Φτιάξτε σπιτικά κράπφεν για σας και την οικογένειά σας.

krapfen-s

Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους οι Άραβες βουτούσαν τηγανητή ζύμη σε ζαχαρούχο σιρόπι και οι Γερμανοί έκαναν μια αλμυρή εκδοχή του ιδίου σνακ το 1400, όταν η ζάχαρη ήταν σπάνια. Αυτές οι τηγανητές λιχουδιές μπορεί να μην ήταν ίδιες με τα σημερινά κράπφεν αλλά έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία τους.

Φτιάξτε σπιτικά κράπφεν για σας και την οικογένειά σας με την αυθεντική γερμανική συνταγή!

Υλικά για 4-6 άτομα

Για τα  σπιτικά κρπάπφεν

300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλιά του γλυκού σόδα

το χυμό και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού

1 κουταλιά του γλυκού αλάτι

2 κούπες σπορέλαιο για τηγάνισμα

1 ποτήρι νερό

Κανέλα

Για τη γέμιση σοκολάτας (γκανάζ)

225 γραμμάρια καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα

1/8 κουταλιά του γλυκού chipotle ή πιπέρι καγιέν

1 μεγάλη πρέζα αλάτι

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι μέλι

Υλικά

500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 αβγά
100ml νερό
50ml γάλα
2 κουτ. σούπας ρούμι λευκό
ξύσμα από 1 λεμόνι
100γρ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
σπορέλαιο για το τηγάνισμα (αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο)
ζάχαρη για πασπάλισμα
200γρ. μαρμελάδα ή crème pâtissière

Διαδικασία για τα σπιτικά κράπφεν

Βάζετε σε μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύετε.

Κάνετε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνετε τα αβγά, το νερό, το γάλα, το ρούμι και το ξύσμα λεμονιού.

Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε το μίγμα από έξω προς τα μέσα, μέχρι να αρχίσει να γίνεται μια μάζα.

Έπειτα, ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί με το χέρι μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα. Δεν προσθέτετε περισσότερο αλεύρι -ακόμα κι αν η ζύμη κολλάει ελαφρά- γιατί θα βαρύνει.

Βουτάτε τα χέρια σας στο βούτυρο και συνεχίζετε το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθεί σιγά σιγά όλο το βούτυρο και να πάρετε μια λεία και ελαστική ζύμη.

Την κάνετε μπάλα μέσα στο μπολ, τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος (μακριά από ρεύματα) μέχρι να φουσκώσει. Θα χρειαστεί 1½ ώρα περίπου.

Κατόπιν, τη μεταφέρετε σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι και την ξαναζυμώνετε ελαφρά.

Την ανοίγετε με τις παλάμες σας σε παραλληλόγραμμο κομμάτι και μεταφέρετε τη ζύμη σε ταψί, σκεπασμένη με μια πετσέτα κουζίνας.

Την καλύπτετε με μεμβράνη και βάζετε το ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγετε σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 1εκ. Με ποτήρι ή κουπ πατ την κόβετε σε δίσκους διαμέτρου 6-7εκ.

Βάζετε τους δίσκους ζύμης πάνω σε πετσέτα ελαφρά αλευρωμένη, τους σκεπάζετε ξανά με πετσέτα και τους αφήνετε 1 ώρα να φουσκώσουν. Έπειτα, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε μπόλικο λάδι και τους τηγανίζετε τέσσερις πέντε μαζί, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή για να ψηθούν και μέσα.

Βγάζετε τα krapfen με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Όσο είναι ακόμα ζεστά τα κυλάτε πάνω σε ζάχαρη για να κολλήσει στην επιφάνειά τους.

Αν θέλετε να τα γεμίσετε με μαρμελάδα ή κρέμα, κάνετε στο πλάι μια τρύπα και με τη μύτη του κορνέ βάζετε τη γέμιση της επιλογής σας.

Μπορείτε επίσης να τα κόψετε ελαφρά με μαχαίρι -στο πλάι πάντα- και να τα γεμίσετε με ένα κουταλάκι.

Πηγή: olivemagazine.gr

Διαβάστε σχετικά:

Τρούφες σοκολάτας με κορν φλέικς, σταφίδες και καρύδια

 

Comments

comments