Είναι λύση στα προβλήματα του ζευγαριού ο ερχομός ενός παιδιού;

Είναι λύση στα προβλήματα του ζευγαριού ο ερχομός ενός παιδιού;

Πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο, ζευγάρια που έχουν προβλήματα στη σχέση τους αλλά παρόλα αυτά αποφασίζουν να κάνουν παιδί. Σε κάποιες περιπτώσεις τυχαίνει αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το ζευγάρι το έχει επιδιώξει. Εύλογο είναι το ερώτημα που γεννιέται: Αφού η σχέση τους δεν είναι καλή γιατί προχωρούν ένα βήμα παραπάνω;

 

Υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις που μπορεί να τους παρασύρουν. Λέγεται ότι όταν ένα ζευγάρι αποκτήσει παιδί τότε γίνεται οικογένεια. Επίσης, ότι ένα παιδί δένει το ζευγάρι.Υπάρχει επίσης η άποψη ότι με τον ερχομό ενός παιδιού θα λυθούν τα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού ως δια μαγείας.

 

Κάτι που δεν έχουν αναλογιστεί είναι ότι ακόμα και ζευγάρια που έχουν αρμονική σχέση, με τον ερχομό ενός παιδιού μπορεί να αποκτήσουν προβλήματα. Οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλουν. Το να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί είναι μια πολύ υπεύθυνη πράξη και πρέπει οι υποψήφιοι γονείς να έχουν σκεφτεί όλες τις παραμέτρους και τις αλλαγές που ένα παιδί θα επιφέρει στη ζωή τους. Θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να κάνουν τις μικρές ή μεγάλες θυσίες που απαιτούνται για να μεγαλώσει το παιδί τους. Θα πρέπει να έχουν κατανοήσει ότι δεν θα είναι τόσο εύκολες οι έξοδοι όπως πριν,  ότι θα πρέπει να έχουν προνοήσει και φροντίσει ποιος θα αναλάβει να μείνει με το παιδί ώστε να είναι ελεύθεροι να βγουν. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν υπολογίσει ότι θα υπάρχει επιβάρυνση στα οικονομικά τους, ότι θα έχουν ευθύνες και δεν θα είναι πια ανέμελοι και βεβαίως δεν θα πρέπει να παραβλέψουν την κούραση που η φροντίδα ενός παιδιού συνεπάγεται, ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

 

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντελούν στο να μην υπάρχει ο χρόνος ή η διάθεση για να επικοινωνήσει το ζευγάρι  και όταν δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν προβλήματα. Επιπλέον, ως επί το πλείστον οι γυναίκες που έχουν το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας του μωρού αναγκαστικά θα «παραμελήσουν» το σύντροφό τους γιατί απλώς δεν γίνεται διαφορετικά, αφού υπάρχει η προτεραιότητα του παιδιού, που δεν μπορεί να πάρει αναβολή με συνέπεια οι άντρες να νιώθουν παραγκωνισμένοι και αν δεν συνειδητοποιήσουν το λόγο που η σύντροφός τους δεν είναι σε θέση να κάνει για εκείνους όσα έκανε πριν το παιδί, να αρχίσουν να φέρονται ανταγωνιστικά απέναντι στο παιδί και τη σύντροφό τους.

 

Όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι κατανοητό ότι δημιουργούν εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι, οπότε εάν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα στη σχέση του αυτά όχι μόνο δεν θα εξαφανιστούν αλλά τουναντίον θα διογκωθούν και θα δημιουργηθούν και νέα ζητήματα ανάμεσά τους.

 

Έτσι, λοιπόν, τα ζευγάρια πριν αποφασίσουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί θα πρέπει να είναι πολύ σίγουρα για τη σχέση τους και να νιώθουν ότι αυτή έχει στέρεη βάση που μπορεί να απορροφήσει κραδασμούς.

Βίκυ Κάουλα
Life & Business Coach
Σύμβουλος Διαπροσωπικών Σχέσεων
Προσωπικής Ανάπτυξης & Ενδυνάμωσης
Εκπαιδεύτρια Διαζυγίου
Κινητό: 6936-820600
Email: Vicky.Kaoula@gmail.com

 

Πηγή

 

Comments

comments