Bullying: Φέρουν μερίδιο ευθύνης οι γονείς;

sdf

Mε αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του bullying(6 Μαρτίου) θα ασχοληθούμε με την πρόληψη και την αντιμετώπισή του. To bullying (εκφοβισμός) είναι η απρόκλητη, επαναλαμβανόμενη αρνητική συμπεριφορά που εκδηλώνεται σκόπιμα και περιλαμβάνει μία ανισορροπία δύναμης και αντοχής. Βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού έχουν οι γονείς του παιδιού. Σαν γονείς πρέπει να έχουμε τεντωμένες τις κεραίες μας ώστε να διαγνώσουμε εγκαίρως το πρόβλημα. Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά, στη διάθεση ή στις σχολικές επιδόσεις του , χωρίς εμφανές αίτιο ,πρέπει να μας βάλει σε υποψίες. Το πιο βασικό σημάδι είναι ο δισταγμός του να πάει στο σχολείο.

tumblr_n6k7snEsrw1qj4315o1_500

Στην περίπτωση που αντιληφθείτε ότι το παιδί σας βιώνει εκφοβισμό πρέπει να το κουβεντιάσετε ανοιχτά μαζί του, να έχετε μία γόνιμη επικοινωνία. Τα περισσότερα παιδιά αργούν να μιλήσουν στους γονείς γιατί φοβούνται ότι θα τους απογοητεύσουν με την «αδυναμία» τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να απενεχοποιήσετε το παιδί και να του εξηγήσετε ότι κανένας ΔΕΝ έχει το δικαίωμα να του φέρεται άσχημα. Σταθείτε δίπλα του και ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του. Σε δεύτερη φάση συνεργαστείτε στενά με το σχολείο για να πληροφορηθείτε την έκταση και τη σοβαρότητα του περιστατικού. Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί πρέπει να λύνουν τέτοιου είδους προβλήματα και να εξασφαλίζουν ένα θετικό μαθησιακό περιβάλλον. Μέχρι να γίνει κάτι από τη διοίκηση του σχολείου μάθετε στο παιδί σας πως να χειρίζεται το bullying χωρίς να νιώθει ηττημένο π.χ. παίξτε σενάρια στο σπίτι και δείξτε του πως να αγνοεί ένα παιδί που εκφοβίζει. Επιπλέον θέστε κάποια όρια στην τεχνολογία γιατί ο εκφοβισμός γίνεται και στους ιντερνετικούς δρόμους πέρα από τις σχολικές αίθουσες. Κάντε “φίλο” το παιδί σας στο facebook και βάλτε φίλτρο στον υπολογιστή του για να ελέγξετε το cyberbullying.

Αν όμως το παιδί σας εμπλέκεται στο bullying; Τότε ενημερώστε το για το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που κάνει.Θυμίστε του ότι έχει και νομικές συνέπειες. Τέτοιες αρνητικές συμπεριφορές χρειάζεται να καταδειχθούν και να πειθαρχηθούν. Συνήθως τα παιδιά που είναι δημοφιλή και παρορμητικά με ναρκισσισμό υιοθετούν επιθετικές στάσεις αλλά και παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά εκφοβίζουν για να νιώθουν ανώτερα. Αναρωτηθείτε γιατί το παιδί σας δείχνει τέτοια βίαιη συμπεριφορά; Μήπως εκτίθεται σε ένα πολύ αυστηρό περιβάλλον στο σπίτι; Ίσως βιώνει μία επιθετική συμπεριφορά και την αναπαράγει γι’ αυτό δημιουργήστε ένα αίσθημα ασφάλειας στο χώρο. Αφού εξασφαλίσετε ένα ζεστό περιβάλλον στο σπίτι συνεργαστείτε στενά με το σχολείο για την εφαρμογή των κανόνων, των συνεπειών και την πρόληψη τέτοιων συμπεριφορών. Οφείλετε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη της κατάστασης και να διαπιστώσετε αν εκδηλώνει εκφοβιστική συμπεριφορά και με εξωσχολικές παρέες. Όλοι μας πρέπει να δείχνουμε μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα και να μεριμνούμε για το ασφαλές μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει να μπορούν να ευδοκιμήσουν, κοινωνικά και εκπαιδευτικά, χωρίς να φοβούνται.

Comments

comments