Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων οι περισσότεροι άνθρωποι-ακόμη και οι πιο εγκρατείς-ενδίδουν σε γαστρονομικούς πειρασμούς και η προσπάθεια να ακολουθήσουν μία σωστή διατροφή μπαίνει σε σκληρή δοκιμασία. Αυτό συμβαίνει γιατί το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πλούσιο από τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, χοληστερίνη, ζάχαρη. Έρευνες έχουν δείξει κιόλας ότι όταν τρώμε παρουσία άλλων, η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε αυξάνεται κατά 44 % απ’ όταν είμαστε μόνοι. Πως μπορούμε ν’ απολαύσουμε τα λουκούλλεια γεύματα, χωρίς να φορτωθούμε περιττά κιλά για την καινούρια χρονιά;
Διατροφικές οδηγίες κατά τη διάρκεια του εορταστικού δείπνου:
- Μειώστε το αίσθημα της πείνας πριν καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι. Αυτό θα το καταφέρετε τρώγοντας ένα ελαφρύ γεύμα ή αλλιώς μικρογεύμα (φρούτο ή σαλάτα) , χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες . Μην μπείτε στη λογική να μην τρώτε όλη μέρα για να “ισορροπήσετε” το βραδινό γεύμα, απλώς μετριάστε τις θερμίδες. Το αίσθημα της πείνας μπορεί να υπονομεύσει ακόμη και την ισχυρότερη θέλησή σας για εγκράτεια!
- Όταν είναι έτοιμο το δείπνο μην βιαστείτε να γεμίσετε το πιάτο σας. Συναναστραφείτε με άλλους ανθρώπους και πάρτε πρώτα ένα ελαφρύ ποτό. Προτού πάρετε κάποιο φαγητό, γλυκό ή ορεκτικό, σκεφτείτε αν πραγματικά το θέλετε. Καλό θα ήταν να γεμίσετε μία φορά το πιάτο σας και ν΄ αποφύγετε τον 2ο «γύρο» στον μπουφέ .
- Να συνοδεύετε κάθε φαγητό με σαλάτα ή λαχανικά. Συνίσταται να καταναλώνετε πρώτα τη σαλάτα και στη συνέχεια το κυρίως πιάτο γιατί έτσι επέρχεται πιο γρήγορα ο κορεσμός.
- Μην τσιμπολογάτε με το χέρι, προτιμήστε τα μαχαιροπήρουνα για κάθε τι που θα καταναλώσετε. Έτσι θα έχετε συναίσθηση της ποσότητας του φαγητού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρό πιάτο για να κόψετε το φαγητό και τις θερμίδες..στη μέση!
- Να αποφύγετε τα τηγανητά και τις παχύρευστες σάλτσες με τυριά, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος. Στην don’t λίστα προσθέστε και τα κίτρινα τυριά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος. Προτιμήστε τις light εκδοχές τους ή ακόμη καλύτερα ανθότυρο.
- Όσον αφορά την κατανάλωση γλυκών προτιμήστε μελομακάρονα ή δίπλες που δίνουν λιγότερες θερμίδες. Αποφύγετε γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά, όπως πάστες, κρεμώδη, κ.ά.
- Επιλέξτε άσπρο κρέας (π.χ. ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί χοιρινό, κατσίκι και αρνί. Φροντίστε να αφαιρείτε το ορατό λίπος και την πέτσα από το κρέας ώστε να γλιτώσετε αρκετές θερμίδες. Αν τρώτε τη γαλοπούλα γεμιστή, φροντίστε η γέμιση να περιέχει κάστανα, κουκουνάρια ή φρούτα , όχι κιμά.
- Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ! Αν πιείτε, προτιμήστε λευκό ή κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες . Εναλλακτικά συνδυάστε το ποτό σας με σόδα ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη. Αποφύγετε τα κοκτέιλ γιατί είναι θερμιδικές βόμβες. Και μην ξεχνάτε η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ και η οδήγηση είναι κακός συνδυασμός.
- Να τρώτε αργά, μασώντας καλά την τροφή καθώς το μήνυμα του κορεσμού αργεί να φτάσει στον εγκέφαλο. Ανάμεσα σε δύο μπουκιές να αφήνετε το πιρούνι κάτω.
- Σηκωθείτε από το γιορτινό τραπέζι λίγο πριν χορτάσετε.
Kαλές γιορτές!