Τα νεύρα συνδέονται με τη σεροτονίνη, ο ύπνος με τη μελατονίνη και το βάρος με τη λεπτίνη. Οι ορμόνες μας κυβερνούν, αλλάζοντάς μας σε κάθε δεκαετία της ζωής μας. Μπορούμε να αποκτήσουμε το πάνω χέρι;
Λειτουργούν ως φίλτρα νεότητας, ενέργειας και ερωτικής διάθεσης, ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που αντιδρούμε στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και είναι υπεύθυνες για το πώς αισθανόμαστε.
Ο λόγος για τις ορμόνες, που παράγονται μέσα στο σώμα μας από διάφορα όργανα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην αναπαραγωγή, τον μεταβολισμό και την ανάπτυξή μας.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που εμείς οι γυναίκες θα αισθανθούμε μια ξαφνική μελαγχολία ή ανεξήγητα νεύρα, μπορούμε να κατηγορήσουμε… τις ορμόνες.
Οι ειδικοί αποκωδικοποιούν τις βασικότερες από αυτές και μας προειδοποιούν για τις αλλαγές που επιφέρουν στη ζωή μας στην ηλικία των 30, των 40 και των 50.
Άλλωστε, το θέμα είναι να μάθουμε να τις αναγνωρίζουμε, για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε ανισορροπία παρουσιάζεται.
30: Οι ορμόνες του σεξ στα ύψη
Στα 30ά μας γενέθλια έχουμε μερικούς επιπλέον λόγους να γιορτάζουμε:
Οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες είναι πιο σταθερές από ποτέ, η περίοδος έρχεται πάντα στην ώρα της και το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί σε πλήρη ισχύ.
Παρ’ όλα αυτά, πολλές γυναίκες νιώθουν ότι βρίσκονται για πρώτη φορά αντιμέτωπες με το πέρασμα του χρόνου.
Ρυτίδες αρχίζουν να σχηματίζονται γύρω από τα μάτια και το στόμα, κυρίως λόγω του έντονου στρες που οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, το οποίο οδηγεί σε έλλειψη ύπνου.
Όταν η συνήθεια των 7-8 ωρών ύπνου απουσιάζει, πέφτουν τα επίπεδα της μελατονίνης στον οργανισμό μας.
Η παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης μειώνεται επίσης λόγω της συστηματικής λήψης φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη, αλλά και όταν μια γυναίκα βιώνει πολύ έντονο στρες εξαιτίας της επιθυμίας της να αποκτήσει παιδί.
Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της γονιμότητας, η οποία φτάνει σε ποσοστό 63% στις γυναίκες ηλικίας 30-34 ετών και 52% σε γυναίκες έως 39 ετών.
40: Οι ορµόνες σε ισορροπία
Για τις περισσότερες γυναίκες δεν υπάρχει πραγματική έλλειψη ορμονών μέχρι την ηλικία των 45.
Παρ’ όλα αυτά, οι ορμόνες του φύλου, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, υφίστανται διακυμάνσεις σε αυτή τη φάση, προαναγγέλλοντας έτσι την έλευση της εμμηνόπαυσης.
Επιπλέον, την περίοδο αυτή ο μεταβολισμός και οι καύσεις μειώνονται κατά 10-20%.
Μάλιστα, τα επιπλέον κιλά που ίσως «βάλουμε» αυτό το διάστημα είναι πιθανό να επιβαρύνουν τις αρθρώσεις μας, επειδή τα κύτταρα λίπους παράγουν την ορμόνη λεπτίνη (που σχετίζεται με το βάρος).
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η λεπτίνη επιταχύνει τη βλάβη των αρθρώσεων που προκαλείται από το παραπανίσιο βάρος, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συνδέεται με πρόωρη εμμηνόπαυση και σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
50: Οι ορμόνες σε νέα φάση
Τόσο ισχυρές, ικανές και επιθυμητές στην περίοδο της εμμηνόπαυσης όσο σήμερα δεν ένιωθαν οι γυναίκες ποτέ άλλοτε. Ωστόσο, οι περισσότερες αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα σε αυτή τη φάση.
Συμπτώματα όπως οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση και οι διακυμάνσεις στη διάθεση οφείλονται στην πτώση των οιστρογόνων λόγω της εμμηνόπαυσης.
Ανεβαίνουν:
-Η επίδραση των φυσιολογικά παραγόμενων ανδρογόνων στις γυναίκες αυξάνεται με την πτώση παραγωγής των οιστρογόνων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τριχοφυΐας.
-Λόγω της προοδευτικής αύξησης της αντίστασης στην ινσουλίνη, αλλά και επειδή στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας αυξάνεται συνήθως το βάρος (πράγμα φυσιολογικό, που συμβαίνει με την πάροδο της ηλικίας), το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη, ώστε να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.
Αυτό, όμως, μπορεί μακροχρόνια να εξαντλήσει το πάγκρεας και τελικά να οδηγηθούμε σε εμφάνιση διαβήτη.
Πέφτουν:
-Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη πέφτουν κάθετα μετά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Η έλλειψη των οιστρογόνων κυρίως έχει σημαντικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση του κοιλιακού λίπους και η οστεοπόρωση.
Προστατευόμαστε:
-Σε περιπτώσεις πρόωρης κυρίως εμμηνόπαυσης και εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις (π.χ. περιστατικά καρκίνου του μαστού στην οικογένεια, ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης), τα οιστρογόνα μπορούν να χορηγηθούν από τον γιατρό ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
-Ωστόσο, υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι να ανακουφιστούμε από τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Τα φυτοοιστρογόνα για παράδειγμα, λόγω της ορμονικής τους δράσης, ανακουφίζουν από τις νυχτερινές εφιδρώσεις και τις εξάψεις. Τέτοια συστατικά βρίσκουμε μεταξύ άλλων στον λιναρόσπορο (ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα: 2 κουταλιές) και στα όσπρια (ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα: 250 γρ.).
-Συγκεκριμένα βότανα μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό να ανακουφιστούμε από τα δυσάρεστα συμπτώματα με φυσικό τρόπο.
Η λυγαριά (Agnus castus) βοηθάει στη μείωση των εξάψεων και στην κατακράτηση υγρών, ενώ θεωρείται ότι καταπολεμά το στρες και έχει αντικαταθλιπτική δράση.
Συστήνεται σε γυναίκες με έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις κατά την περίοδο αυτή και θεωρείται ιδανικό βότανο για γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση σε νεαρή ηλικία, ακριβώς επειδή ανεβάζει τα επίπεδα της προγεστερόνης.
Το φασκόμηλο, χάρη στη φυτοοιστρογονική και αντιιδρωτική του δράση, βοηθάει κυρίως γυναίκες με έντονες νυχτερινές εφιδρώσεις και το Black cohosh (Cimicifuga racemosa), το οποίο έχει δράση παρόμοια με αυτήν των οιστρογόνων, θεωρείται ότι καταπολεμά τις εξάψεις και τους επίμονους πονοκεφάλους και βοηθάει σε περιπτώσεις πόνου στις αρθρώσεις, νυχτερινών εφιδρώσεων και έντονης κούρασης.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΣΙΓΚΟ, ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο.
Διαβάστε σχετικά:
Τι είναι ο καρκίνος του μαστού; 3 βήματα που μειώνουν τον κίνδυνο!
Πηγή: http://www.vita.gr/ygeia/article/21588/h-dynamh-twn-gynaikeiwn-ormonwn-sta-30-40-50/