Οι κρόκοι των αβγών είναι μια από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές της χολίνης, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που σχετίζεται με την καλύτερη νευρολογική λειτουργία και τη μειωμένη φλεγμονή. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η διαιτητική χολίνη βοηθάει την εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου, όταν την καταναλώνουν οι έγκυες γυναίκες. Όμως, μια διατροφή πλούσια σε χολίνη συνδέεται επίσης με την καλύτερη ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Η χολίνη διασπάται σε μπεθάνη (bethane), η οποία χρησιμοποιείται κατά τον κύκλο της μεθυλίωσης, ο οποίος με τη σειρά του βοηθάει στην παραγωγή ορμονών, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, που είναι γνωστές και ως “ορμόνες της ευτυχίας”. Τα αυγά κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα με τις ποιοτικές διατροφικές πρωτεΐνες. Και αυτό επειδή η πρωτεΐνη που περιέχουν τα αβγά μπορεί να απορροφηθεί απόλυτα από τον οργανισμό μας.
Ας κάνουμε λοιπόν μια γευστική ομελέτα λίγο διαφορετική αλλά πεντανόστιμη!
Υλικά:
6 Αυγά
1 κούπα γάλα
1/2 κούπα αλεύρι γενικής χρήσης
Λίγο αλάτι, πιπέρι
Λίγο τυρί Cheddar
Λίγο ψημμένο μπέικον
Λίγο φρέσκο κρεμμύδι
Εκτέλεση:
1) Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 C βαθμούς. Ρίχνετε σ’ ένα ταψί λίγο ελαιόλαδο.
2) Σ’ ένα μπλέντερ, χτυπάτε τα αυγά, το γάλα, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Χύστε το μείγμα στο ταψί.
3) Πάνω από το μείγμα ρίχνετε μπέικον (ήδη ψημένο πχ. στη τοστιέρα), τυρί Cheddar και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
4) Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πήξει, περίπου 15-20 λεπτά.