Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

μουσείο 6

Της: Έπη Τρίμη
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) άνοιξε απόψε τις πύλες του για όλους εμάς τους φιλότεχνους που αναμέναμε με αγωνία να ολοκληρωθεί η κτηριακή εγκατάσταση (ακολουθούσε -εις μακρόν- περίοδος οργασμού εργασιών με εναλλαγές μεγάλης παύσης). Στεγάζεται στο παλιό κτίριο της ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Λεωφόρο Συγγρού που είχε κατασκευαστεί από τον Κάρολο Φιξ το 1893. Στη μια όψη του κτηρίου μας υποδέχτηκε μια επιφάνεια προβολής των δραστηριοτήτων του μουσείου. Το κτήριο φωτισμένο ήταν σαν να είχε βάλει τα γιορτινά του για να μας εντυπωσιάσει.

μουσείο5
Όπως μας είπαν οι ιθύνοντες, η ανάγκη αντιστήριξης των όψεων της λεωφόρου Συγγρού και της οδού Φραντζή οδήγησε στη διαμόρφωση μιας εσωτερικής “σκαλωσιάς” από σκυρόδεμα, που λειτουργεί και ως εσωτερικός «δρόμος» περιπάτου, προβάλλοντας τη διατηρητέα όψη ως έναν κατακόρυφο πίνακα.
Μετά την εκ βάθρων ανακαίνιση και μετατροπή από εργοστάσιο σε μουσείο το κτίριο διαθέτει υπόγειους χώρους, ισόγειο, ημιώροφο 3 ορόφους και έναν ακόμη σε εσοχή.

Μουσείο7Η εσωτερική κατάτμηση έγινε με τρόπο που να περιλαμβάνει εκθεσιακές αίθουσες, εργαστήρια, διοικητικούς χώρους αλλά και χώρους ψυχαγωγίας όπως μπαρ, εστιατόριο, αίθουσα εκδηλώσεων, καθώς και κατάστημα με είδη του μουσείου και επιλογές δώρων τέχνης.

μουσείο 4
Πλήθος κόσμου έσπευσε να θαυμάσει τον εν λόγω χώρο πολιτισμού που βρίσκεται σε κομβικό σημείο με πολύ εύκολη πρόσβαση από όλη την Αθήνα, λόγω του Μετρό. Όλοι θαυμάσαμε την άρτια κτηριακή εγκατάσταση και υποδομή, τον εξαιρετικό φωτισμό των έργων, καθώς και την ευγένεια του διοικητικού προσωπικού.

μουσείο 1
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Για την ιστορία, από το 2008 έως και τον Μάιο του 2015 είχαν παρουσιάσει εκθέσεις και δράσεις σε δημόσιους χώρους και άλλα Ιδρύματα όπως στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών μέχρι να πάρει την σημερινή τελική του μορφή.

Μουσείο 8

Το Μουσείο προσδοκά να αναδείξει την σύγχρονη τέχνη και να προάγει την αισθητική των δημιουργών, θέλοντας να χτίσει έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του καλλιτέχνη και του κοινού. To ΕΜΣΤ αναζητά προγράμματα και υποστηρικτές και είναι σε επικοινωνία με σημαντικά Μουσεία και Ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων του στον τομέα της Δια βίου Μάθησης, με την παραγωγή ειδικών εκθέσεων, τη διεξαγωγή συνεδρίων και μαθημάτων και την ενίσχυση της έρευνας. Κατά την κα. Κοσκινά που διευθύνει το Μουσείο είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί ο τρόπος συνεργασίας και με το Αρχαιολογικό Μουσείο ή με το Βυζαντινό. Επίσης στοχεύει σε δράσεις εκτός του στενού πλαισίου της Αθήνας.

μουσείο 2
Στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνονται έργα διάσημων δημιουργών όπως των: Στήβεν Αντωνάκου, Μπιλ Βιόλα, Έμιλυ Ζασίρ, Ίλια και Εμίλια Καμπακόφ, Βλάση Κανιάρη, Νίκου Κεσσανλή, Γιάννη Κουνέλλη, Σιρίν Νεσάτ, Λουκά Σαμαρά, Κώστα Τσόκλη, Μόνα Χατούμ, Χρύσα, Ντίκου Βυζάντιου.
Η λειτουργία του μουσείου για το κοινό έγινε με την σύμπραξη του αντίστοιχου Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας, υπό τον τίτλο «ΕΜΣΤ-ΜΗΚΑ Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα». Την έκθεση έχουν επιμεληθεί οι δύο Διευθυντές των μουσείων, η Κατερίνα Κοσκινά και ο Bart De Baere και θα έχει διάρκεια έως τις 29 Ιανουαρίου του 2017. Έχουν εκτεθεί 70 έργα από 66 καλλιτέχνες και 22 θεματικές ενότητες. Τον Απρίλιο δε του 2017 επιλεγμένα έργα θα εκτεθούν στο Βέλγιο.

μουσείο 3
Το εισιτήριο εισόδου τιμάται στα 5 ευρώ και θα ισχύσουν και ειδικές κατηγορίες για ανέργους αλλά κα υπερήλικες. Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα είναι από τις 11.00 έως τις 19.00 ( εκτός Δευτέρας) και τις Πέμπτες από τις 11.00 έως τις 22.00.
Σπεύσατε να το επισκεφτείτε. Αξίζει και θα συζητηθεί!
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
Αθήνα, 117 43
Τηλ.: 211 1019000-99
Φαξ: 211 1019111

 

 

 

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!