Όταν πηγαίνεις στο γραφείο σου το πρωί, αισθάνεσαι καλά που βρίσκεσαι εκεί; Ξεκινάς τις δουλειές της ημέρας με ενθουσιασμό; Ή μήπως μετράς αντίστροφα τα λεπτά μέχρι να έρθει η ώρα να φύγεις; Εν ολίγοις, αγαπάς αυτό που κάνεις για να βγάλεις τα προς το ζην; Όσο «επιτυχημένος» κι αν είσαι, όσα χρήματα κι αν κερδίζεις, εάν περνάς ένα τόσο μεγάλο μέρος της ζωής σου κάνοντας κάτι που δεν αγαπάς, τι νόημα έχει;
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν «πολυτέλεια» το να κάνεις μία δουλειά που αγαπάς. Σχεδιάζουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία θέτοντας ως κύρια προτεραιότητά τους τις υψηλότερες δυνατές οικονομικές απολαβές και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το να έχουν μία δουλειά που απολαμβάνουν και – το κυριότερο- με την οποία θα ζουν τη ζωή τους «με νόημα».
Με μία ειλικρινή ματιά τριγύρω, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος ότι αυτό είναι λάθος. Φυσικά, το να βγάζεις τα προς το ζην είναι ζωτικής σημασίας, όμως το ίδιο ισχύει και με το να κάνεις μία δουλειά που απολαμβάνεις, σε γεμίζει και στην οποία βρίσκεις πραγματική αξία. Ορίστε γιατί:
1. Η δουλειά αποτελεί πολύ μεγάλο μέρος της ζωής σου
Οι άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο περνάμε πάνω από το 40% του χρόνου που είμαστε ξύπνιοι, δουλεύοντας. Και εάν έχεις δική σου επιχείρηση, έχεις κάποια διοικητική θέση, ή βρίσκεσαι σε οποιοδήποτε από τα πολλά ιδιαίτερα απαιτητικά επαγγέλματα της εποχής μας, μάλλον δουλεύεις πολύ περισσότερο.
Είναι αναπόφευκτο: Η δουλειά παίρνει ένα τεράστιο μερίδιο της ζωής μας. Κανένας μας δε γνωρίζει πόσο μεγάλη ή σύντομη θα είναι η ζωή του. Γνωρίζουμε όμως ότι πολλοί ηλικιωμένοι και άνθρωποι των οποίων η ζωή απειλείται από κάποια σοβαρή ασθένεια, συχνά λένε ότι το πρώτο πράγμα για το οποίο έχουν μετανιώσει, είναι το πόσο πολύ χρόνο πέρασαν δουλεύοντας.
Η δουλειά σου στερεί χρόνο από την οικογένεια και τους ανθρώπους που αγαπάς και άλλες δραστηριότητες που απολαμβάνεις. Εάν δεν απολαμβάνεις τη δουλειά σου ή δεν πιστεύεις ότι εξυπηρετεί κάποιον αληθινό σκοπό, τότε δεν αξίζει αυτή την επένδυση του χρόνου σου.
2. Εάν δεν αγαπάς τη δουλειά σου, σύντομα δεν την κάνεις καλά
Σίγουρα, μπορεί να είσαι καλός σε κάτι που δεν απολαμβάνεις ιδιαίτερα. Μόνο για λίγο όμως. Κάθε κλάδος μεταβάλλεται ραγδαία και για να παραμείνεις καλός σε κάτι πρέπει να εξελίσσεσαι μαζί με τις αλλαγές αυτές, που σημαίνει να έχεις πάντα την προσοχή σου σε αυτό και να μαθαίνεις διαρκώς.
Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό σημαίνει να διαβάζουν, να πηγαίνουν σε δρώμενα, να παρακολουθούν σεμινάρια και γενικά να περνούν πολύ χρόνο -πέραν του εργασιακού τους ωραρίου- σε δραστηριότητες που θα τους κρατούν ενήμερους για τις εξελίξεις του τομέα τους.
Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναγκάζεις τον εαυτό σου να αφιερώνει αυτές τις πρόσθετες ώρες, εάν η δουλειά σου είναι μόνο αυτό που κάνεις για να πληρώσεις το στεγαστικό ή το ενοίκιό σου. Και εάν δεν αφιερώσεις αυτόν τον πρόσθετο χρόνο, θα μείνεις πίσω…
3. Δε μπορείς να προσποιηθείς το πάθος
Ακόμα κι αν μπορείς να κάνεις καλή δουλειά σε κάτι που δεν σε γεμίζει πραγματικά, εάν φτάσεις στο σημείο να αναλάβεις έναν ηγετικό ρόλο -επικεφαλής του τμήματός σου για παράδειγμα, θα έχεις πρόβλημα: Θα είναι πολύ δύσκολο να εμπνεύσεις τους άλλους, εφόσον εσύ ο ίδιος δεν αισθάνεσαι έτσι γι’ αυτό που κάνεις.
Αυτό θα είναι σοβαρό εμπόδιο κάθε φορά που θέλεις να καθοδηγήσεις έναν υπάλληλο, ή να ζητήσεις ρευστότητα από μία τράπεζα ή έναν επενδυτή. Εάν δεν είσαι εκπληκτικός ηθοποιός, δεν θα έχεις τη δυνατότητα να εμπνέεις στους άλλους το πάθος που εσύ δεν έχεις.
Οπότε γιατί να δοκιμάσεις; Για τους περισσότερους από εμάς υπάρχουν πολλοί επαγγελματικοί δρόμοι που ταιριάζουν τόσο στις αξίες, όσο και στις επιθυμίες μας.
Στη ζωή σου αναμένεται να περάσεις περίπου 99.000 ώρες βγάζοντας τα προς το ζην. Εάν δεν θέλεις αυτές οι ώρες να μοιάζουν ατελείωτες, καλύτερα να τις ζήσεις κάνοντας κάτι που αγαπάς.