Επτά συμβουλές για ασφαλή περιήγηση στο Facebook

Σε όλους μας αρέσει να σερφάρουμε στα κοινωνικά δίκτυα. Στο δημοφιλές Facebook κατά καιρούς θα έχουμε δει αναρτήσεις οικογενειακές, δηλώσεις συναισθημάτων και δεδομένα προσωπικής φύσεως όπως γάμους, γενέθλια, χωρισμούς και θανάτους. Η ανάγκη αυτή προκύπτει από την επιθυμία να μοιραστούμε με τους διαδικτυακούς μας  φίλους τη ζωή μας.  Είναι ένα είδος εκτόνωσης  καθώς και  επικοινωνιακής ανάγκης.  Ωστόσο κατά διαστήματα αποδεχόμαστε φιλικές προσεγγίσεις και από αγνώστους τους οποίους στη συνέχεια ξεχνάμε πως μας ακολουθούν. Δε γνωρίζουμε το ποιόν τους ούτε και τις βουλήσεις τους. Άρα το να παρουσιάζουμε το σπίτι μας, τις περιόδους των διακοπών μας και άλλα τέτοια δεδομένα δε συνιστάται.

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να προστατέψετε την ιδιωτικότητα σας, περιορίζοντας μερικά δεδομένα που μοιράζεστε. Ειδικοί στον τομέα προστασίας προσωπικών δεδομένων, αναφέρουν ότι καλό θα ήταν να διαγράψετε ή να αποκρύψετε τα εξής:

Facebook

1. Τηλεφωνικό αριθμό

Θα ήταν καλό να μην αναγράφετε τον τηλεφωνικό σας αριθμό στο Facebook ακόμη και όταν σας ζητηθεί ή ρυθμίστε το ώστε να μην είναι φανερό.

2. Γενέθλια

Η πλήρης ημερομηνία γενεθλίων είναι ένα μέρος του παζλ των χάκερς για να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα και σε τυχόν τραπεζικούς λογαριασμούς. Καλύτερα να αποφεύγετε τη δημοσιοποίηση της πλήρους ημερομηνίας γέννησής σας στο Facebook.

3. Ενημερώσεις τοποθεσίας

Αν έχετε ενεργοποιήσει την αυτόματη δημοσίευση της τοποθεσίας σας σε κάθε κοινοποίηση που κάνετε στο Facebook, ίσως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλές να γνωρίζουν όλοι πότε είστε και πότε δεν είστε σπίτι σας.

4. Φωτογραφίες των παιδιών σας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό αλλά οι κυριότεροι είναι ότι αφενός τα παιδιά δεν μπορούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ενώ τις φωτογραφίες συχνά μπορεί να δουν εκτός από φίλους σας και φίλοι των φίλων σας. Πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτικοί και να σκεφτείτε με ποιους θέλετε να μοιράζεστε τέτοιες πληροφορίες.

5. Σε ποιο σχολείο πηγαίνουν τα παιδιά σας

Δίνετε μια πολύ σημαντική πληροφορία για τη δραστηριότητα των παίδων σας και ειδικά αν έχετε στους «φίλους» άτομα που δεν γνωρίζετε πολύ καλά, αυτό δεν είναι καλή ιδέα.

6. Σβήστε φίλους!

Καθαρίστε τους φίλους που πλέον δεν είστε σε επαφή! Αν νομίζετε ότι το unfriending είναι πολύ κακό προσθέστε τους στη λίστα Acquaintances ή Restricted. Η λίστα Acquaintances σημαίνει ότι δεν θα τους βλέπετε τόσο συχνά στο news feed σας αλλά αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε κοινοποιείτε στους φίλους σας. Η λίστα Restricted σημαίνει ότι θα βλέπουν μόνο τις δημόσιες δημοσιεύσεις σας.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες λίστες όπως Οικογένεια ή Φίλοι από σχολή. Μπορείτε να δημιουργήσετε λίστα αν είστε από υπολογιστή πατώντας το More στην κατηγορία φίλοι στα αριστερά από το News Feed. Οι δυνατότητες είναι περιορισμένες στα κινητά αλλά ότι αλλαγή κάνετε από υπολογιστή θα φαίνεται κι εκεί!

7. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας!

Το Facebook προσφέρει μια σειρά από γρήγορες συντομεύσεις απορρήτου. Στους επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές ψάξτε το εικονίδιο με το μικρό λουκέτο πάνω δεξιά. Στις συσκευές Apple και Android μπορείτε να τις βρείτε μέσω του μενού με τις τρεις οριζόντιες γραμμές.

Το πλήκτρο συντόμευσης είναι το “ Who can see my stuff ?».  Ελέγξτε αν κατά λάθος μεταδίδετε τις προσωπικές σας πληροφορίες σε ολόκληρη την κοινότητα του Facebook. Πιθανόν θα θέλετε τουλάχιστον να φαίνονται τα προσωπικά σας στοιχεία στους φίλους σας και να μην είναι δημόσια! Αν και βέβαια να προσαρμόσετε κάποια πράγματα που θέλετε να μην φαίνονται σε κάποια συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες πχ στους γονείς σας ή σε κάποιους συναδέλφους.

Ελέγξτε επίσης σε αυτή την ενότητα το «Timeline and Tagging». Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επιλογή να εγκρίνετε κάθε φορά που κάποιοι σας επισημάνουν σε κάποιο post ή φωτογραφία.

Αν είσαι από desktop ή laptop τότε το Facebook έχει το εργαλείο Privacy Checkup  για να ελέγξετε τις ρυθμίσεις σας. Σύντομα το εργαλείο θα είναι διαθέσιμο και σε κινητά.

 

 

 

Πηγή: Facebook

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!