Θέλοντας να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους αναγνώστες μας πέραν της κατηγορίας “Οι Δικές σας ιστορίες“, όπου μας εκμυστηρεύεστε τις σκέψεις και εμπειρίες σας, εγκαινιάζουμε και μια νέα στήλη που αφορά σε ερωτήσεις που χρήζουν απάντηση.
Άλλοτε με πολύ χιούμορ και άλλοτε με τη συμβολή ειδικού θα σάς απαντάμε. Σκοπός, είναι να αντιληφθούμε πως μόνοι μας φέρνουμε βαρέως ένα πρόβλημα ενώ όταν το μοιραζόμαστε ο πόνος, η ανησυχία αλλά και το ίδιο το πρόβλημα μπορούν να είναι ελαφρότερα.
Όπως ξέρετε, είμαστε πάντοτε συνεπείς σε όσα γράφουμε και με εμπεριστατωμένη άποψη. Στόχος να είμαστε βοηθητικοί και χωρίς “μυστικά” μεταξύ μας που μας μαυρίζουν τη ψυχή.
Η πρώτη επιστολή που λάβαμε αφορά στην κατάθλιψη και στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που αποτελεί και μάστιγα και αρρώστια της εποχής. Ο διακεκριμένος ψυχίατρος κ. Γιώργος Πυριόχος απαντά:
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Η φίλη μου έχει λάβει αντικαταθλιπτικά φάρμακα που της έχει γράψει ο γιατρός της. Είναι εθιστικά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Αγαπητή φίλη,
Την κατάθλιψη θα την αντιμετωπίσουμε σε κάποια στιγμή της ζωής μας λίγο-πολύ και πάντα θα υπάρχει τρόπος να την αντιμετωπίζουμε, είτε από μόνοι μας, βάση του χαρακτήρα μας, ή θα πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία που θα καθοδηγήσει κάθε πάσχοντα στην αντιμετώπιση της κατάστασης με βοήθεια και υποστήριξη ανάλογη, μιας και παρέχεται ψυχολογική βοήθεια υποστήριξη και κατανόηση.
Η κατάθλιψη καταπολεμάται και κατακτιέται και με την βοήθεια του οικογενειακού περιβάλλοντος και το φιλικό περιβάλλον, όλα θα είναι πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση.
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που περιέχουν αμφεταμίνη μπορεί να προκαλέσουν εθισμό εάν ληφθούν σε μεγάλες ποσότητες κατά την διάρκεια μιας χρονικής περιόδου.
Για αυτόν τον λόγο, θα δοθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, ή θα αποφευχθούν ολωσδιόλου. Τα άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για αυτό τον λόγο είναι αρκετά ασφαλή και μη εθιστικά και λαμβάνονται αυστηρώς υπό συμβουλές γιατρού.
Η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης δεν προτιμάται τόσο πολύ όπως παλιότερα, επειδή έχει αποδειχθεί ότι οι ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικότερες στην αντιμετώπιση μιας καταθλιπτικής κατάστασης που δίνουν την δυνατότητα να μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις ο πάσχοντας.
Ωστόσο, τα φάρμακα έχουν την θέση τους ακόμα όταν αντιμετωπίζονται οι κληρονομικοί παράγοντες, διότι είναι ευκολότερα να χορηγηθούν και δεν χρειάζονται οι εκτεταμένες επισκέψεις σε έναν ειδικό. Ενημέρωσέ μας για τη εξέλιξη των πραγμάτων…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΙΟΧΟΣ
Ψυχίατρος|Ψυχολόγος|Ψυχοθεραπευτής|Ψυχαναλυτής
Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών & Πανεπιστημίου Μελβούρνης, Αυστραλίας
Τηλέφωνο 6936527873, 6947388935 (Μετά της 17:00)
Email: gpyri2001@hotmail.com| george.pyriohos@gmail.com