Ο καιρός άρχισε σιγά – σιγά να γίνεται φθινοπωρινός και η ανάγκη για ένα ζεστό καφέ καθημερινά γίνεται και πιο επιθυμητή. Υπάρχουν πολλές επιλογές καφέδων. Πόσες φορές δεν ανοίξαμε έναν κατάλογο για να παραγγείλουμε ένα καφεδάκι και δεν ξέραμε αν το ρόφημα που θα επιλέξουμε ανταποκρίνεται στις γευστικές μας επιθυμίες;
Έτσι δυσκολευόμουν και εγώ μέχρι που αναγκάστηκα να γίνω η ειδική του καφέ και της παρέας. Για διευκόλυνση σας παραθέτω τόσο τι περιλαμβάνει η κάθε ονομασία όπως και ορισμένες συνταγές. Θα χρειαστείτε κέφι, πολλές κούπες, ζάχαρη, γάλα, μηχανή του καφέ και ευχάριστη παρέα. Το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν επαγγελματικό.
Αν όμως θέλετε απλούστερες λύσεις γιατί πολύ απλά διαθέτετε μόνο μια καφετιέρα γαλλικού καφέ μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο φίλτρο μια από τις παρακάτω επιλογές: Φλούδες πορτοκαλιού ή sticks κανέλλας. Επίσης υπάρχουν αποστάγματα από γεύσεις φουντουκιού, πραλίνας, κανέλας, βανίλιας ή καραμέλας που τα ρίχνετε στο φλιτζάνι σας. Κοστίζουν φθηνότερα από τα έτοιμα μείγματα και επιπλέον ανάλογα τα κέφια πίνετε και τον ανάλογο καφέ.
Μια ενδιαφέρουσα συνταγή που δοκίμασα σήμερα το πρωί και την ξεσήκωσα από το διαδίκτυο, περιέχει στιγμιαίο καφέ και οβομαλτίνη. Ήταν μια διαφορετική εμπειρία που μου κράτησε ευχάριστα συντροφιά όσο έβρεχε και εγώ έγραφα το άρθρο που διαβάζετε. Χρειαζόμουν ενέργεια και κάτι που θα μου δώσει την ώθηση να στρωθώ στη δουλειά…
Να και η συνταγή:
Σε ψηλό δοχείο, βάζετε 6 κουτ. γλυκού στιγμιαίου καφέ, 2 κουτ. γλυκού βύνη (π.χ. Hemo) και τρεις κουτ. γλυκού κακάο σε σκόνη. Προσθέτετε νερό (ίσα- ίσα, για να ανακατευτούν τα υλικά σας) κι ανακατεύετε καλά. Χωρίζετε το μείγμα σε 2 ψηλά ποτήρια. Προσθέτετε μία γενναία κουτ. παγωτό σοκολάτα και γεμίζετε όλο το ποτήρι σας κρύο γάλα. Με το που θα το ετοιμάσετε και θα το δοκιμάσετε θα το λατρέψετε. Ειδικά αυτή την εποχή που έχει ακόμη σχετική ζέστη και υγρασία και τρώμε τα τελευταία παγωτά του φθινοπώρου.
Ας δούμε τώρα πως ετοιμάζουμε τους καφέδες που σας υποσχέθηκα μια που και αυτός είναι ο σκοπός που με διαβάζετε
Americano:
Παρασκευάστε έναν κανονικό espresso χρησιμοποιώντας τη μηχανή espresso σας. Βάλτε τον espresso σε ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ (όχι φλιτζανάκι espresso) και προσθέστε καυτό αποσταγμένο νερό.
Cappuccino:
Ένας espresso με γάλα ζεσταμένο στον ατμό και αφρό γάλακτος πάνω-πάνω.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 1/3 espresso, 1/3 γάλα ζεσταμένο στον ατμό και 1/3 αφρός γάλακτος σε ένα μικρό φλιτζάνι. Κάντε αφρό το γάλα στην καπουτσινο-μηχανή. Ετοιμάστε έναν espresso (μονό) και αδειάστε τον στο φλιτζάνι. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι αδειάστε το γάλα σιγά-σιγά μέχρι να γεμίσουν τα 2/3 του φλιτζανιού. Προσθέστε τον αφρό με το κουταλάκι μέχρι να γεμίσει το φλιτζάνι. Σερβίρετε με κανέλα ή με σκόνη κακάο.
Espresso Con Panna:
Ένας espresso με ένα “λευκό καπέλο”. Φτιάξτε έναν μονό espresso, ακολουθώντας τις οδηγίες της espresso-μηχανής σας. Προσθέστε μια “μπάλα” σαντιγί.
Espresso Ristretto:
Ένας μικρότερος espresso (περίπου 30ml), που θα σας μεταδώσει μία πιο έντονη εμπειρία espresso. Φτιάξτε έναν μονό espresso, ακολουθώντας τις οδηγίες της espresso-μηχανής σας, αλλά χρησιμοποιείστε λιγότερο από τον καφέ που θα παράγει η μηχανή (αφήστε τον καφέ να κυλήσει λιγότερη ώρα από ότι συνήθως).
Espresso Romano:
Φτιάξτε έναν μονό espresso, ακολουθώντας τις οδηγίες της espresso-μηχανής σας, αλλά σερβίρετε με τουΐστ ή μία φέτα λεμόνι σε ένα πιατάκι.
Latte Macchiato:
Ένας “σημαδεμένος” latte.
Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα ατμού της espresso-μηχανή σας για να “αφρίσετε” το γάλα. Ετοιμάστε ένα μονό espresso. Σε ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ, βάλτε πρώτα το ζεστό γάλα και μετά αν θέλετε, μία κουταλιά αφρού. Προσθέστε τον espresso χύνοντάς τον ώστε να διαπεράσει τον αφρό και το γάλα. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα σημάδι από καφέ στο γάλα.
Mocha Latte:
1/4 φλιτζανιού espresso, 1/4 φλιτζανιού ζεστού ροφήματος σοκολάτας, 1/4 φλιτζανιού ζεστό γάλα, 1/4 φλιτζανιού αφρό από γάλα. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να φτιάξετε έναν κανονικό latte, συνδυάζοντας τον espresso, τη ζεστή σοκολάτα και το γάλα. Στο τέλος, προσθέστε πάνω-πάνω τον αφρό.
Βιεννέζικος καφές με μπαχαρικά:
Θα χρειαστείτε 3 φλιτζάνια βιεννέζικου καφέ, 4 γαρίφαλα, 4 καρπούς μπαχαριού, 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, κανέλα και γλυκιά σαντιγί για γαρνιτούρα. Αφού ετοιμάσετε τον καφέ στην καφετιέρα σας, προσθέστε τα γαρίφαλα, τα μπαχάρια και το μοσχοκάρυδο. Χρησιμοποιώντας σουρωτήρι βάλτε τον καφέ σε ποτήρια κρασιού και προσθέστε πάνω-πάνω τη σαντιγί. Τέλος, πασπαλίστε λίγη κανέλα.
1 ζεσταμένο ποτήρι για ιρλανδικό καφέ. 3/4 φλιτζανιού καφέ φίλτρου. 2 κουταλιές ζάχαρη. 1 μεζούρα ιρλανδικό ουίσκι (όχι σκωτσέζικο!). 1/4 φλιτζανιού ελαφριά σαντιγί. Αδειάστε τον καφέ στο ζεσταμένο ποτήρι. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατώστε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το ουίσκι. Τέλος, βάλτε πάνω-πάνω σαντιγί για γαρνιτούρα. Ιρλανδικός καφές με Baileys: 1 ζεσταμένη κούπα καφέ, 1.5 φλιτζάνι μέτρια καβουρντισμένου καφέ φίλτρου, 1.5 δόσεις Baileys, 1/4 φλιτζανιού σαντιγί καλά χτυπημένη, προαιρετικά λίγη κανέλα. Αδειάστε τον καυτό καφέ στην κούπα. Προσθέστε το Baileys και ανακατώστε καλά. Συμπληρώστε με την σαντιγί και λίγη κανέλα. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε μια δόση λικέρ Creme de Cacao και 1/4 κουτ. γλυκού λικέρ Frangelico.
Ιταλικός καφές:
Ετοιμάστε μισό φλιτζάνι φρέσκου καφέ φίλτρου ιταλικού χαρμανιού. Θα χρειαστείτε επίσης 1 κουτ. γλυκού Amaretto, 1 κουτ. γλυκού μπράντι, 1/4 φλιτζανιού βαριά σαντιγί, 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα και όση ζάχαρη προτιμάτε. Βάλτε τον καφέ σε μία κούπα ή σε ένα ποτήρι ιρλανδικού καφέ. Προσθέστε όση ζάχαρη θέλετε. Ανακατώστε το Amaretto και το μπράντι. Προσθέστε τη σαντιγί προσεκτικά, τοποθετώντας ένα αναποδογυρισμένο κουταλάκι στην επιφάνεια του καφέ, ώστε η σαντιγί να κρατηθεί πάνω-πάνω. Πασπαλίστε λίγη κανέλα.