10 Τρόποι για να συνηθίσει το παιδί μας τη μάσκα στο σχολείο!

Από τη Μαρία Κλάδη-Κοκκίνου, Διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Πειραματικής και Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Συνεργάτης του Κέντρου Εικαστικής και Ψυχικής Επικοινωνίας “Συνώθηση” synothisi.com

Όπως εξελίσσεται η κατάσταση με την πανδημία του Covid-19 είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να φοράμε όλοι – ακόμη και τα μικρά παιδιά – μάσκα για αρκετούς μήνες ακόμη.

Είναι φυσικό να ανησυχούν οι γονείς για το πως θα φοράνε μάσκα τα παιδιά τους στο σχολείο αλλά πάντα υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να διδάξουμε τα παιδιά μας οτιδήποτε και είμαι σίγουρη ότι θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα μαθαίνουν.

10 βήματα για να συνηθίσουν τα παιδιά τη μάσκα

Νο 1

Πρέπει εμείς οι ίδιοι να αντιληφθούμε ότι η μάσκα δεν είναι επικίνδυνη. Υπάρχουν παιδιά με σοβαρά νοσήματα που έχει χρειαστεί να φορούν μάσκα για μήνες ή για χρόνια και δεν είχαν κανένα αναπνευστικό πρόβλημα. Εξάλλου φοράμε όλοι μάσκα για να προστατευτούμε και το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά.

Νο 2

Πρέπει να φοράμε κι εμείς μάσκα με χαμόγελο και να μην εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας μπροστά στα παιδιά. Τα παιδιά φοβούνται όταν φοβόμαστε κι εμείς. Ένα μικρό παιδάκι όταν ακούσει ένα δυνατό θόρυβο συνήθως δεν κοιτάζει προς το μέρος του θορύβου αλλά τους γονείς του για να “αξιολογήσει” την κατάσταση.

Νο 3

Μην περιμένετε την ημέρα που θα πάει το παιδί σχολείο για να φορέσει τη μάσκα. Καλό είναι να το εκπαιδεύσετε αρκετές ημέρες πριν.

Νο 4

Εξηγήστε στο παιδί σας με τη γλώσσα που καταλαβαίνει το λόγο για τον οποίο θα χρειαστεί να φοράει μάσκα.

Νο 5

Πάρτε αρκετές μάσκες με σχέδια ή διάφορα υλικά και αφήστε το παιδί να επιλέξει αυτή που το βολεύει.

Νο 6

Φορέστε μαζί του τη μάσκα και παρατηρήστε πόση ώρα αρχικά την ανέχεται πριν αρχίσει να την τραβάει από το πρόσωπο του. Είναι 5 λεπτά; Είναι 10 λεπτά; Σημειώστε το χρόνο.

Νο 7

Την επόμενη φορά που θα φορέσετε μάσκα βγάλτε την πριν αρχίσει το παιδί να την τραβάει και επιβραβεύστε το άμεσα με κάποιο τρόπο πριν το χρόνο που συνήθως εκδηλώσει δυσαρέσκεια (μπορείτε να του προσφέρετε πρόσβαση σε ένα παιχνίδι, να του πείτε μπράβο, να το χαϊδέψετε – ότι είναι ενισχυτικό για το παιδί σας). Το ιδανικό είναι να παρέχετε κάποια επιβράβευση η οποία δεν είναι διαθέσιμη σε άλλες περιστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να βγάλετε τη μάσκα και να επιβραβεύσετε το παιδί πριν αρχίσει να δυσανασχετεί.

Νο 8

Σταδιακά και αργά αυξήστε το χρόνο που θα παραμένετε με τη μάσκα. Αν δυσανασχετήσει στον αυξημένο χρόνο βγάλτε του τη μάσκα, μην το επιβραβεύσετε, μην σχολιάστε τίποτα και την επόμενη φορά μειώστε πάλι το χρόνο.

Νο 9

Όταν φοράει το παιδί τη μάσκα αφήστε το να ασχοληθεί με κάτι ευχάριστο όπως το να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να παίξει παιχνίδια στον υπολογιστή. Αυτό βοηθάει διότι του αποσπά την προσοχή και διότι η μάσκα συνδέεται με κάτι ευχάριστο.

Νο 10

Σταδιακά όταν θα κατακτήσετε ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα φορώντας τη μάσκα αρχίστε να πηγαίνετε μαζί του και σε διαφορετικούς χώρους εκτός σπιτιού ξεκινώντας πρώτα από πιο οικεία περιβάλλοντα, που μοιάζουν με το σπίτι σας όπως το σπίτι ενός φίλου του.

Πηγή: Shape.gr

Comments

comments