Μαμά θέλω ένα ζωάκι…

Σε όλες τις οικογένειες έρχεται εκείνη η στιγμή που το παιδάκι θα κάνει την ερώτηση: Μπορούμε να πάρουμε ένα ζωάκι; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Το παιδί σας είναι έτοιμο για να έχει ένα ζωάκι ; Εσείς, είστε έτοιμοι να αναλάβετε την ευθύνη ενός κατοικίδιου; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο δεσμός που θα αναπτύξει το παιδί σας με το κατοικίδιο του είναι πολύτιμος και σημαντικός για την διαμόρφωση της ψυχολογίας του. Ένα ζωάκι μαθαίνει στο παιδί την αγάπη, το δέσιμο, την αφοσίωση και την φιλία αλλά παράλληλα χρειάζεται και την ανάλογη φροντίδα.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη προκειμένου να ικανοποιήσετε την επιθυμία του παιδιού σας αλλά παράλληλα να μην δημιουργήσετε πρόβλημα στην ισορροπία της οικογενειακής σας ζωής; Αρχικά θα πρέπει να καθορίσετε το είδος του κατοικίδιου! Γατάκι, σκυλάκι, πουλί ή ψαράκια; Ανάλογα με τον χώρο σας και ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας θα επιλέξετε το μέγεθος του κατοικίδιου ενώ παράλληλα θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη την φροντίδα που θα χρειαστεί. Μην επιλέξετε ένα μεγάλο σκυλί εάν μένετε σε διαμέρισμα. Τα μεγάλα σκυλιά χρειάζονται χώρο και τακτικές βόλτες. Εάν δεν μπορείτε να βγάζετε το σκυλί σας για βόλτα λόγω περιορισμένου χρόνο τότε και το σκυλί θα είναι δυστυχισμένο και εσείς! Επίσης, διευκρινίστε με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας σας ή τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος σας (εάν ενοικιάζετε) κατά πόσο επιτρέπονται τα ζώα στο κτίριο για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως!

Φροντίστε να μάθετε για τις συνήθειες και την συμπεριφορά της κάθε ράτσας ή του κάθε είδους κατοικίδιου που σκέφτεστε να επιλέξετε και καταλήξτε σε ένα ζώο που να μπορεί να ταιριάξει με τις οικογενειακές σας συνήθειες. Είναι αμαρτία, από μια λανθασμένη επιλογή το κατοικίδιο σας να καταλήξει αδέσποτο και το παιδί σας δυστυχισμένο από την έλλειψη του. Το ιδανικό κατοικίδιο είναι αυτό που δεν θα προκαλέσει άγχος ούτε σε εσάς αλλά ούτε και στο παιδί σας.

Αφού αποφασίσετε για το κατοικίδιο που ταιριάζει στην οικογένεια σας, θα πρέπει να εξετάσετε και την οικονομική πτυχή του θέματος. Ένα κατοικίδιο, εκτός από το κόστος αγοράς του, είναι μια επιπλέον επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό με τα εμβόλια, τις τροφές του και την απαραίτητη περιποίηση του. Είστε σε θέση να το συντηρήσετε;

Το παιδί σας , θέλει πραγματικά ένα κατοικίδιο ή η επιθυμία του είναι ένα παροδικό καπρίτσιο; Εάν το παιδί σας φαίνεται διατεθειμένο να ασχοληθεί με το κατοικίδιο και να το φροντίζει τότε μην καθυστερείτε – πάρτε του ένα κατοικίδιο το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν είστε σίγουροι για την επιθυμία του, δώστε λίγο χρόνο για να δείτε εάν εξακολουθεί να θέλει το κατοικίδιο και μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος. Είναι έτοιμο το παιδί σας για να έχει ένα κατοικίδιο; Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιλέξετε το κατοικίδιο μόνοι σας, χωρίς την παρουσία του παιδιού σας. Το παιδί σας πρέπει να το επιλέξει το ίδιο για να είστε σίγουροι ότι δεν περιμένει κάτι άλλο και απογοητευτεί.

Μετά που θα επιλέξετε το κατοικίδιο θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας τον τρόπο που θα πρέπει να το φροντίζει και να θέσετε τους κανόνες σας. Για παράδειγμα, το ζωάκι δεν θα πρέπει να ανεβαίνει στο κρεβάτι ή δεν θα πρέπει να του βάζουμε φαγητό παντού παρά μόνο στο πιάτο του. Ξεκαθαρίστε τους κανόνες από την αρχή για να μη χρειάζεται να γίνεστε κακοί μετά!

Δυστυχώς, αρκετά παιδάκια χάνουν το ενδιαφέρον τους για το κατοικίδιο τους μερικές εβδομάδες μετά οπότε και η ευθύνη του ζώου περνάει αναπόφευκτα στους γονείς. Για να αποφύγετε αυτή την εξέλιξη, δείτε πως συμπεριφέρεται το παιδί σας όταν βλέπει ζώα στον δρόμο ή σε φιλικά σπίτια. Τα φροντίζει, παίζει μαζί τους, ή τους φέρεται βίαια και απότομα; Μήπως τα φοβάται; Ανάλογα με την συμπεριφορά του , αποφασίστε το κατά πόσο τελικά θα κάνετε το χατίρι στο παιδί σας ή αν θα αναβάλετε την ιδέα του κατοικίδιου για το μέλλον.

Πριν να προχωρήσετε σε μια δέσμευση που διαρκεί 10-15 χρόνια (εάν μιλάμε για γατάκι ή σκυλάκι) φροντίστε να σιγουρευτείτε για το εάν η οικογένεια σας είναι σε θέση να αναλάβει την ευθύνη ενός ζώου, που αν και σαν κουταβάκι είναι χαριτωμένο στις αρχές, κάποια στιγμή θα μεγαλώσει και θα έχει ανάγκες και ευθύνες. Η σχέση του παιδιού σας με ένα κατοικίδιο είναι μια τρυφερή εμπειρία αγάπης! Προσφέρετε την εμπειρία αυτή στο παιδί σας, με υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στον ψυχικό κόσμο του παιδιού σας αλλά και με σεβασμό απέναντι σε μια τετράποδη ψυχούλα!

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!