Οδηγός αισιοδοξίας

 

dfg

Όπως όλοι γνωρίζουμε η αισιοδοξία είναι η θετική στάση ζωής ασχέτως των εμφανιζόμενων εμποδίων και απογοητεύσεων. Δυστυχώς όμως δεν είναι ένα επίκτητο χαρακτηριστικό. Για να βλέπουμε τη ζωή από τη θετική πλευρά χρειάζεται θέληση και προσπάθεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούμε να εκπαιδευτούμε στη θετική ψυχολογία και στην αισιόδοξη στάση ζωής. Εμείς με τη σειρά μας σας δίνουμε κάποια ”κλειδιά” αισιοδοξίας για να κλείσετε- μια για πάντα -την πόρτα της απαισιοδοξίας.

 

  1.  Οι αισιόδοξοι άνθρωποι εκφράζουν ευγνωμοσύνη καθημερινά για τα μεγάλα και τα μικρά πράγματα που τους συμβαίνουν στη ζωή. Οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες για τα θετικά , να μη τα θεωρούμε δεδομένα και να ευχαριστούμε με λόγια και πράξεις όσους μας βοηθούν. Μέχρι και για τις αναποδιές πρέπει να είμαστε ευγνώμονες γιατί μας προσθέτουν εμπειρία και φυσικά σοφία.
  2.  Βρείτε αφορμές για να χαμογελάτε περισσότερο . Μία καλημέρα από τον συνάδελφο, το χαμόγελο του παιδιού σας, μία γεμάτη αγκαλιά από ένα αγαπημένο πρόσωπο αρκούν για να φέρετε το χαμόγελο στα χείλη σας.
  3.  Βασικό βήμα είναι ν’ αλλάξετε τον τρόπο που ερμηνεύετε την πραγματικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε να αρνηθείτε την πραγματικότητα και να «μετακομίσετε» σε μία διαφορετική . Απλώς να σκέφτεστε τα θετικά σενάρια μίας προοπτικής, ακόμη κι αν δεν τα πιστεύετε. Όταν κάνουμε θετικές σκέψεις, δεν αφήνουμε περιθώριο στις αρνητικές να τρυπώσουν στο μυαλό μας και να μας στερήσουν την ευτυχία. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι διηγούνται πάντα στον εαυτό τους και στους άλλους τις ωραιότερες ιστορίες
  4.  Αναλογιστείτε τα πλεονεκτήματα μίας αισιόδοξης στάσης . Σύμφωνα με μελέτες οι αισιόδοξοι είναι πιο υγιείς, πιο αποτελεσματικοί, πιο δημιουργικοί, αναρρώνουν γρηγορότερα και πετυχαίνουν υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.gr22
  5. Να αποκωδικοποιείτε τα συναισθήματά σας . Η αισιοδοξία είναι μέρος της ανεπτυγμένης συναισθηματικής νοημοσύνης. Πολλοί άνθρωποι -εσφαλμένα -συγχέουν την εξωτερίκευση των συναισθημάτων με την αδυναμία. Για να γίνουμε αισιόδοξοι πρέπει να αναγνωρίσουμε το συναίσθημα που έχουμε ώστε να το μετατρέψουμε σε θετικό.
  6.  Οι θετικοί άνθρωποι επιλέγουν κυρίως άτομα που έχουν ανάλογη θετική διάθεση, κυρίως όταν αφορά τις στενές και καθημερινές τους σχέσεις. Αποφεύγουν άτομα που τους ρίχνουν ψυχολογικά και τους «τραβάνε» προς τα πίσω. Η θετική ή αρνητική διάθεση είναι ενέργεια που μεταδίδεται.
  7.  Τα αισιόδοξα άτομα έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και δεν καταθέτουν τα όπλα όταν κάτι πάει στραβά. Εστιάζουν στην επίλυση των προβλημάτων, μαθαίνουν από τα λάθη τους και επιμένουν στην επίτευξη των στόχων τους και των ονείρων τους. Όπως έλεγε και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Tσώρτσιλ ”Ένας αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία.”

Ολοκληρώνοντας τον οδηγό αισιοδοξίας παραθέτουμε κάποια αποφθέγματα:
-Μην ξεχνάτε η διαρκής αισιοδοξία πολλαπλασιάζει τη δύναμη (Colin Powell, Αμερικανός πολιτικός)
-Ο απαισιόδοξος παραπονιέται για τον άνεμο. Ο αισιόδοξος περιμένει τον άνεμο ν’ αλλάξει. Και ο ρεαλιστής ρυθμίζει τα πανιά (William Arthur Ward , Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας).
-Η απαισιοδοξία είναι θέμα διάθεσης. Η αισιοδοξία είναι θέμα θέλησης ( Émile Chartier, Γάλλος φιλόσοφος)
-Κανένας απαισιόδοξος δεν ανακάλυψε ποτέ το μυστικό των αστεριών ούτε ταξίδεψε ποτέ σε μια άγνωστη γη. (Ηelen Keller, Αμερικανίδα συγγραφέας).
-Κάθε φορά που χρησιμοποιώ τη λογική είμαι πολύ απαισιόδοξος. Όταν ακούω την καρδιά μου, όταν ακούω την πίστη μου -και έχω πίστη στον άνθρωπο- γίνομαι πολύ αισιόδοξος.(Ζακ -Υβ Κουστώ,Γάλλος ωκεανογράφος).

Comments

comments