Maca: Το βότανο της ορμονικής ισορροπίας

H Maca είναι ένα ποώδες φυτό που καλλιεργείται στα ψηλά βουνά των Άνδεων του Περού, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρόσφατα, τα πολλά οφέλη για την υγεία που μπορεί να προσφέρει η Maca έγιναν γνωστά στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Είναι γνωστή και ως ‘’Περουβιανό Τζίνσεγκ’’, το οποίο μεγαλώνει εκεί που καμία άλλη καλλιέργεια δεν ευδοκιμεί ,σε περισσότερα από 3.750 μέτρα.

Η θρεπτική αξία της αποξηραμένης ρίζας της μάκα είναι υψηλή, παρόμοια με τους σπόρους δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Περιέχει 60% υδατάνθρακες, 10% πρωτεΐνες, 8,5% φυτικές ίνες, και 2,2% λίπη. Η μάκα είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία και ειδικότερα σελήνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, και σίδηρο και περιέχει λιπαρά οξέα, μεταξύ άλλων λινολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, και ελαϊκά οξέα, καθώς επίσης και πολυσακχαρίτες.


Παραδοσιακά, η μάκα χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της γονιμότητας σε ανθρώπους και ζώα, για την αύξηση της λίμπιντο, για αυξημένη ενέργεια και αντοχή και για άλλους ιατρικούς σκοπούς.
Πολλοί άνθρωποι, που πάσχουν από διαταραχές άγχους θέλουν να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με ορισμένα αγχολυτικά φάρμακα, για αυτό τον λόγο και χρησιμοποιούν την ρίζα αυτή. Η ρίζα Maca ,είναι γνωστή και ως Lepidium, είναι ένα προσαρμογόνο φυτό που μπορεί να έχει οφέλη στην βελτίωση της διάθεσης και στην μείωση των συμπτωμάτων του άγχους. Επιπλέον, σαν προσαρμογόνο που είναι μπορεί να παρέχει περισσότερη ενέργεια εάν αυτή είναι απαραίτητη, αλλά όταν αυτό δεν είναι αναγκαίο δεν προσφέρει υπερδιέγερση. Ως προσαρμογόνο φυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό και αυξάνει την συνολική ζωτικότητα του σώματος κατά 10-15%. Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες τα προσαρμογόνα φυτά χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της προσαρμοστικότητας ολόκληρου του σώματος σε διαφορετικές και δύσκολες καταστάσεις και σε περίπτωση στρες.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2005 ‘’International Journal of Biomedical Science’’ έδειξε ότι τα συμπληρώματα διατροφής με ρίζα Maca μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά στην μείωση των επιπέδων άγχους σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτή η φαρμακευτική ρίζα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση των συμπτωμάτων τόσο στην εμμηνόπαυση όσο και στην ανδρόπαυση, ενώ την ίδια στιγμή ,μπορεί να μειώσει την διαδικασία της γήρανσης ενδυναμώνοντας την λειτουργία του ορμονικού συστήματος που υποστηρίζει ιδανικά τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης, της τεστοστερόνης και των ανθρώπινων αυξητικών ορμονών.

Επιπλέον, ενώ η Maca δεν διαθέτει από μόνη της ορμόνες, παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που τρέφουν το ενδοκρινικό σύστημα και υποστηρίζει τα επινεφρίδια και τον θυρεοειδή αδένα, για την παραγωγή ζωτικής σημασίας ορμονών, που οι δόσεις τους καθορίζονται από τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Αυτό το μοναδικό μείγμα των θρεπτικών ουσιών μπορεί κανείς να το βρει στην σκόνη της ρίζας Maca και στα συμπληρώματα που δημιουργούνται από αυτή, μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας, στην σεξουαλική ανάπτυξη και στην αίσθηση ευεξίας.

Είναι πλούσιο σε πολύτιμα διατροφικά στοιχεία όπως:
• Βιταμίνες: Β1, Β2, Β12, C, E
• Μέταλλα: σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, νάτριο, χαλκό, πυρίτιο και μαγγάνιο
• Λιπαρά οξέα: λινολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, ολεϊκό οξύ
Το Maca περιέχει macamides και macaenes, οι οποίες είναι άμεσα υπεύθυνες της αποτελεσματικότητας του maca για την ενίσχυση της λίμπιντο. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυσικών στερολών όπως: sitosterol, stigmasterol, ergosterol, ergostadienol, campesterol.

Επίσης περιέχει αμινοξέα, σαπωνίνες, αλκαλοειδή κλπ. Είναι ένα από τα ελάχιστα φυτά που έχουν βιολογικές ενεργές αρωματικές isothiocynates, ιδίως της ομάδας p-methoxybenzyl που είναι υπεύθυνες για τις θαυμάσιες αφροδισιακές του ιδιότητες και glucosinolates που βοηθούν πολύ στη γονιμότητα. Χρησιμοποιείτε πάνω από 2000 χρόνια στη Νότια Αμερική με καταπληκτικά αποτελέσματα τα οποία τεκμηριώθηκαν επιστημονικά μόλις την τελευταία 20ετία.

 

 

Πηγές:
Naturalnews.com
Livestrong.com
Bewellbuzz.com

 

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!