Μπαμπάδες και κρίση των 40 !!

MediaAssets (4)

 

Ο αγαπημένος σας και πατέρας των παιδιών σας έχει πλέον αποχαιρετήσει τα σαράντα και προχτές σας ανακοίνωσε ότι: σκέφτεται να αλλάξει το πεντάπορτο σας οικογενειακό αμάξι με ένα σπορ διθέσιο, (ίσως και μια Harley). Επίσης να κάνει τατουάζ (!!!), να ξαναθυμηθεί το μπάσκετ (ξεχνώντας την υποβόσκουσα οσφυαλγία) , να αλλάξει τα μαλλιά του, (ή ότι έχει απομείνει από αυτά) να πάρει ένα κόκκινο πουλόβερ και ασορτί αθλητικά (!!!), να πηγαίνει σε μπαράκια (που μέχρι χθες σιχαινόταν). Ναι, ο σύντροφός σας μάλλον «χτυπήθηκε» από την κρίση μέσης ηλικίας. Τι να κάνετε; Αρχικά (και προς Θεού) μην το πάρετε προσωπικά!
Τι είναι (όμως) η κρίση μέσης ηλικίας;

 

Όλοι έχουμε ακούσει για την επίφοβη «κρίση μέσης ηλικίας», αλλά είναι στ’ αλήθεια μια επιστημονικά τεκμηριωμένη έννοια; Σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 92% των ερωτηθέντων (από δείγμα 372 ατόμων) ήταν απόλυτα πεπεισμένοι ότι η κρίση μέσης ηλικίας είναι πραγματικό γεγονός, ενώ 71% απάντησαν ότι έχουν κάποιον γνωστό που περνάει τέτοια φάση. Τον όρο «κρίση μέσης ηλικίας» τον επινόησε ο Elliott Jacques το 1965, αλλά η φράση «κρίση μέσης ηλικίας» μπήκε στην καθομιλουμένη στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα με το βιβλίο του Daniel Levinson, «Οι εποχές της ζωής ενός ανθρώπου». Ο Levinson πίστευε ότι οι κρίσεις μέσης ηλικίας εμφανίζονταν μεταξύ μεταξύ των ηλικιών 40 και 45. Σύμφωνα με αυτόν, για τους περισσότερους άντρες, η ζωή κινείται τόσο γρήγορα που όταν βρουν τον χρόνο να κοιτάξουν προς τα πίσω σε ότι ήδη έχει συμβεί, διαπιστώνουν ότι έχουν χάσει την ευκαιρία να κάνουν αυτά που ήθελαν. Η επανεξέταση της ζωής προκαλεί κατάθλιψη, άγχος μια μορφή απελπισίας, μιας επιθυμίας του «τώρα ή ποτέ» έτσι ώστε να ζήσεις ότι έχεις στερηθεί μέχρι τότε. Ο Freund και ο Ritter δίνουν μια πιο χαλαρή ερμηνεία στην λεγόμενης κρίση μέσης ηλικίας. Υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για «κρίση» αλλά για νέες προκλήσεις που τίθενται στα άτομα αυτής της ηλικίας. Επειδή η μέση ηλικία θεωρείται ως το μέσο της διάρκεια της ζωής, αυτό βοηθάει να συνειδητοποιήσει κάποιος τον περιορισμένο χρόνο που του απομένει και έτσι να αναθεωρήσει την προσωπικής του πορεία.
Σημάδια και συμπτώματα
Ψάχνει διαρκώς αφορμές για καβγάδες.
Συμπεριφέρεται σαν άλλος άνθρωπος.
Δεν του αρέσει η δουλειά του.
Αδιαφορεί για τα παιδιά
Θέλει να πουλήσει το σπίτι και να αγοράσει ένα μικρό καταφύγιο (ή ίσως ένα σκάφος).
Δεν του αρέσει να μένει σπίτι.
Θέλει σπορ αυτοκίνητο.
Αλλάζει κούρεμα, χτένισμα, ξεκινάει δίαιτα και γυμναστική.
Λέει σε όλους πόσο αποξενωμένος νιώθει με την σύντροφό του.
Χρειάζεται χρόνο να σκεφτεί.
Χρειάζεται περισσότερο «χώρο».
Θέλει κάτι, αλλά δεν ξέρει ακριβώς τι.
Πώς να αντιμετωπίσω την κρίση μέσης ηλικίας του συντρόφου μου;
Οι συγγραφείς Gay Courter και Pat Gaudette στο βιβλίο τους How to Survive Your Husband’s Midlife Crisis: Strategies and Stories from the Midlife Wives Club, μας λένε ότι κάθε κρίση πάντα αποτελεί μια καλή ευκαιρία για ωρίμανση, έστω και καθυστερημένη. Και ένας επίσης καλός τρόπος για εμάς τις γυναίκες να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το πόσο δεδομένος είναι.

 
1. Αναγνωρίστε πως νιώθει εγκλωβισμένος. Και πως ο θυμός του, (ακόμη κι αν είναι αδικαιολόγητος) είναι ένας τρόπος να «σκεπάσει» τον φόβο του
2. Κάντε λίγο πίσω. Και μην τον πιέζετε ν’ αλλάξει συμπεριφορά. Θα κάνει αλλαγές μόνον όταν είναι έτοιμος. Και κυρίως μην εκδηλώνετε πανικό! Θα τρομάξει περισσότερο
3. Αναγνωρίστε και τα δικά σας συναισθήματα και φόβους για την κατάσταση. Είστε θυμωμένη; Θέλετε να δώσετε μάχη για να γίνουν τα πράγματα όπως πριν; Μήπως κάνατε κι εσείς κάποια λάθη; Τι νιώθετε με την προοπτική να φύγει;
4. Μην πανικοβάλλεστε. Και κυρίως μην παίρνετε καμία απόφαση εν θερμώ. Ότι κι αν γίνει σκεφτείτε πως αυτή η σχέση δεν είναι το μόνο που έχετε στην ζωή σας. Υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που είναι σημαντικοί για εσάς και άλλα πράγματα που σας κάνουν περήφανες και σας δίνουν ευχαρίστηση.
5. Βρείτε ένα συναισθηματικό καταφύγιο και μην παίρνετε τον ρόλο του κυματοθραύστη. Κάντε στον σύντροφό σας ξεκάθαρο πως δεν είστε στόχος, ότι έχετε κι εσείς συναισθήματα και πονάτε.
6. Μην επικεντρώνεστε σε αυτά που «νομίζετε» ότι νιώθει για εσάς, αλλά σε αυτά που νιώθει για εσάς. Η κριτική και τα παράπονα δεν αποτελούν παρά επικάλυψη των συναισθημάτων του.
7. Αφήστε τον να καταλάβει ότι θα είστε εκεί όταν θελήσει να σας μιλήσει γι’ αυτό που νιώθει.
8. Προτείνετέ του να πάτε μια βόλτα. Συχνά οι άντρες μιλούν πολύ πιο ειλικρινά όταν είναι δίπλα παρά όταν είναι κατά-πρόσωπο με κάποιον. Οι άντρες είναι άνθρωποι των πράξεων όχι των συζητήσεων. Έτσι κάποιες φορές βρίσκουν ευκολότερο να μιλήσουν κάνοντας κάτι παρά να κάθονται κοιτάζοντας τον άλλον στα μάτια.
9. Δείξτε του πως νοιάζεστε γι’ αυτόν και ότι ξέρετε πως νοιάζεται για εσάς.

10. Ζητήστε βοήθεια από τους φίλους ή την οικογένεια σας. Και μην προσπαθείτε να το λύσετε μόνες σας, όσο κι αν ντρέπεστε.
11. Μην αφήνετε έξω από το πρόβλημα τα παιδιά σας, αλλά και μην απευθυνθείτε σε αυτά για βοήθεια. Αν τα αφήσετε απ’ έξω θα αισθανθούν παραγκωνισμένα αν πάλι τους κλαφτείτε θα αισθανθούν μεγάλο το βάρος της ευθύνης.
12. Πέστε του και θυμίστε του πως είστε και οι δύο στην ίδια πλευρά. Ότι δηλαδή δε νιώθετε εχθρικά απέναντι του.
13. Μην του κάνετε την καλή. Εμείς οι γυναίκες συχνά υποφέρουμε από το σύνδρομο» να είμαι καλό κορίτσι με τον μπαμπά για να με αγαπάει». Ένας σύντροφος όμως μπορεί να καταλάβει πότε του κάνουμε την καλή και πότε είμαστε στ’ αλήθεια.
14. Αντιμετωπίστε την κατάσταση με χιούμορ, χωρίς όμως να τον κοροιδέψετε για το καινούριο του μπλουζάκι με στάμπα τίγρη που πρόσφατα αγόρασε.
15. Αποδεχτείτε πως σε όλες τις οικογένειες και τους ανθρώπους προκύπτουν κρίσεις. Και πως αυτές οι κρίσεις απλώς δεν κρατούν για πάντα
Πηγή : imommy.gr

Comments

comments