O έρωτας, η αγάπη και η συνήθεια μπορούν πολύ εύκολα να μπλεχτούν μεταξύ τους και να σε γεμίσουν αμφιβολίες και ερωτηματικά. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως το ανώτερο διάστημα που μπορείς να νιώθεις ερωτευμένη είναι δύο χρόνια. Η δύναμη της συνήθειας είναι πολύ μεγάλη, ικανή να σας κάνει να μπερδεύεις τα αισθήματα σου.
Νομίζεις πως ότι κάνεις είναι το σωστό και το φυσιολογικό. Εδώ όμως μιλάμε για συναισθήματα και ανθρώπινες σχέσεις. Το να μη περνάς καλά αλλά παρόλα αυτά να συνεχίζεις. Δεν σε τιμά σαν άνθρωπο. Χάνεις την αυτοεκτίμηση σου, δεν προσπαθείς για καμία αλλαγή μεταξύ σας. Χάνεις το ενδιαφέρον σου γενικότερα και τη διάθεση σου.
Πόσο συχνά νομίζεις ότι έχεις βρει τον ένα και μοναδικό, για να καταλήξεις πληγωμένη λίγο καιρό αργότερα;
Πόσες φορές έχεις πει ότι τον έχεις ερωτευτεί μόνο και μόνο για να τον βαρεθείς λίγους μήνες μετά; Μήπως είχες την ανάγκη να πιστέψεις ότι βρήκες τον “the one’; Μήπως η Carrie Bradshaw έβαλε και λίγο το χεράκι της στο να το πιστέψεις ακόμη πιο πολύ;
Ε λοιπόν, σου έχουμε κακά νέα: όχι, δεν είσαι ερωτευμένη. Οι ειδικοί σε αποκαλούν “συναισθηματικά εξαρτημένη’;
Τα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:
• Μήπως πλάθεις στον μυαλό σου τον ιδανικό άντρα που μια μέρα θα ερωτευτείς;
• Έχεις ανακαλύψει από τις προηγούμενες σχέσεις σου μία τάση να εξιδανικεύεις άτομα και καταστάσεις;
• Τον βλέπεις όπως θέλεις να είναι και όχι όπως πραγματικά είναι;
• Δίνεις μεγαλύτερη σημασία στο πώς σε αντιμετωπίζει, παρά για το ποιος πραγματικά είναι ;
• Είσαι υπερβολικά εντυπωσιασμένη από τον τρόπο που αυτό το πρόσωπο σε κάνει να αισθάνεσαι;
• Τον θεωρείς υπεύθυνο για την ευτυχία σου και την ασφάλεια σου;
• Σε πιάνει πανικός όταν δεν είσαι μαζί του ή όταν δε σε παίρνει τηλέφωνο;
• Έχεις ετοιμάσει μία λίστα από προσδοκίες που πρέπει αυτός να πληροί;
• Αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτόν και φοβάσαι μη το χάσεις ;
• Νιώθεις μόνη και ελλιπής όταν δεν είστε μαζί;
• Τον ζηλεύεις – υπερβολικά; Η «Αγάπη» που προέρχεται από το φόβο δεν είναι αγάπη – είναι ανάγκη.
Η συναισθηματική εξάρτηση προέρχεται από το εσωτερικό κενό που δημιουργείται όταν εγκαταλείπεις τον εαυτό σου και περιμένεις από ένα δεύτερο πρόσωπο να γεμίσει το κενό – να σε κάνει να αισθανθείς επιθυμητή κι ασφαλής. Από τη στιγμή που θα κάνεις κάποιον άλλο υπεύθυνο για την ευτυχία σου θα προσπαθήσεις – ασυναίσθητα τις περισσότερες φορές – να σε αγαπήσει με τον τρόπο που εσύ θες να αγαπηθείς. Η Αγάπη δεν πρέπει να συνδέεται με κανέναν τρόπο με την ανάγκη για έλεγχο. Η αγάπη στηρίζει και υποστηρίζει το καλό, το δικό σου και του άλλου. Είσαι κτητική απέναντι του; Τότε, κάτι δεν πάει καλά.
Η Αγάπη είναι δοτική. Η πρόκληση της πραγματικής αγάπης είναι να επιθυμείς να δώσεις αγάπη περισσότερο από το να πάρεις. Ακριβώς όπως και στη σχέση γονιών και παιδιών. Μην προσπαθείς αγωνιωδώς να πάρεις αγάπη. Όταν επιλέγεις με συνέπεια να αγαπάς τον εαυτό σου και τους άλλους , θα έρθουν όλα από μόνα τους. Όταν δεν εκτιμάς τον εαυτό σου, καταλήγεις συναισθηματικά εξαρτημένη από την επιθυμία να αγαπηθείς με κάθε κόστος. Δεν μπορείς να αναγνωρίσεις την ανειλικρίνεια στα συναισθήματα του άλλου.
Για αυτό, μην ξεχνάς, το κλειδί για την αληθινό έρωτα που θα έρθει για να μείνει στη ζωή σου, είναι να μάθεις πάνω από όλα να αγαπάς τον εαυτό σου!
Πηγή: Μέρος του κειμένου Marie Claire