Η σοκολάτα εκτός από την βελούδινη υφή, την γλυκιά γεύση και το πλούσιο άρωμα, περιέχει και αρκετά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.
Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μερικές ουσίες που περιέχει η σοκολάτα:
Καφεΐνη: Η ουσία αυτή διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα.
Λιπαρές ουσίες: Η σοκολάτα αποτελείται μέχρι και κατά 50% (ανάλογα με το είδος της) από κορεσμένα λίπη.
Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες στον μεταβολισμό των κυττάρων.
Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο: Αυτά είναι όλα ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή, συντήρηση και μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.
Σίδηρος: στοιχείο που είναι απαραίτητο για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.
Χαλκός: Ο χαλκός στο σώμα συμβάλλει στην ενεργειακή παραγωγή, στη σωστή δόμηση των οστών, στον μεταβολισμό και στην αποθήκευση σιδήρου, στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος κλπ.
Βιταμίνη Ε: Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, σημαντική για την δομή των μεμβρανών των κυττάρων, με αντιοξειδωτική δράση.
Φυτικές ουσίες: Το κακάο από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες.
Υλικά
250 γρ κανταΐφι
1 κουβερτούρα υγείας
2 κουβερτούρες γάλακτος
2 φλιτζάνια αμύγδαλα και φουντούκια
Εκτέλεση
Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα χέρια, το βάζουμε σε ένα τηγάνι και το καβουρδίζουμε. Λιώνουμε τις κουβερτούρες σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ και τα κόβουμε σε μεσαία κομμάτια. Σε ένα πυρέξ ανακατεύουμε το κανταΐφι με τις κουβερτούρες και τους ξηρούς καρπούς. Βάζουμε το μείγμα σε ποτηράκι για να πάρει σχήμα και το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο. Τα βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξουν και γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς. Έτοιμα!