν μια κοινή σε πρώτη ανάγνωση αιτία διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Πάντα πρέπει να υπολογίζουμε την ηλικία, τις συνθήκες που βιώνει το άτομο που απιστεί, τη σχέση του με το σύντροφό του και βέβαια τη συνολική του ψυχολογία.
Το δε περιβάλλον είναι καθοριστικής σημασίας, διότι μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον τριγμούς ή να δράσει με πυροσβεστικό χαρακτήρα και να επιφέρει την ηρεμία και τη γαλήνη μεταξύ του ζευγαριού.
Να σημειωθεί πως η απιστία μπορεί να συμβεί και στις πιο αγαπημένες οικογένειες είτε ως τυχαίο περιστατικό, είτε γιατί το ένα μέλος ζει μακριά από το άλλο επί μήνες (λόγω δουλειάς), ή γιατί η σύζυγος είναι σε διαδικασία λοχείας, είτε ο άντρας περνάει κρίση ηλικίας και η γυναίκα εμμηνόπαυση.
Οι παράγοντες διαφέρουν όπως διαφέρουν και οι άνθρωποι μεταξύ τους!
Η απιστία όταν γίνεται αντιληπτή, αποτελεί τριγμό στις σχέσεις του ζευγαριού. Δεν έχει σημασία αν η σχέση και τα κακώς κείμενά της ήταν κουκουλωμένα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πονάει περισσότερο όταν το πρόβλημα βγαίνει στην επιφάνεια και χαλάει η εικόνα της φαινομενικά ευτυχισμένης οικογένειας. Τότε συναισθήματα αναβλύζουν από το βαθύτερο “εγώ”μας και ο πληγωμένος εγωισμός μαζί με τα αισθήματα προδοσίας και απελπισίας βγαίνουν στην επιφάνεια.
Τι κάνουμε όταν αντιληφθούμε την απιστία;
-Αρχικά ηρεμούμε και προσπαθούμε αφού καταλαγιάσει ο πρώτος θυμός να συζητήσουμε τις αιτίες που μάς οδήγησαν σε αυτό το δρόμο.
-Στη συνέχεια, αν δεν είναι η απιστία κατά συρροή, συμβουλευόμαστε ένα σύμβουλο σχέσεων /γάμου.
-Αν παρόλα όσα κάναμε δεν αποδώσουν καρπούς προσπαθούμε να χωρίσουμε όσα μάς συνδέουν ως ζευγάρι σεβόμενοι το παρελθόν και την ιστορία μας καθώς και τα παιδιά και τις οικογένειές μας.
Μπορεί η απιστία να αποτελέσει τη φλόγα για αναθέρμανση της σχέσης;
Ανεπιφύλακτα και κάτω από προϋποθέσεις, ναι! Οι σχέσεις, ως γνωστών βαλτώνουν τόσο γιατί μας τρώει η ρουτίνα και το άγχος, όσο και γιατί δεν αφιερώνουμε χρόνο (ποσοτικό & ποιοτικό) στο ταίρι μας.
Αφήνουμε τον εαυτό μας απεριποίητο και δεν κάνουμε καμία προσπάθεια να εξελιχθούμε μαζί. Έτσι οι δρόμοι αντί να είναι παράλληλοι με κοινή αφετηρία και τέλος, κάπου στη μέση χωρίζονται σε διαφορετικά μονοπάτια.
Άρα, αν υπάρχει σύνεση και αγάπη και αντιληφθούμε τις ως άνω αιτίες ως ευκαιρία υπάρχει πιθανότητα να αναγεννηθεί η σχέση και ο γάμος από τις στάχτες του. Με αγάπη, εμπιστοσύνη, συγχώρεση και κατανόηση όλα επιλύονται.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΙΟΧΟΣ
Ψυχίατρος|Ψυχολόγος|Ψυχοθεραπευτής|Ψυχαναλυτής
Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών & Πανεπιστημίου Μελβούρνης, Αυστραλίας
Τηλέφωνο 6936527873, 6947388935 (Μετά της 17:00)
Email: gpyri2001@hotmail.com| george.pyriohos@gmail.com
Η ιστορία… απιστίας φίλης μας, πραγματικά μας έχει διχάσει!
Τι θα προτείνατε στην αναγνώστρια; Να χωρίσει ή να παλέψει για το γάμο της;
“Ο άντρας μου με “κόλλησε” κονδυλώματα – Είχε “παράνομες” συνευρέσεις με ιερόδουλες”