Ένζυμα: Το μυστικό της ομορφιάς μας

«Χωρίς ένζυμα οι σπόροι δε θα βλάσταιναν, τα φρούτα δε θα ωρίμαζαν, τα φύλλα δε θα άλλαζαν χρώμα, και εμείς οι ίδιοι δε θα υπήρχαμε».

Τα ένζυμα είναι εξειδικευμένες λειτουργικές πρωτεΐνες και χαρακτηρίζονται ως τα πλέον δραστικά μόρια του σώματος μας, εφόσον ελέγχουν εκατομμύρια βιολογικές διεργασίες που πραγματοποιούνται στα κύτταρα μας. Δρουν ως καταλύτες, δεσμεύοντας εκλεκτικά ουσίες μετατρέποντας τες σε αξιοποιήσιμα για τον οργανισμό συστατικά, χωρίς τα ίδια να μεταβάλλονται. Κάθε ένζυμο έχει μοναδική αποστολή, αφού προσδένεται με συγκεκριμένο μόνο υπόστρωμα και καταλύει συγκεκριμένες βιολογικές αντιδράσεις. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι πλέον τα ένζυμα δεν είναι αριθμητικά αρκετά, δεν επιτελούν το σκοπό τους όσο δραστικά χρειάζεται, με αποτέλεσμα να γίνεται απαρχή πολλών ασθενειών, να δυσλειτουργεί ο μεταβολισμός, οι καύσεις να μη γίνονται σωστά και να εμφανίζεται πρόωρη γήρανση.

Οι έρευνες για την αξία και τη ζωτική σημασία των ενζύμων στον οργανισμό μας ξεκίνησαν 80 χρόνια πριν από τον Dr. Edward Howell, ο οποίος επισήμανε ότι στον καθένα μας δίνεται ένας αριθμός ενζύμων στην αρχή της ζωής μας και ερεύνησε τα οφέλη που αποκομίζουμε από αυτά.  Έκτοτε, πολυάριθμες μελέτες πραγματοποιήθηκαν για να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές ιδιότητες των ενζύμων και στο δέρμα. Πρόκληση, ωστόσο, αποτέλεσε η τάση των ενζύμων όταν αλλάζει το Ph και η θερμοκρασία τους να γίνονται ασταθή, να μετουσιώνονται και να απενεργοποιούνται.

Φτάνοντας στο σήμερα, η τεχνολογία δίνει τέλος στα προϋπάρχοντα ερευνητικά εμπόδια, παρουσιάζοντας την καινοτομία της λυοφίλησης. Πρόκειται για μια διαδικασία αφυδάτωσης μέσω βαθειάς ψύξης, ώστε να διατηρηθεί ένα φθαρτό συστατικό ως τη χρήση του, έχοντας ως αποτέλεσμα την ακέραια διατήρηση των ενζύμων.

Δεδομένου ότι τα ένζυμα είναι 100% βιοαποδεκτά, η ιατρική αισθητική τα χρησιμοποιεί στοχευμένα πάνω στον ιστό του δέρματος, όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. Τα ένζυμα που χρησιμοποιούνται στην αισθητική είναι τα ακόλουθα:

  • Κερατινάση: απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και δημιουργεί δίοδο για την εισχώρηση δραστικών συστατικών
  • Λιπάση: συμβάλλει στη διάλυση του συσσωρευμένου τοπικού λίπους
  • Κολλαγενάση: δρα επιλεκτικά επάνω στις σκληρές συσσωρεύσεις κολλαγόνου των οζιδίων της ινώδους κυτταρίτιδας.
  • Υαλουρονιδάση: συντελεί στη διάσπαση των πολυσακχαριτών, οι οποίοι ευθύνονται για την κατακράτηση υγρών όταν βρίσκονται σε υπερβολική συγκέντρωση.

Χάρη στη μεταβολική δράση των ενζύμων και τη τεχνολογία τη λυοφίλησης, αναγνωρίζονται και απορροφώνται άμεσα από την περιοχή που στοχεύουμε. Παράλληλα, ενισχύεται και αυξάνεται κατά 4 φορές η δράση των συστατικών με τα οποία συνδυάζονται (πχ. Υαλουρονικό οξύ, πολυβιταμίνες).

Η αποτελεσματικότητα των ενζύμων είναι πραγματικά εντυπωσιακή στην ελαστικότητα του δέρματος, τη λείανση των ρυτίδων, τη λάμψη και τη φωτεινότητα που του προσδίδουν. Η χρήση ενδείκνυται ακόμη και στα ακνεικά δέρματα, εφόσον παρατηρείται μείωση των σμηγματορροικών συσσωρεύσεων και των πόρων.

Ένζυμα

Η δράση των ενζύμων είναι εξίσου αποτελεσματική και στη βελτίωση της κατανομής του σωματικού λίπους, μείωση των κατακρατήσεων και της όψης φλοιού πορτοκαλιού. Μην ξεχνάμε ότι το κάθε ένζυμο έχει μοναδική δράση, επομένως ανάλογα με το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, χρησιμοποιούμε ένζυμα είτε με λιπολυτική δράση ή ισχυρή αποστραγγιστική ιδιότητα ή με υψηλή ινολυτική ικανότητα αντίστοιχα.

Συμπερασματικά, διαπιστώνουμε ότι η αισθητική μέσω των ενζύμων εξελίσσεται, εκμεταλλευόμενη βιοαποδεκτά συστατικά, απευθυνόμενη σε άνδρες και γυναίκες.

Η αποτελεσματικότητα όμως των ενζύμων έγκειται στην ορθή επιλογή τους, ώστε να διασφαλίζονται οι προδιαγραφές ποιότητας τους, καθώς κα στη σωστή χρήση τους, από τη σύμβουλο ομορφιάς σας- την αισθητικό σας.

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!