Τα μανιτάρια είναι μύκητες. Αναπτύσονται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον, πάνω σε κάποια θρεπτική βάση, όπως είναι το ξύλο (κορμοί δένδρων), το φυτόχωμα και πολλά άλλα. Έχουν μόλις 22 θερμίδες και πολλά αντιοξειδωτικά.
Τα μανιτάρια υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, αμινοξέα και μέταλλα και διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με το χρώμα, την υφή τους, το σχήμα τους κ.λπ.
Έτσι, ένα ριζότο με μανιτάρια και λίγο γιαούρτι ή μια μακαρονάδα με σάλτσα και τυρί δίνει ένα πιάτο με πρωτεΐνη βιολογικής αξίας σχεδόν ίσης με αυτή του κρέατος.
Τα οφέλη:
Ο ψευδάργυρος, που είναι βασικό συστατικό των μανιταριών, συντελεί στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και στην εμβρυογένεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το σελήνιο που περιέχουν έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταστρέφει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα ψευδαργύρου, ενώ η εργοθειονίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μανιτάρια, προστατεύει αποτελεσματικά των οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας, έτσι ώστε να αποφεύγουμε τις συχνές μολύνσεις και ιώσεις.
Οι μεγάλες ποσότητες χαλκού, βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και ενισχύουν την ελαστικότητα και την υγεία των μαλλιών.
Βοηθούν πολύ στην όραση, αφού αποτελούν καλή πηγή φωσφόρου.
Ενυδατώνουν και χορταίνουν χωρίς πολλές θερμίδες. Η ενέργεια που θεωρητικά αποδίδουν, όταν καταναλίσκονται ωμά ή μαγειρεμένα, είναι μικρή, καθώς αποτελούνται κυρίως από νερό (90%).
Τα μανιτάρια είναι πλούσια τόσο σε υδατάνθρακες, όσο και σε πρωτεΐνες. Αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος, της ξηράς τους ουσίας (10%), από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.
Έχουν ελάχιστα λιπαρά! Περιέχουν ελάχιστη ποσότητα λιπαρών, λιγότερο από το 3% της συνολικής ενέργειας.
Πώς να τα διαλέγουμε:
Τα καλής ποιότητας φρέσκα λευκά μανιτάρια (καλλιεργημένα) πρέπει να έχουν σφιχτή και «τραγανή»υφή.Αν τα κόψουμε με το χέρι, «σπάζουν» εύκολα, καθώς χωρίζονται σε ίνες.Έχουν ομοιόμορφα στρογγυλεμένα «καπελάκια», με ομαλή στιλπνή επιφάνεια, χωρίς στίγματα και βαθουλώματα.Το μέρος κάτω από τα «καπελάκια» δεν πρέπει να παρουσιάζει χάσματα.
Εν κατακλείδι, τα μανιτάρια είναι το ελιξίριο της αθανασίας! Δε θα τα εντάξεις στη διατροφή σου;