ΕΡΩΤΗΣΗ:
Η κατάθλιψη είναι κληρονομική; Μια φίλη μου που είμαστε από το δημοτικό φίλες, πάντα φαίνεται να έχει κατάθλιψη. Δεν την έχω δει να γελάει, είναι πολύ περιορισμένη, κλειστή και με μόνιμη θλίψη στα μάτια.
Η φιλενάδα μου, διαισθάνομαι πως είναι συνεχώς θλιμμένη, στενοχωρημένη, άκεφη και με μια μόνιμη αίσθηση απογοήτευσης. Συγκινείται εύκολα, αναλύεται σε λυγμούς με ασήμαντα ερεθίσματα (π.χ. μια εκπομπή στην τηλεόραση).
Άλλες φορές, η λύπη που την καταπλακώνει δεν μπορεί να εκφραστεί και απομονώνεται και δε μιλιέται. Δηλώνει πως δεν το θέλει να νοιώθει έτσι, και αγχώνεται πάντα με κάθε δυσκολία που θα αντιμετωπίσει…Θέλω πολύ να τη βοηθήσω γιατί την αγαπώ. Οι συμβουλές σας θα ήταν πολύτιμες.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Αγαπητή αναγνώστρια, αρχικά να σε ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη σου και την ανάγκη να επικοινωνήσεις με το Efi’s Secret’s.
Η απάντηση του συνεργάτη μας ψυχιάτρου κ. Γιώργου Πυριόχου είναι ΟΧΙ! Δε γεννιέται ένας άνθρωπος με κατάθλιψη! Οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες επηρεάζουν μια προδιάθεση για να καλλιεργηθεί μια τέτοια μορφή συναισθηματικής διαταραχής…
Το περιβάλλον παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, όσον αφορά στην δημιουργία της εν λόγω κατάστασης.
Οι επιρροές που θα αποκτηθούν από κάθε άνθρωπο είτε από την οικογένεια, από την εκπαίδευση, από τον τρόπο ζωής, θα διαμορφώσει έναν χαρακτήρα που είτε θα είναι με ισχυρή προσωπικότητα και που θα είναι αλώβητο στην επιρροή, ή θα δημιουργηθεί ένας άνθρωπος με εύθραυστο ψυχικό κόσμο, και σε κάθε ερέθισμα, θα επηρεάζεται κατά αρνητικό τρόπο…
Το περιβάλλον στο οποίο ζει μάλλον της έχει μεταδώσει αυτά τα χαρακτηριστικά, και μάλλον δεν έχει μάθει να αντιδρά αλλιώς…
Προσπαθήστε να της αποσπάσετε τη σκέψη της από αρνητικά γεγονότα, βάζοντας στο μυαλό τηςκάτι πιο ευχάριστο. Το να είστε θετική απέναντι της και υποστηρικτική θα τη βοηθήσει. Έχετε την υποχρέωση να φερθείτε υποστηρικτικά και όχι ως ψυχίατρος.
Μην την επικρίνετε αλλά αγκαλιάστέ την με αγάπη, αφοσίωση, χωρίς έκδηλη αγωνία.Ο χρόνος και η θετική σας ενέργεια θα απαλύνουν τα αρνητικά συναισθήματα, αν είναι σε ήπια μορφή. Σε άλλη περίπτωση προτρέψτέ την να επισκεφτεί έναν ειδικό που θα διαγνώσει με ακρίβεια τη ψυχολογική κατάσταση της φίλης σας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΙΟΧΟΣ
Ψυχίατρος|Ψυχολόγος|Ψυχοθεραπευτής|Ψυχαναλυτής
Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών & Πανεπιστημίου Μελβούρνης, Αυστραλίας
Τηλέφωνο 6936527873, 6947388935 (Μετά της 17:00)
Email: gpyri2001@hotmail.com| george.pyriohos@gmail.com