Επιτρέπεται να με βλέπει το παιδί μου γυμνό;

  γυμνό και παιδί

Είναι ένα ερώτημα που έχει προβληματίσει τους περισσότερους γονείς και έχει πολλές διαφορετικές απόψεις. Ενώ παλαιότερα σύμφωνα με έρευνες, το γυμνό σώμα θεωρείτο απαγορευτικό για τα παιδικά μάτια, αργότερα ήταν κάτι το οποίο δεν έβλαπτε. Η αλήθεια βρίσκεται όμως κάπου στη μέση, μας απαντά ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής.

Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο

Η ηλικία που βρίσκεται το κάθε παιδί παίζει σημαντικό ρόλο όσο αφορά την αντίδραση του. Σε βρεφική ηλικία και μέχρι 3 ετών το να κάνει μπάνιο μία μητέρα με το παιδί της, κάποιες φορές, ή να μπει μέσα το παιδί την ώρα είναι που κάνει μπάνιο η μαμά, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αλλά και να ενισχύσει την εξοικείωση της μάνας και του παιδιού. Από την ηλικία 3,5 ετών και πάνω, που συμπίπτει με την περίοδο που το παιδί έχει βγάλει την πάνα, θα πρέπει να εισαγάγουμε την έννοια της ατομικότητας, διότι τα παιδιά μπαίνουν στο Οιδιπόδειο στάδιο όπου αναπτύσσουν ένα στενότερο δεσμό με τον γονιό του αντίθετου φύλου και αναδύονται έντονα σεξουαλικά συναισθήματα, συγκρούσεις και ενδιαφέροντα

279203700_c923c8eef4_b_2

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς:

Το παιδί θα πρέπει να μάθει να σέβεται τον ατομικό χώρο του άλλου, ότι η ώρα της προσωπική υγιεινής αποτελεί κάτι ατομικό και προσωπικό για τον καθένα.

Μάθετε στο παιδί σας να ρωτάει πριν μπει στο μπάνιο (Αν παρόλα αυτά μπει μέσα, τότε κινηθείτε διακριτικά χωρίς φωνές, ρωτήστε αν θέλει κάτι και ότι όταν τελειώσετε θα μιλήσετε)

Όταν αλλάζετε ρούχα στο δωμάτιο σας φροντίστε να είστε διακριτικοί

Εξηγείστε στο παιδί ότι πρέπει να χτυπάει την πόρτα, ωστόσο αν μπει μέσα με ευγενικό τρόπο του υπενθυμίζουμε ότι τώρα η μαμά αλλάζει και προτιμά να είναι μόνη της στο δωμάτιο

Μιλάμε στο παιδί για τον προσωπικό χώρο και πως τον διατηρούμε

Διδάσκουμε στο παιδί την έννοια της «κλειστής πόρτας». Όταν ένα δωμάτιο έχει κλειστή την πόρτα σημαίνει ότι είναι ένας ιδιωτικός χώρος που δεν εισβάλλουμε χωρίς πρώτα να χτυπήσουμε

Εξηγούμε τους κανόνες συμπεριφοράς και την έννοια της προφύλαξης

Δεν κυκλοφορούμε γυμνοί, δεν αφήνουμε τους άλλους να μας αγγίζουνε, δεν αφήνουμε να μας κρυφοκοιτάνε

Δεν επιπλήττουμε την περιέργεια ή τις ερωτήσεις που μπορεί να εκφράσει το παιδί σχετικά με το σώμα. Απαντάμε πάντα με διδακτικό τρόπο χωρίς να εκφράζουμε άγχος ή ντροπή.

Συμβουλή Ειδικού

Όσο αφορά την εφηβεία τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα με το σώμα τους, με την εικόνα του σώματος τους με την έκθεση του σώματος τους σε τρίτους. Οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την γνώμη και την αντίδραση του έφηβου παιδιού τους, προτού εμφανιστούν γυμνοί μπροστά του. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας ντρέπεται υπερβολικά για το σώμα του ή αντίθετα δεν έχει τη συναίσθηση της ντροπής, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για συμβουλευτική γονέων.

απογοήτυευση

Στέλιος Μαντούδης

Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

Μικράς Ασίας 76, Γουδή | Τηλ: 2107488269

www.mandou.gr

 

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!