Γιατί πεινάω συνέχεια; Οι 8 τύποι της πείνας

Γιατί πεινάω συνέχεια; Οι 8 τύποι της πείνας

 

 

Η πείνα μας έχει διάφορες μορφές και διάφορες αιτίες που την προκαλούν. Δείτε πώς θα την αντιμετωπίσετε χωρίς να φορτωθείτε περιττές θερμίδες.

 

Η πείνα είναι μυστήριο πράγμα. Κάποιες μέρες τρώμε ένα απλό μεσημεριανό κι είμαστε μια χαρά όλη την ημέρα, κάποιες άλλες το στομάχι μας μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο, που γουργουρίζει ασταμάτητα και δεν χορταίνει με τίποτα. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι η πείνα (ή πιο σωστά η επιθυμία μας για φαγητό) έχει διάφορες μορφές και διάφορες αιτίες που την προκαλούν. Τα καλά νέα εδώ είναι ότι καθεμία από αυτές μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά, με διάφορους τρόπους και στρατηγικές τις οποίες συγκεντρώνουμε παρακάτω.

 

Η πραγματική πείνα

Είναι, προφανέστατα ο σημαντικότερος τύπος πείνας –το σινιάλο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να μας ειδοποιήσει ότι χρειάζεται «καύσιμο». Πώς την αναγνωρίζουμε; Εύκολα: γουργουρητά στο στομάχι, ζαλάδα εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, περιορισμένη ως μηδενική ενέργεια. Καθότι ο οργανισμός μας κάνει την πείνα να μοιάζει με κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουμε την τάση εκείνη την ώρα να τρώμε ό,τι βρούμε –συνήθως, το πιο δελεαστικό burger από το πλησιέστερο φυλλάδιο ντελίβερι. Γι’ αυτό, φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι: Μαγειρέψτε από την προηγούμενη το μεσημεριανό σας και πάρτε το σε τάπερ στη δουλειά, και έχετε πάντα πρόχειρα φρέσκα φρούτα και υγιεινά σνακ (ένα γιαούρτι, για παράδειγμα) για την περίπτωση που πεινάσετε ξαφνικά.

 

Η πείνα της τηλεόρασης

Τίποτα δεν ταιριάζει καλύτερα με την αγαπημένη μας σειρά απ’ ό,τι ένα σακουλάκι pop corn ή πατατάκια. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι μόνο ότι τα συγκεκριμένα σνακ είναι ανθυγιεινά, αλλά και ότι σύμφωνα με έρευνες, όταν η προσοχή μας αποσπάται την ώρα που τρώμε, έχουμε την τάση να καταναλώνουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, και να φορτωνόμαστε πολύ περισσότερες θερμίδες τόσο εκείνη την ώρα μπροστά στην τηλεόραση, όσο και αργότερα. Υπάρχει και όρος γι’ αυτό –λέγεται διατροφική αμνησία. Σκεφτείτε, λοιπόν, κατά πόσο πεινάτε ή όχι, πριν ανοίξετε την τηλεόραση, και αν η απάντηση είναι καταφατική, κόψτε μια φρουτοσαλάτα για να έχετε μπροστά σας εκείνη την ώρα, ή ακόμα καλύτερα φάτε το βραδινό σας πριν ξεκινήσει η αγαπημένη σας σειρά.

 

Η πείνα της βαρεμάρας

Όλοι έχουμε πέσει στην παγίδα να «τσεκάρουμε» τι έχει στο ψυγείο απλώς επειδή δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε να βαριέστε, βγείτε από το σπίτι για μια βόλτα, πάρτε τηλέφωνο ένα φίλο ή διαβάστε ένα βιβλίο για να αντισταθείτε στην παρόρμηση να ανοίξετε το ψυγείο. Αφού δεν πεινάτε πραγματικά.

 

Η πείνα του θυμού

Αγγλιστί, περιγράφεται ως “hangry hunger”, από τις λέξεις hungry και angry. Είναι η πείνα εκείνη την οποία προκαλεί η κατακόρυφη πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που μας κάνει ευερέθιστους και επιρρεπείς στους καυγάδες. Ένα γλυκό ή αλατισμένο σνακ εκείνη την ώρα καλμάρει τα νεύρα μας –ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε– εξ ου και το ζητά ο οργανισμός μας. Αν αναγνωρίσετε εκείνη την ώρα ότι στην πραγματικότητα δεν είστε πεινασμένοι, αλλά θυμωμένοι, και φάτε ένα φρούτο ή κάποιο άλλο υγιεινό σνακ (μια μπάρα δημητριακών, ας πούμε) θα έχετε κάνει μια μεγάλη χάρη τόσο στη σιλουέτα όσο και στην ψυχολογία σας.

 

Η απογευματινή πείνα

Έχουν περάσει μερικές ώρες από το μεσημεριανό σας, έχετε μερικές ώρες ακόμα για να φύγετε από την δουλειά, νιώθετε την ενέργειά σας να πέφτει και το στομάχι σας να γουργουρίζει. Τι κάνετε; Πετάγεστε στο περίπτερο για μια σοκολατίτσα. Λάθος. Ανοίγετε το συρτάρι σας και βγάζετε εκείνη την μπάρα δημητριακών που λέγαμε (αν είστε… των φρονίμων τα παιδιά) ή πετάγεστε αντί για το περίπτερο στο πλησιέστερο mini market για να πάρετε ένα γιαούρτι.

 

Η πείνα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Εντάξει, αυτή είναι μια από τις δυσκολότερες. Οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός λίγες μέρες πριν την περίοδο αυξάνουν την όρεξή σας και σας προκαλούν μια τεράστια λαχτάρα για σοκολάτα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να αντισταθείτε –ούτως ή άλλως θα είναι μάλλον μάταιη προσπάθεια. Απλώς, φροντίστε να μην το παρακάνετε. Αυξήστε, για παράδειγμα, τις μερίδες του φαγητού σας (αρκεί αυτό να μην είναι αποκλειστικά burger και πίτσες) και ενδώστε σε μια σοκολάτα. Δυο-τρεις μέρες τον μήνα είναι μόνο, θα περάσουν και θα ξαναβρείτε την ισορροπία σας.

 

Η πείνα των ματιών

Περνάτε δίπλα από ένα κουτί γλυκά στο γραφείο, και ξαφνικά νιώθετε ότι πρέπει να πάρετε ένα –κι ας φάγατε μόλις πριν από λίγο. Το κλειδί εδώ είναι, σύμφωνα με έρευνες, να μην ενδώσετε στην παρόρμηση να απλώσετε το χέρι αμέσως, αλλά να σταματήσετε για μια στιγμή να το σκεφτείτε. Αν αποφασίσετε ότι όντως το θέλετε, δώστε στον εαυτό σας την «άδεια» να το απολαύσει χωρίς τύψεις. Αν το φάτε σε μια μπουκιά, για να τελειώνετε και να το ξεχάσετε, δεν θα το ευχαριστηθείτε –και πιθανότατα θα θέλετε κι άλλο ένα. Θυμηθείτε: ένα γλυκό δεν θα σας παχύνει, αλλά τρία γλυκά που φάγατε μπουκώνοντας το ένα πίσω από το άλλο πιθανότατα θα το κάνουν.

 

Η πείνα της γιορτής

Έχουμε συνδέσει τόσο πολύ τους εορτασμούς κάθε είδους (γενέθλια, γάμους, καλά νέα…) με τεράστια τραπέζια φαγητού από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας. Και η αλήθεια είναι πως είναι πολύ δύσκολο να μην φας πολύ παραπάνω απ’ όσο αρχικά ήθελες, όταν κάθεσαι σε ένα τεράστιο τραπέζι φορτωμένο με φαγητά. Βρείτε, λοιπόν, άλλους τρόπους να γιορτάσετε με κάθε ευκαιρία: Κάντε cocktail αντί για dinner party στα γενέθλιά σας, κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά αντί να βγείτε για φαγητό για να γιορτάσετε την καινούρια σας δουλειά και πάει λέγοντας.

 

Πηγή

 

 

 

Comments

comments