Όλο και περισσότερες μελέτες δημοσιεύονται που απομυθοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, αναδεικνύοντας πλέον και τις αρνητικές όψεις τους πέρα από τις θετικές. Το κεντρικό συμπέρασμα είναι πως όσο πιο μεγάλη χρήση του Facebook κάνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις για τον ψυχισμό του. Πιο συγκεκριμένα η πολύωρη ενασχόληση συνδέεται με περισσότερο άγχος και στρες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι, με επικεφαλής την Μάργκαρετ Ντάφι της Σχολής Δημοσιογραφίας μελέτησαν 736 νέους χρήστες. Κατέληξαν στο εξής πόρισμα «Το να χρησιμοποιεί κάποιος ένα κοινωνικό δίκτυο όπως το Facebook για να βρίσκεται σε επαφή με τους φίλους του είναι μία υγιής δραστηριότητα. Αν όμως χρησιμοποιείται για να συγκρίνει τα δικά του επιτεύγματα με άλλων και να ”κατασκοπεύει” τότε πυροδοτεί αισθήματα μειονεξίας».
Επιπλέον αυτή η αντικατάσταση της αληθινής πραγματικότητας με την εικονική προκαλεί έμμονες ιδέες που εξελίσσονται σε κατάθλιψη. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου , πάνω σε 200 νέους μέχρι 20 χρονών ,επιβεβαιώνει την σύνδεση facebook με συμπτώματα κατάθλιψης. «Από τη μια πλευρά οι νέοι λατρεύουν το Facebook. Από την άλλη όσοι ξοδεύουν χρόνο στην ιστοσελίδα αυτή είναι οι πιο ευάλωτοι στο στρες. Ζουν την ίδια αγωνία με τους παίκτες παιχνιδιών που δε σταματούν αν δεν κερδίσουν. Παραμένουν συνδεδεμένοι από φόβο μη χάσουν κάποια σημαντική στιγμή. Όπως ακριβώς οι τοξικομανείς». Η εξιδανίκευση που υπόσχονται οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης οδηγούν στη δημιουργία ενός καλοστημένου εικονικού χαμόγελου που πολλές φορές αγγίζει την κατάθλιψη.
Η επίδραση των κοινωνικών δικτύων στην ανθρώπινη συμπεριφορά έχει μονοπωλήσει τα τελευταία χρόνια και την προσοχή των ψυχολόγων. Πρεσβεύουν πως η έντονη χρήση των διαδικτυακών κοινωνικών μέσων δημιουργεί ένα είδος πίεσης στους νέους και όχι μόνο, αφού θα πρέπει να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι ώστε να ακολουθούν τις δικτυακές «παρέες» τους. Αναπτύσσουν μία καταναγκαστική εξάρτηση από το facebook και αντικαθιστούν τις κοινωνικές συνήθειες της πραγματικής ζωής με τις online επαφές . Όσο περισσότερους φίλους- μεγαλύτερο ακροατήριο έχουμε, τόσο μεγαλύτερη πίεση αισθανόμαστε να είμαστε καλύτεροι από τους άλλους. Πιεζόμαστε καθημερινά ν’ αποδείξουμε ότι είμαστε διασκεδαστικοί- εφευρετικοί στον ”τοίχο” μας , στο μίνι ειδησεογραφικό κανάλι του εαυτού μας.
Ακόμη και 5 πέντε λεπτά ενασχόλησης με το Facebook είναι αρκετά για να επιδράσουν στον ψυχισμό μας σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Διαπίστωσαν ότι αρκούν πέντε λεπτά παραμονής στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο για να εκτοξευθούν ο εγωισμός αλλά και το επίπεδο αυθορμητισμού ενός χρήστη. Όταν η επικοινωνία είναι απρόσωπη ο χρήστης τείνει στο να προβάλλει μόνο τα θετικά σημεία του εαυτού του με τον βαθμό θετικότητας να αυξάνεται από τα υποστηρικτικά μηνύματα και γενικά την αποδοχή των άλλων χρηστών . Έτσι αυξάνεται η αυτοεκτίμηση του ατόμου σε βαθμό τέτοιο ώστε να μειώνονται πολύ οι προσωπικές του άμυνες και να χάνει τον έλεγχο αναπτύσσοντας επικίνδυνες για τον ίδιο και τους άλλους συμπεριφορές. Ενώ όταν επικοινωνούν δύο άτομα πρόσωπο με πρόσωπο υπάρχουν διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες οι οποίοι εμποδίζουν -συνήθως -την άμεση και έντονη αλλαγή της ψυχικής τους κατάστασης.
Όσο και να βοηθάει το facebook την online επικοινωνία άλλο τόσο υποσκάπτει το αίσθημα ευτυχίας και ικανοποίησης του χρήστη από τη ζωή και τον εαυτό του. Γι’ αυτό φροντίστε να μην κάνετε αλόγιστη χρήση και να επενδύετε στην επικοινωνία face-to-face.