Κατάψυξη ωαρίων για να ξέρεις πώς και πότε θα γίνεις μάνα!

mwro

Πότε θα γίνω μάνα; Είναι στιγμές που αναρωτιόμαστε… Όσο πιο νωρίς προβληματιστούμε και προβούμε στη διαδικασία της κατάψυξης των ωραρίων μας τόσο πιο χρήσιμα θα είναι και γερά παιδιά θα μας δώσουν.

Ιδανική, σύμφωνα με τους γενετιστές και ενδοσκοπικούς –ρομποτικούς χειρούργους γυναικολόγους, είναι η ηλικία μεταξύ 30-36 έτη.

Ναι όλες μεγαλώνουμε και όλες σκεπτόμαστε πως αν δε βρούμε έγκαιρα τον κατάλληλο σύντροφο χάσαμε το τρένο της τεκνοποίησης. Δυστυχώς, αυτό πριν λίγα χρόνια ήταν μια πραγματικότητα. Σήμερα όμως η γενετική έχει κάνει τεράστια βήματα και η αναβολή μιας εγκυμοσύνης που θα είναι επιθυμητή γύρω στα 35 με 40 χρόνια είναι απολύτως εφικτή.

Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε πως το ποσοστό επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες +40 είναι κατά μέσο όρο 20% και μειώνεται δραματικά στο 2% στην ηλικία των 44-50 ετών.

Η όλη διαδικασία δίνει τη δυνατότητα σε μια γυναίκα με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, οι χειρουργικές επεμβάσεις, η ενδομητρίωση, γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης, να μεταθέσουν για τη «σωστή στιγμή» το κεφάλαιο παιδί.

Πώς γίνεται:

Αρχικά γίνεται η συλλογή ωραρίων με τη βοήθεια της ορμονικής διέγερσης των ωοθηκών. Η διέγερση η φαρμακευτική η οποία διαρκεί περίπου 9 με 11 ημέρες ώστε η γυναίκα να παράγει τον κατάλληλο αριθμό ωαρίων που θα καταψυχθούν, η ωοληψία και η διατήρηση των ωαρίων στην κατάψυξη.

 Αφού συλλεχθούν καταψύχονται αποφεύγοντας το σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό τους. Τέλος η συντήρησή τους γίνεται σε ειδικά δοχεία με υγρό άζωτο στους -196 βαθμούς κελσίου.

Τα ποσοστά κυήσεων κυμαίνεται από 40% έως 70% δεν είναι και ευκαταφρόνητα σωστά;

Σε ποιες γυναίκες αφορά η μέθοδος της κατάψυξης ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να είναι ευεργετική για μία σειρά από λόγους για τις γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων:

Γυναίκες οι οποίες επιθυμούν ή είναι επιβεβλημένο να καθυστερήσουν να τεκνοποιήσουν προκειμένου να εκπληρώσουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλου είδους προσωπικούς στόχους.

Επειδή η γονιμότητα είναι γνωστό ότι μειώνεται με την ηλικία, η κατάψυξη ωαρίων σε νεαρή αναπαραγωγική ηλικία θα εξασφαλίσει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για την επίτευξη μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Σε αντίθεση με την επίδραση του χρόνου στην ποιότητα των ωαρίων η μήτρα δεν επηρεάζεται από την ηλικία και έτσι γυναίκες μέχρι την ηλικία των 50, δύναται να τεκνοποιήσουν, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία.

Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια αποθηκεύονται στους -196 βαθμούς με τη σύγχρονη μέθοδο της υαλοποίησης χωρίς να υπάρχει καμία υποβάθμιση της ποιότητας με την πάροδο του χρόνου.

Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Ορισμένες μορφές πρόωρης εμμηνόπαυσης (πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια) έχουν κληρονομικό υπόβαθρο και η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στις γυναίκες αυτές να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους πριν εξαντληθεί η ωοθηκική τους εφεδρεία.

Γυναίκες οι οποίες διαγιγνώσκονται με καρκίνο.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων προσφέρει μια ευκαιρία να διατηρηθεί η γονιμότητα της ασθενούς πριν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες καταστρέφουν τα αποθέματα ωαρίων και οδηγούν σε παροδική η μόνιμο μη αμηνόρροια και συνεπώς υπογονιμότητα.

Το πλάνο πραγματοποίησης της διαδικασίας κρυοσυντήρησης ωάριων ποικίλει ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς, το είδος του καρκίνου, καθώς και το γενικότερο πρωτόκολλο αντιμετώπισης της κακοήθειας.

Πόσο κοστίζει:

Το δε κόστος είναι περίπου όσο κι αυτό της εξωσωματικής και ξεκινά για ένα έτος από τα 1.000€, χωρίς σ’ αυτό να περιλαμβάνονται φάρμακα που είναι περίπου 300€ και το μετέπειτα κόστος για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Comments

comments