Αυγοπαραγωγικές κότες: τι θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι!

3017672-poster-1280-chickens

 

 

 

 

Κατάσταση:

Στην Ελλάδα σχεδόν τα 2/3 των αυγών παράγονται σε βιομηχανικές μονάδες που χρησιμοποιούν κλωβοστοιχίες.Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε κότα αντιστοιχεί χώρος στο μέγεθος ενός χαρτιού Α4 για να ζήσει όσο παράγει αυγά και μετά σφάζεται.
Οι κλωβοστοιχίες έχουν απαγορευθεί με Οδηγία σε όλη την ΕυρωπαΙκή Ένωση από 1/1/2012 υποχρεώνοντας τους αυγοπαραγωγούς να τις αντιακαταστήσουν με διευθετημένα κλουβιά (κλουβιά με περισσότερο χώρο, με θέση για φωλιά, κούρνια και άμμο).

 

Δυστυχώς οι αυγοπαραγωγοί στην Ελλάδα δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή της Οδηγίας.Η ΕυρωπαΙΚή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει και επιβάλλει πρόστιμα στην Ελλάδα, γεγονός γνωστό και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια κότες συνεχίζουν και ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

 

Συγκεκριμένα:

 

• Εύθραυστα κόκκαλα
Οι κότες που ζουν σε κλωβοστοιχίες στις αυγοπαραγωγικές μονάδες υπερ-παράγουν αυγά με αποτέλεσμα τα αποθέματα ασβεστίου τους να είναι πολύ χαμηλά… Τα κόκκαλά τους σπάνε και αργοπεθαίνουν υποφέροντας ή πάνε κατευθείαν για σφαγή. Λόγω της πυκνότητας της ‘συγκατοίκησης’ είναι πολλές φορές αδύνατον να εντοπιστούν οι τραυματισμένες κότες και έτσι μένουν νεκρές και απαρατήρητες….

 

• Αλληλο-ράμφισμα:

Λόγω έλλειψης χώρου και δυνατότητας έκφρασης φυσιιολογικής συμπεριφοράς, οι κότες αλληλο-τσιμπιούνται χάνοντας έτσι τα φτερά τους…

 

• Σαλμονέλα:

Πρόσφατες έρευνες στην Αγγλία έδειξαν ότι η παρουσία σαλμονέλας είναι 3 φορές περισσότερη στις κλωβοποιημένες κότες απ’ ότι στις ελευθέρας βοσκής.
Μια αυγοπαραγωγική κότα ζει σε μια μονάδα παραγωγής όσο η αυγοπαραγωγική της ικανότητα είναι στη μέγιστη απόδοσή της, δηλαδή στους περίπου 16 μήνες. Στη συνέχεια σφάζεται.

 

Ζώντας σε κλωβοστοιχία:

Δεν βλέπει ποτέ το φως της ημέρας
Δεν μπορεί να εκδηλώσει την φυσιολογική της συμπεριφορά, δηλαδή: να απλώσει τα φτερά της, να σκαλίσει και να κυλήσει στο χώμα, να γεννήσει τα αυγά της σε μια φωλιά και να κουρνιάσει.

 

ΛΥΣΗ

Βοήθησε και εσύ να αλλάξει αυτή η κατάσταση:

Μια απλή φιλοζωική πράξη: Αγόραζε αυγά ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά. Είναι εύκολο.

Στο κέλυφος κάθε αυγού αντιστοιχεί ένας αριθμός που δηλώνει τον τρόπο εκτροφής.
Όταν ο αριθμός ξεκινά από 3 τότε το αυγό προέρχεται από κότα που έχει ζήσει σε κλωβοστοιχία.

Πηγή

 

 

Comments

comments