Πολλές φορές ξεχνάμε το ψωμί και ξεραίνεται. Το μπαγιάτικο ψωμί δε χρειάζεται να το πετάξετε δεδομένου πως μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να είναι εξίσου νόστιμο και φρέσκο, όπως τη στιγμή που το αγοράσατε.
Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς Κελσίου και μια πετσέτα.
Υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις και διαλέγετε όποια εσείς θέλετε. Και οι δύο εγγυώνται ένα λαχταριστό ψωμάκι, φρέσκο όπως όταν βγαίνει από το φούρνο της γειτονιάς σας!
Πώς μπορεί το μπαγιάτικο μας ψωμί να ξαναγίνει φρέσκο; Ποιο εύκολα απ’ όσο νομίζεις!
Οι οδηγίες όπως θα δείτε είναι πολύ εύκολες και όποια επιλογή και αν επιλέξετε το αποτέλεσμα θα είναι άκρως επιτυχημένο. Άλλωστε, στα πλαίσια της οικονομίας και της αξιοποίησης όλων μας των υλικών δεν πετάμε τίποτα αλλά ανακυκλώνουμε.
1η επιλογή:
Βρέχετε μια πετσέτα ποτηριών (δηλαδή όχι απορροφητική) και τη στύβετε ώστε να είναι η νωπή, χωρίς να στάζει. Τυλίγετε το ψωμί στην πετσέτα και για 10′ τη βάζετε στο φούρνο. Το καταναλώνετε ζεστό.
2η επιλογή:
Περνάμε όλη την επιφάνειά του με ένα παγάκι, ή απλά το ψεκάζουμε με παγωμένο νερό και το ψήνουμε για 12 περίπου λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Πώς αξιοποιούμε το ξερό ψωμί;
–Το κάνουμε φρυγανιές στη φρυγανιέρα: Το κόβουμε σε φέτες πρώτα και μετά το βάζουμε στη ψρυγανιέρα ή στο γκριλ του φούρνου.
– Το κάνουμε γαλέτα: Κάνουμε φρυγανιές το ψωμί και το περνάμε στο multi.
–Κρούτον: Αφαιρούμε την κόρα του ψωμιού και κόβουμε την ψίχα σε τετράγωνα μέτρια κομμάτια. Σε τηγάνι, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψωμί. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά στους 180οC για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
–Κριτσίνια: Κόβετε το ψωμί σε λεπτές γραμμές (sticks). Ψήστε τα στο φούρνο για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά και μόλις ξεροψηθούν είναι έτοιμα.
– Μπιφτέκια και κεφτέδες: Φυλάσσοντας τη ψίχα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για τις συνταγές με κιμάδες.