Τα καραμελωμένα μήλα είναι ένα γλυκό συνυφασμένο με τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η συνταγή αλλά και η συνήθεια αυτή, μάς έρχεται από τη γειτονική Γερμανία και αυτές τις ημέρες το πωλούν, εκεί, πλανόδιοι λιανοπωλητές. Αρέσει πολύ στα παιδιά και αν τους τους τα φτιάξουμε, αποτελούν ευχάριστη έκπληξη τόσο γι’ αυτά όσο και τους φίλους τους.
Συστατικά
12-15 μικρά κόκκινα μήλα
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα γλυκόζη
1 ½ κούπα νερό
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (η συνταγή λέει 16 σταγόνες, αλλά αν θες να πετύχεις το έντονα κόκκινο χρώμα που συναντάς στα γλειφιτζούρια που πωλούνται στα πανηγύρια πρέπει να προσθέσεις αρκετές ακόμα σταγόνες)
12-15 μικρά κλαδιά δέντρου (τα κλαδάκια στις φωτογραφίες είναι λεύκα)
θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής (προαιρετικό)
Παρασκευή:
Κόψε τα κλαδάκια στο επιθυμητό μήκος και κάνε μυτερή τη μία άκρη, ώστε να είναι πιο εύκολο να τρυπήσεις τα μήλα.
Τοποθέτησε τα μήλα σε ένα δίσκο, στον οποίο προηγουμένως έχεις απλώσει λαδόχαρτο. Σε ένα κατσαρολάκι ανακάτεψε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό και ζέστανέ τα σε μέτρια θερμοκρασία
μέχρι το μείγμα να φθάσει τους 149-154 βαθμούς Κελσίου (αν έχεις θερμόμετρο). Διαφορετικά δοκιμάζεις ρίχνοντας με ένα κουταλάκι μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι σε ένα ποτήρι με κρύο νερό.
Διέλυσε τη ζάχαρη στο νερό σε κατσαρόλα που έχεις βάλει σε μέτρια φωτιά. Μόλις διαλυθεί, ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει μια βράση. Χωρίς να ανακατεύουμε, αφήνουμε την καραμέλα φτάσει σε θερμοκρασία 140C για 10 περίπου λεπτά. Εάν θέλεις να βεβαιωθείς ότι η καραμέλα είναι έτοιμη, ρίξε λίγη σε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Αν σχηματίζεται μια μικρή σκληρή μπαλίτσα, είναι έτοιμη. Όσο ετοιμάζεται η καραμέλα, περνάμε τα καλαμάκια στα μήλα. Βουτάμε κάθε μήλο στην έτοιμη, καυτή καραμέλα γυρίζοντάς το κυκλικά ώσπου να καλυφθεί με αρκετή ποσότητα. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο χαρτί φούρνου μέχρι να στεγνώσουν. Τυλίγουμε κάθε μήλο σε διαφανή ζελατίνη και τα δένουμε με μια μικρή κόκκινη κορδέλα. Μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα ωραίο καλαθάκι και να τα προσφέρουμε ως δώρο!