Το αλάτι υπάρχει σε αφθονία στη φύση. Είναι ένα δώρο ζωής που θα το συναντήσουμε είτε ως ορυκτό, είτε ως προϊόν εξάτμισης του θαλασσινού νερού στα βράχια.
Νοστιμίζει το φαγητό μας, ανεβάζει τη χαμηλή πίεση και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους κυκλοφορεί με μειωμένο νάτριο.
Πέραν όμως της κουζίνας έχει και άλλες χρηστικές ιδιότητες που είναι πολύτιμες στην καθημερινότητά μας.
Το αλάτι και οι αμέτρητες και έξυπνες χρήσεις του!
Στη μαγειρική:
-Μειώνει το χρόνο βρασμού του νερού γι’ αυτό και προσθέτουμε στο νερό των μακαρονιών, της πατάτας και του αυγού αλάτι.
– Τα αυγά ξεφλουδίζουν ευκολότερα μετά από βρασμό σε αλατισμένο νερό.
-Για να διατηρηθούν και να μη μαυρίσουν τα κομμένα αχλάδια, μήλα και πατάτες τα αποθηκεύετε σε νερό με ελάχιστο αλάτι.
– Το αλάτι στο νερό διώχνει τα έντομα και τα ζουζούνια από τα χόρτα. Αν μάλιστα προσθέσετε και ξύδι έχετε ένα άριστο αποτέλεσμα.
-Συμβάλει στην έλλειψη απορρόφησης πλεονάζοντος νερού στα λαχανικά. Αν στο σουρωτήρι προσθέσετε αλάτι το επιπλέον νερό θα φύγει και δε θα απορροφηθεί.
-Αλατισμένα κρέατα και πουλερικά θωρακίζουν την υγρασία και γίνονται πιο ζουμερά. Μπορείτε επίσης να ντύσετε με χοντρό αλάτι ένα ψάρι που θα ετοιμαστεί στο φούρνο και στη συνέχεια να το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο.
– Για να απομακρυνθεί το λάδι ή οι λεκέδες σε κούπες και σκεύη κάντε ένα αυτοσχέδιο πίλινγκ με χοντρό αλάτι και νωπό χαρτί κουζίνας. (βάλτε χοντρό)
-Ανακατέψτε αλάτι και κανέλα σε νερό και ψεκάστε τον φούρνο όταν είναι ακόμη ζεστός. Όταν στεγνώσει, τρίψτε τον με μία βούρτσα ή σκληρό ύφασμα.Έτσι τον καθαρίζετε οικολογικά.
-Σβήνει τη φωτιά σε φλεγόμενα τηγάνια. Μια χούφτα από το προϊόν σε ένα τέτοιο ατύχημα είναι σωτήρια.
– Ο γαλλικός καφές γίνεται λιγότερο πικρός αν προσθέσετε μια πρέζα αλάτι μέσα στο φίλτρο της καφετιέρας.
Καθάρισμα ασημικών και χάλκινων αντικειμένων:
-Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες και τις δυσχρωμίες σε χάλκινα αντικείμενα, ρίξτε αλάτι πάνω στο προβληματικό σημείο και τρίψτε το με ύφασμα βουτηγμένο σε ξύδι. Εναλλακτικά, γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με ζεστό λευκό ξύδι και τρεις κουταλιές της σούπας αλάτι. Ψεκάστε πάνω στο χαλκό, αφήστε το για λίγο, στη συνέχεια τρίψτε.
Στην καθαριότητα:
-Η σκούπα χειρός θα κρατήσει περισσότερο αν τη μουλιάσετε σε χλιαρό αλατόνερο πριν την χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά.
-Λεκέδες από κρασί – σκουπίστε με χαρτί κουζίνας όσο γίνεται περισσότερο από το κρασί που χύθηκε και σκεπάστε το λεκέ με αλάτι. Το αλάτι θα απορροφήσει το υπόλοιπο κρασί. Μετά ξεπλύνετε με κρύο νερό ή αν πρόκειται για χαλί, τρίψτε το αλάτι και σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα.
-Σφουγγάρια – Για να απολυμάνετε τα σφουγγάρια της κουζίνας και να διώξετε τα βακτήρια, ανανεώστε τα αφήνοντάς τα να μουλιάσουν για μία με δύο ώρες σε αλατόνερο αφού πρώτα τα έχετε πλύνει.
Στην ομορφιά:
-Στη μπανιέρα, ρίξτε αρκετό αλάτι μέσα στο χλιαρό νερό της μπανιέρας σας και χαλαρώστε για τουλάχιστον 10 λεπτά. Τονώνει και ξεκουράζει.
Πίλινγκ σώματος. Μετά το μπάνιο κι ενώ το δέρμα σας είναι ακόμη υγρό, κάντε μόνοι σας μασάζ με χοντρό αλάτι. Θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και θα τονώσει την κυκλοφορία.
-Μια αναζωογονητική μάσκα προσώπου γίνεται αν ανακατέψτε ίσα μέρη αλατιού και ελαιολάδου. Στη συνέχεια, κάντε ελαφρύ μασάζ στο πρόσωπο και το λαιμό. Αφήστε τη μάσκα για 5′ και ξεπλύνετε το πρόσωπό σας. Το μασάζ αυξάνει την κυκλοφορία στο δέρμα σας, το ελαιόλαδο ενυδατώνει και το αλάτι διώχνει μακριά τα νεκρά κύτταρα.