Αν η κορούλα σου έχει τα γενέθλιά της και θέλεις να περάσετε παίζοντας ένα ξεχωριστό απόγευμα μπορείτε να φτιάξετε από κοινού στην κουζίνα, υπέροχα και λαχταριστά μπισκότα για να τα προσφέρει στους φίλους της στο σχολείο. Σύμφωνα με τους ψυχοπαιδολόγους η επαφή με το παιδί μας πρέπει να γίνεται μέσα από δραστηριότητες ευχάριστες που χαλαρώνουν.
Μπισκότα βανίλιας με ζαχαρόπαστα !
Yλικά για τα μπισκότα
3 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 1/2 κουτ. γλ. άρωμα βανίλιας
1 κούπα βούτυρο αγελαδινό (ή μαργαρίνη, να έχει μαλακώσει)
1 κούπα ζάχαρη
1 αυγό
2 κουτ. γλ. μπέϊκιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά να αφρατέψει
Ρίχνουμε το αυγό να αναμειχθεί καλά. Ρίχνουμε το άρωμα βανίλιας, το αλάτι
Προσθέτουμε το αλεύρι κάθε φορά λίγο λίγο μέχρι να ενσωματωθεί καλά όλο το αλεύρι.
Ζυμώνουμε λίγο με το χέρι.
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και μαλακή.
Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα περίπου.
Όταν παγώσει τη βγάζουμε και την ανοίγουμε και κόβουμε με κουπατ ότι σχέδιο θέλουμε (περίπου σε πάχος 1,5-2 εκ.)
Ανάλογα τα βάζουμε σε ξυλάκι ή τα αφήνουμε έτσι.
Βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Να μην ξεροψηθούν, μόλις αρχίζουν να παίρνουν χρώμα οι άκρες τα βγάζουμε. Τα αφήνουμε 5 λεπτά στο ταψί και μετά τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Στολίζουμε ανάλογα με ζαχαρόπαστα. Αν θέλετε να τα κάνετε σε σχήματα (πεταλούδες, καρδιές κλπ) και θέλετε να τα στολίσετε με ζαχαρόπαστα, καλό είναι να μην βάλετε όλο το μπέϊκιν-πάουντερ, γιατί φουσκώνουν. Ή μειώστε το αισθητά ή μην βάζετε καθόλου. Κι αυτό γιατί όταν θα κάνετε τα σχέδια με τη ζαχαρόπαστα θα δείτε ότι δεν εφαρμόζουν ακριβώς πάνω στο μπισκότο (γιατί το μπισκότο έχει φουσκώσει και είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το σχέδιο της ζαχαρόπαστας).
Yλικά για τη ζαχαρόπαστα
Η ζαχαρόπαστα , είναι εκείνο το υλικό που θα δώσει ένα καταπληκτικό, “επαγγελματικό” φινίρισμα ενώ είναι ιδανικό και για τα στολίδια/κατασκευές για να διακοσμήσεις όλα τα γλυκά σου. Χρειάζεσαι μόνο 3 απλά υλικά, ζύμωμα και χρώματα ζαχαροπλαστικής!
Υλικά
- 100γρ. φυτικό λίπος
- 800γρ. ζάχαρη (άχνη)
- 4 κουταλιές σούπας φυσικός χυμός λεμόνι (σουρωμένος)
Εκτέλεση
- Βάλε τη μισή ζάχαρη, το φυτικό λίπος, 5 κουταλιές της σούπας νερό και τον χυμό λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι και άσε τα να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας
- Βγάλε τα από τη φωτιά και άρχισε να ρίχνεις σιγά -σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη, ξεκινώντας να ζυμώνεις όταν γίνει πολύ πηχτό το μίγμα. Στο πλάσιμο, βλέπεις τις αναλογίες και βάζεις παραπάνω ζάχαρη αν γίνει πολύ αραιό ή παραπάνω λίπος εάν γίνει πολύ σφιχτό
- Μόλις γίνει μια εύπλαστη ομοιόμορφη ζύμη, την τυλίγεις σε μεμβράνη και την αποθηκεύεις στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσεις
- Εάν θέλεις να την βάψεις, την χωρίζεις σε τόσα κομμάτια όσα τα χρώματα και το μέγεθος των κατασκευών που θέλεις να φτιάξεις και ρίχνεις στο καθένα μια σταγόνα χρώμα. Ζυμώνεις πολύ καλά το κάθε κομμάτι ξεχωριστά μέχρι να πάει παντού το χρώμα, τυλίγεις ξεχωριστά σε μεμβράνη και αποθηκεύεις στο ψυγείο για 4-5 μέρες το πολύ
- Εάν σκληρύνει πολύ στο ψυγείο, μπορείς να την ζεστάνεις για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμμάτων (ή στον κανονικό σε αερόθερμο για 5 λεπτά στους 180 βαθμούς) και μετά με ζύμωμα και λίγο νεράκι να την μαλακώσεις όσο θες!