Gratin με πατάτες και μπέικον

Αποτελεί μια μικρή παραλλαγή του κλασσικού γαλλικού πιάτου Gratin dauphinois. Πρόκειται για μια συνταγή που στη Γαλλία οι νοικοκυρές την κάνουν ως συνοδευτικό ενός ψητού κρέατος. Οι πατάτες, είναι κομμένες σε ροδέλες και βράζουν σε  μείγμα γάλακτος ή  κρέμας γάλακτος μέχρις ότου αποκτήσουν επιφανειακά ένα υπέροχο γκρατινάρισμα. Είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο, δυστυχώς με αρκετές θερμίδες λόγω των τυριών. Ωστόσο αν βάλετε τυριά light το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου γευστικό.

Υλικά για 4 άτομα

1,2 κ. πατάτες, καθαρισμένες
200 γρ. καλό μπέικον από κομμάτι, σε χοντρές φέτες (0,5 εκ.)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ. μετσοβόνε (ή, αν προτιμάτε, άλλο κίτρινο τυρί με έντονη γεύση που να λιώνει)
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. λευκό κρασί (π.χ. μοσχοφίλερο)
3 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Βράζουμε τις καθαρισμένες πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, χωρίς να αρχίσουν να λιώνουν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι. Κόβουμε τις φέτες του μπέικον σε κυβάκια. Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε το μπέικον και αφήνουμε να βγάλει το λίπος του και να ξεροψηθεί. Το αφαιρούμε αφήνοντας το λίπος στο τηγάνι, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο και μαραίνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε στο κρεμμύδι το μπέικον και τον μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και βγάζουμε από τη φωτιά. Ανάβουμε το φούρνο στους 220οC. Βουτυρώνουμε ένα οβάλ ή παραλληλόγραμμο σκεύος για φούρνο. Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές φέτες και στρώνουμε τις μισές στο σκεύος. Απλώνουμε επάνω το μισό μείγμα μπέικον-κρεμμυδιών. Επαναλαμβάνουμε με μια στρώση πατάτες και το υπόλοιπο μείγμα. Περιχύνουμε με το κρασί και την κρέμα γάλακτος. Κόβουμε το τυρί σε φέτες πάχους 4 χιλ. περίπου και τις ακουμπάμε στην επιφάνεια. Βάζουμε στο φούρνο για 15′ ή μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί και σερβίρουμε αμέσως. Διαφορετικά, τρίβουμε το τυρί και το προσθέτουμε τριμμένο στην επιφάνεια, μαζί με 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά και μερικά κομματάκια βούτυρο. Σε μια άλλη παραλλαγή, μοιράζουμε το τριμμένο τυρί μισό μέσα στο gratin και μισό στην επιφάνεια.

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!