Έως μια ηλικία, που είναι τα 25 συνήθως, οι άνθρωποι αποκτούν συνεχώς νέους φίλους και νέες γνωριμίες. Όμως, στη συνέχεια, όσο μεγαλώνουν, αρχίζουν να χάνουν τις επαφές και τις σχέσεις τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανoφινλανδική επιστημονική έρευνα.
Περίπου στα μισά της ζωής, γύρω στα 39 – 40 μας χρόνια, οι άνδρες είναι πιο κοινωνικά «δικτυωμένοι» από ό,τι οι γυναίκες, αλλά μετά η τάση αντιστρέφεται υπέρ των γυναικών, εν μέρει επειδή αυτές διατηρούν περισσότερες επαφές με τα ενήλικα παιδιά τους και με τους δικούς τους γονείς.
Η μελέτη δείχνει ότι ο μέσος άνθρωπος μιλά περισσότερο στο τηλέφωνο με περίπου 15 ανθρώπους μέσα στο μήνα, αυτούς που νιώθει συναισθηματικά πιο κοντά του. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε όσους γνωστούς του βλέπει κανείς πρόσωπο με πρόσωπο τουλάχιστον μια φορά μέσα στον μήνα.
Οι ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου “Ααλτο, με επικεφαλής τον Κουνάρ Μπατατσάρια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Royal Society Open Science της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας.
Η μελέτη, διάρκειας ενός έτους, βασίσθηκε στην ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων περίπου 3,2 εκατομμυρίων συνδρομητών μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, για τους οποίους ήταν γνωστό το φύλο και η ηλικία, αλλά όχι άλλα προσωπικά δεδομένα.
Όπως διαπιστώθηκε, ο αριθμός των κοινωνικών επαφών τόσο ενός άνδρα, όσο και μιας γυναίκας αποκορυφώνεται στα 25 περίπου και μετά ακολουθεί μια μείωση έως την ηλικία των 45. Στη συνέχεια και για μια δεκαετία, οι φίλοι και γνωστοί σταθεροποιούνται, ενώ μετά τα 55 η μείωση του αριθμού τους επιταχύνεται.
Η μελέτη βρήκε επίσης ότι μέχρι την ηλικία των 39 ετών, οι άνδρες έχουν περισσότερες φιλίες και κοινωνικές επαφές από ό,τι οι γυναίκες, ενώ μετά είναι οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη κοινωνικότητα.
Είναι προφανές πως είναι δύσκολο να ορίσει κανείς τους «φίλους», ιδίως στην εποχή του Facebook.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως ένδειξη τις επαφές μέσω τηλεφώνου, με όποιες αδυναμίες έχει αυτή η προσέγγιση. Με βάση αυτό το κριτήριο, ένας μέσος 25χρονος έρχεται σε επαφή με 19 διαφορετικούς ανθρώπους μέσα στο μήνα, ενώ μια 25χρονη με 17,5.
Στην ηλικία των 39, οι αντίστοιχοι αριθμοί των επαφών έχουν υποχωρήσει στις 12 και 15 αντίστοιχα.
Η περαιτέρω μείωση που ακολουθεί, σταματά περίπου στην ηλικία των 80 ετών, όταν ο μέσος αριθμός μηνιαίων επαφών είναι οκτώ για μια γυναίκα και έξι για έναν άνδρα.
Οι επαφές των γηραιότερων, έως τον θάνατό τους, αφορούν κυρίως τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Οι επιστήμονες αποδίδουν τη σταδιακή απώλεια φίλων στο ότι στα πρώτα στάδια της ζωής οι άνθρωποι έχουν διάθεση να πειραματισθούν, να συναντήσουν πολύ διαφορετικούς ανθρώπους, να κυνηγήσουν ευκαιρίες και βεβαίως να βρουν σεξουαλικό σύντροφο.
Όλα αυτά σιγά-σιγά ατονούν – στους περισσότερους τουλάχιστον.
Όσον αφορά τη διάρκεια των επαφών (τηλεφωνικών κλήσεων), επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι ξέρουν: οι γυναίκες μιλάνε περισσότερη ώρα στο τηλέφωνο από ό,τι οι άνδρες.
Αυτό οφείλεται στο ότι αφενός οι γυναίκες διατηρούν στενότερους οικογενειακούς δεσμούς σε καθημερινή βάση και αφετέρου στο ότι κρατάνε μερικές πολύ στενές φίλες με τις οποίες λένε συχνά τα προσωπικά τους, κάτι που συμβαίνει πιο σπάνια στους άνδρες.